Între ei, se numără și judecătorul Cristi Danileț, directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, sau redactorul-șef al editurii Humanitas, Radu Gârmacea.
„Stalin și poporul rus / libertate ne-au adus. Bunica mea, Dumnezeu să o ierte, s-a uns cu bălegar ca să nu o violeze soldatul sovietic eliberator”, a povestit unul dintre oamenii revoltați de postarea Ambasadei Rusiei la București.
„Mitul soldatului rus violator si ucigas are partea lui de adevar: Mama mea a ramas orfana dupa ce un soldat rus i-a omorat tatal : rusii ocupasera satul respectiv de langa Falticeni si au scos oamenii la sapat transee, bunicul fiind bolnav rau a fost ascuns de bunica in pivnita , soldatii rusi l-au gasit si unul dintre ei s-a hotarat sa-i curme/omoare suferinta bolii ce-l chinuia cu o lovitura de pat de arma in cap. Bunica a murit la scurt timp facand un infarct (de ''inima rea'' se zicea atunci) cand i-a venit carte postala ca baiatul ei de vreo 20 ani murise in prizonierat. Si uite asa, in doar 2 luni de zile, datorita glorioasei armate rosii, mama mea a ramas orfana la 7 ani, crescand in orfelinat la Falticeni pana la 18 ani, alaturi de alte sute de orfani de razboi. Am o prietena in Polonia (Natalia) care mi-a povestit de matusa ei care s-a sinucis, aruncandu-se in fantana casei, dupa ce fusese violata de un pluton de soldati rusi. Astea sunt fapte reale, nu propaganda de 2 ruble - ce faceti voi aici. Oamenii nu va uita!”, a scris un alt român.
Ambasada Rusiei la București a publicat un comunicat în care susține că se perpetuează „mituri despre atrocitățile soldaților sovietici”, susținându-și afirmațiile cu un ordin dat de Stalin. „În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii”, a susținut Ambasada Rusiei la București.
În replică, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că invită Ambasada Federației Ruse „să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește”. Și ambasadorul român în Rusia a scris, pe contul său de Facebook, că „ați cam dat cu bâta în baltă. (...) Mulți români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea".
Citește mai multe aici: Ambasada Rusiei mistifică istoria: Soldații sovietici n-au comis atrocități în România. Reacția MAE