Alegeri într-un stat eșuat. Blocul pro european are mici șanse de a câștiga, într-un scrutin viciat

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.02.2019 - 16:59
Maia Sandu și Andrei Năstase s-au aliat pentru alegerile din 24 februarie. Foto: Facebook Maia Sandu

În Republica Moldova, pe 24 februarie, vor avea loc alegeri parlamentare, decisive pentru viitorul democratic al țării, într-un context suficient de complicat pentru întreaga regiune aflată într-un an electoral cu semnificații importante.

SHARE

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri electoratul pare deja împărțit și părerile alegătorilor bine definite. Rămâne în schimb o mare parte dintre cei cu drept de vot care sunt total dezinteresați de procesul electoral și care va fi greu de convins să iasă la vot. 

„Așa cum stau lucrurile în acest moment, vor exista trei partide, plus blocul pro european ACUM, în componența viitorului parlament. Celelalte trei partide, care sunt într-o complicitate evidentă, dar neasumată public, sunt cele ale președintelui pro-rus Dodon, PD-ul oligarhului Plahotniuc și partidul lui Șor, care îi poartă și numele. Acesta din urmă a fost condamnat în primă instanță pentru furtul milardului de dolari din băncile moldovenești. Mai sunt o serie de candidați independenți, mare majoritate independenți doar cu numele, al căror unic rol este acela de a lua din voturile candidaților pro-europenilor conduși de Andrei Năstase și Maia Sandu”, a declarat președintele PNL Diaspora pentru Republica Moldova, Adrian Dupu.

Politicianul precizează că bătălia care se dă în Republica Moldova este una între David și Goliat. „Un Goliat reprezentat de cei trei Plahotniuc-Dodon-Șor, care are acces la resurse financiare mari, care controleaza aproape 85% din piața media și care recurge la tot felul de metode de intimidare, șicanare, fakenews-uri și chiar la forme de violență asupra contracandidaților. 

Citește și Alegeri în Republica Moldova. Rusia preia controlul. Bucureștiul, absent

Ceea ce nu a înțeles actuala guvernare, după victoria răsunătoare a lui Andrei Năstase la Primăria Chișinăului anul trecut, e că există o nemulțumire evidentă a cetățenilor în ceea ce privește rezultatele economice obținute în ultimii ani de actuala guvernare”, crede Adrian Dupu.

Scrutinul pare un spectacol de teatru ieftin

În țară este foarte mare sărăcie, corupția este generalizată, iar exodul populației continuă. Situația economică și socială este extrem de gravă.  

„Rezultatele pe care blocul electoral ACUM le va obține vor fi cu mult peste toate pronosticurile analiștilor. Este o evaluare personală, având în vedere dinamica interesantă a campaniei electorale. Din păcate, există toate șansele ca reprezentativitate în viitorul parlament să nu reflecte într-adevăr voința populară.

Și acest lucru e cauzat de modificarea sistemului electoral în 2017, introducerea votului mixt, care a fost taxat ferm atât de Bruxelles, cât și de Comisia de la Veneția și care compromite extrem de mult reprezentativitatea democratică.

Circumscripțiile au fost împărțite în favoarea democraților lui Plahotniuc și socialiștilor lui Dodon, iar resursele administrative sunt folosite fără nici un pic de rezerve în favoarea puterii, la aceste alegeri.

Scrutinul pare un spectacol de teatru ieftin, o reprezentație de foarte proastă prin care se încearcă inducerea în eroare a Europei și a observatorilor cu privire la șansele egale pe care le au concurenții electorali. De asemenea, la acest scrutin, diaspora moldovenească nu poate vota cu pașapoartele expirate, deși în alegerile trecute acest lucru a fost permis.

În lege nu se face referire, în mod explicit, la valabilitatea pașaportului, atunci când este reglemetat dreptul la vot. La aceste alegeri această reglemetare a fost introdusă cu mult cinism, deși se știe că sunt foarte mulți oameni care se află în această situație.

Numărul secțiilor de votare nu a fost suplimentat, deși diaspora a cerut acest lucru, numărul buletinelor de vot care au fost repartizate pentru fiecare secție din diapora este foarte mic, de cel mult 5000 de buletine, numărul de cabine de vot este, la fel, subdimensionat. Motivul este simplu, acela că, la fel cu diaspora românească, moldovenii aflați în afara țrii votează preponderent pentru partidele de dreapta, pro-europene. 

În ciuda  tuturor opreliștilor și piedicilor administrative, cu toată împotrivirea puterii oligarhice de la Chișinău, opoziția reușește să facă o campanie electorală curată și apropiată de cetățeni.

Există așadar premisele ca blocul ACUM să obțină un rezultat  care să depășească așteptările și se vor valida ca o putere în parlament iar acela va fi un moment de inflexiune în actuala paradigmă politică de la Chișinău”, este analiza lui Adrian Dupu. 

PSD-ALDE ezită în fața lui Plahotniuc

Liderul PNL Diaspora pentru Republica Moldova arată că deși în urma alegerilor invalidate de la Primăria capitalei Moldovei, câștigate de Andrei Năstase, atât Bruxellelul cât și Statele Unite s-au distanțat de conducerea de la Chișinău, guvernarea PSD-ALDE ezită în a avea o poziționare clară față de guvernul lui Plahotniuc. Aceasta în ciuda faptului că, în rândul populației din Moldova, atitudinea României are o încărcătură deosebită.  

„Partidul Național Liberal, prin vocea președintelui Ludovic Orban și a celorlalți lideri naționali, a atras atenția public asupra deciziei puterii de la Chișinău de a nu permite accesul liber și necondiționat al cetățenilor la procesul electoral. Atât noi liberalii, cât și Parlamentul European, am atras atenția asupra faptului că în contextul actual, este imposibilă o proiecție clară a viitorului european al Moldovei. Republica Moldova face parte, din punct de vedere geografic și cultural, din marea familie europeană, iar pentru ca drumul său să ducă ireversibil intr-acolo este nevoie de o schimbare profundă a clasei politice la Chișinău. Mizez pe o prezență la vot mult peste medie, deoarece temperatura emoțională a poporului din RM a crescut, iar suferința a devenit mai mare decât teama oamenilor. Iar dacă acest lucru se va întâmpla cred că din acest moment va începe schimbarea, iar manipularea și dezinformarea cu care vor unii sau alții să țină Moldova departe de lumea civilizată nu își vor mai atinge scopul”, a menționat Adrian Dupu.

Actuala guvernare PSD-ALDE nu sprijină sub nicio forma opozitia pro-europeana de la Chisinău, avertizează liderul din diaspora al tineretului liberal. „De exemplu în urma invalidării scrutinului pentru primăria Chișinău, din partea guvernanților români nu a fost nicio reacție. Dimpotrivă, PSD-ALDE sprijină actuala putere din Moldova, iar între cele

doua guverne exista o relație apropiată, toți prim-miniștrii lui Dragnea perindându-se pe la Chișinău”, menționează liderul PNL Diaspora pentru Republica Moldova. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te