Opoziția tremură în fața doctorului Arafat

DE Mircea Marian | Actualizat: 16.02.2019 - 00:49

La 25 ianuarie, premierul Dăncilă a numit-o pe Adriana Cotel la conducerea CNAS, unde va gestiona, în 2019, un buget de peste 35 de miliarde de lei. Nu se știe nimic despre această doamnă: nu are un CV public, nu există o declarație de avere.

SHARE

În absența informațiilor oficiale, presa tabloidă scrie că doamna ar fi avut o „relație strânsă“ cu Darius Vâlcov.

În septembrie 2017, DNA a arestat un șef al CNAS, pe Marin Burcea, numit de PSD, acuzat că făcea parte dintr-o rețea care deturna banii pacienților care aveau nevoie de îngrijiri la domiciliu. În acea perioadă, presa relata cum erau umiliți bolnavii care aveau cu adevărat nevoie de îngrijiri: erau aduși cu targa la Casa județeană de asigurări de sănătate și trântiți pe podeaua sălii de așteptare.

Erau, deci, toate motivele ca Opoziția să reacționeze dur la numirea făcută de Dăncilă la CNAS: să o cheme pe doamna premier în fața Parlamentului, să depună interpelări, să facă declarații dure. Nu s-a întâmplat nimic.

Nu cred că a fost o scăpare. În primul rând, bănuiesc că atât PNL, cât și personaje din guvernul tehnocrat, se tem că PSD ar putea scoate la suprafață ce au făcut ai lor la CNAS. În al doilea rând, sunt convins că mulți dintre cei care sunt acum în opoziție se gândesc că, dacă vor ajunge la putere, își vor trimite propria clientelă să sifoneze resursele CNAS.

Dar marea problemă este că niciun partid care se declară anti-PSD – PNL, USR, formațiunea lui Cioloș... – nu are curajul să declare că va sparge monopolul CNAS. În 2012, Băsescu și Boc au avansat această propunere și au pierdut în fața opoziției conduse de dr. Raed Arafat. Sunt convins că mare parte din public a priceput între timp ce înseamnă acest monopol, dar opoziția care se definește „de dreapta“ refuză să se atingă de el. Îi este teamă! O notă specială pentru fostul premier Cioloș: deși corpul său de control a prezentat două rapoarte care desființau intervenția lui Arafat la Colectiv, guvernul tehnocrat nu l-a demis din fruntea DSU.

Arafat, fără îndoială, nu poate fi direct implicat în nenorocirile care se petrec la CNAS, dar el este cel care s-a bătut ca monopolul să fie menținut. Este simbolul întregului sistem medical de stat, capturat de moguli și în care pacienții sunt priviți doar ca o sursă de bani pentru oamenii din sistem.

Voi crede partidele din opoziție că sunt „de dreapta“ atunci când vor anunța că vor să spargă monopolul CNAS. Până atunci, îi consider niște socialiști care vor să dea cu vopsea peste dezastrul patronat de PSD.

Comentarii


© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.