“Mulțumim, Vlad Voiculescu“: Barna își face cruce cu limba că a scăpat de un personaj care-l eclipsa

DE Mircea Marian | Actualizat: 22.04.2021 - 15:48

USR nu a pierdut nici o bătălie cu PNL-ul, așa cum cred naivii, la sfârșitul primei crize guvernamentale. Dimpotrivă, Cîțu i-a făcut un serviciu lui Barna, aruncând peste bord un lider din PLUS, incontrolabil, mai celebru și mai inteligent decât președintele USR.

SHARE

În povestea lui Creangă, Ivan Turbincă, avem o scenă minunată, după ce bătrânul soldat i-a băgat în traistă pe dracii care ocupaseră casele unui boier. Acesta îi propune lui Ivan să rămână la moșia sa, dar soldatul refuză: “Călătorie sprâncenată! zise boierul; de rămâneai, îmi erai ca un frate; iară de nu, îmi eşti ca doi“

M-aș putea opri aici, căci Creangă a spus ce era de spus despre lacrimile lui Barna după fostul ministru al Sănătății. 

În două, trei, luni se va vedea cât sunt de îndurerați oamenii președintelui USR de demiterea lui Voiculescu: “Călătorie sprâncenată“! Îl vor mai căuta doar când vor dori să pornească un nou război cu PNL-ul.

Gruparea lui Barna nu are nici un gând să plece de la o guvernare grasă. Conflictele permanente în care era implicat fostul ministru al Sănătății încurcau. Această grupare și-a creat o rețea clientelară pe care a conectat-o la buget: subprefecți, consilieri, secretari de stat...Dacă USRPLUS ieșea de la guvernare, toată această rețea, fidelă lui Barna, se prăbușea. Desigur, în USRPLUS există acest scenariu, de a abandona guvernarea în clipa în care va fi evident că se scufundă corabia, dar încă n-a sosit acest moment.

Vom înțelege mai bine cum îl privea Barna pe Voiculescu și uitându-ne la profilul celor promovați în ultima vreme de președintele USR: Uniunea a adus în administrația publică centrală, în ultimele luni, doar figuri șterse, cu facultăți obscure. Trecute sunt vremurile în care USR racola tineri pregătiți în străinătate, cu personalitate puternică. Din această perspectivă, Vlad Voiculescu - un personaj pe care Barna nu-l controla și care, în mod evident, îl eclipsa - era la fel de iubit ca o pietricică în bocanc. Barna, el însuși un personaj lipsit de orice carismă, nu are nevoie de concurență. Ca să înțelegem mai bine, ne uităm la premierii promovați de Dragnea: Grindeanu, Tudose, Dăncilă. 

Singurul din USRPLUS care are un interes politic în susținerea fostului ministru al Sănătății este Dacian Cioloș, care se pregătește de prezidențialele din 2024 și trebuie să mențină distanța față de o guvernare care se va eroda. Voiculescu îl ajută pe Cioloș să recite piesa: “Noi am vrut să punem umărul la guvernare, dar...“. 

În consecință, la finalul unei crize de șase zile, este incorect să credem că USRPLUS a pierdut. Această structură nu trebuie privită ca un monolit, ci mai degrabă ca o uniune tribală, în care tribul lui Barna s-a bucurat că tribul lui Cioloș a fost nevoit să trimită în exil un războinic periculos. 

N-aș risca însă o concluzie de final. Trecute sunt vremurile în care bunul și blândul Vlad Voiculescu plutea inocent pe deasupra conflictelor. Încă din toamna lui 2020, devenise un Rambo care trăgea din toate pozițiile după Nicușor Dan. Meet Savonarola, former Mother Teresa. Tinerii inocenți și serafimici care-n 2016 îl adulau pe Voiculescu au devenit niște vestale ale morții, gata să smulgă inima celor care le contrazic zeul, să o prăjească pe cărbuni și să o mânânce ritualic. Cu o notorietate uriașă, cu un grup de suporteri hotărâți, cum puțini lideri politici au, și cu ambiții politice tot mai mari, va fi interesant de văzut ce traiectorie va avea Vlad Voiculescu, până în 2024. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te