Era concurenței strategice, în creștere. Rusia trebuie să se retragă imediat din Ucraina

DE Ion Petrescu | Actualizat: 20.08.2023 - 00:23

Charles Michel, președinte al Consiliului European, Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene și Jens Stoltenberg, secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord au semnat, de comun acord, la Bruxelles, la 10 ianuarie 2023, în trei exemplare.

SHARE

Este vorba despre Declarația comună privind cooperarea UE - NATO a președintelui Consiliului European, a președintelui Comisiei Europene și a secretarului general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Afirmațiile din acest document orientativ - de la debutul anului în curs - sunt tot atâtea repere, pentru Kremlin, că reprezentanții legitimi ai comunității transatlantice se bazează pe valorile comune, pe hotărârea NATO și a UE de a aborda laolaltă provocările comune și pe angajamentul neechivoc de a proteja pacea, libertatea și prosperitatea în zona  euro-atlantică.

Acum, părțile semnatare, indicate mai sus, se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa securității 
euro-atlantice din ultimele decenii.

Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei încalcă dreptul internațional și principiile Cartei ONU.

Subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. În plus, confruntarea militară de pe Frontul de Est  a exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume. Aliații europeni au condamnat în cei mai puternici termeni posibili agresiunea Rusiei.

Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina.

Aliații sunt pe deplin solidari cu Ucraina și reiterează sprijinul lor neclintit și continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Aliații susțin pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin.

Aici nu mai este nimic de negociat.

Actorii autoritari contestă interesele, valorile și principiile democratice ale statelor democrate aliate folosind mai multe mijloace – politice, economice, tehnologice și militare.

Trăim într-o eră a concurenței strategice în creștere marcată și de sporirea asertivității și a politicilor Chinei, care prezintă alte provocări pe care comunitatea tranasatlantică trebuie să le abordeze.

Conflictele persistente, fragilitatea și instabilitatea din vecinătatea noastră europeană subminează securitatea aliaților europeni și oferă un teren fertil pentru concurenții strategici, precum și pentru grupurile teroriste, pentru a câștiga influență, a destabiliza societățile și a reprezenta o amenințare la adresa securității comune.

După cum subliniază atât Conceptul strategic al NATO, cât și Busola strategică a UE, acesta este un punct cheie pentru securitatea și stabilitatea euro-atlantică, demonstrând mai mult ca niciodată importanța legăturii transatlantice, solicitând o cooperare mai strânsă UE - NATO.

NATO rămâne fundamentul apărării colective pentru aliații săi și esențială pentru securitatea euro-atlantică. Se recunoaște, de către cei trei semnatari menționați, valoarea unei apărări europene mai puternice și mai capabile, care contribuie pozitiv la securitatea globală și transatlantică și este complementară și interoperabilă cu NATO.

Volodymyr Zelensky: „Astăzi, ne întâlnim la egalitate. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca Aliați“

Parteneriatul Strategic al NATO cu UE, care se consolidează reciproc, contribuie la întărirea securității în Europa și nu numai. NATO și UE joacă roluri complementare, coerente și care se consolidează reciproc în sprijinirea păcii și securității internaționale.

Va fi mobilizat în continuare setul combinat de instrumente de care dispun cele două structuri puternice multinaționaale, fie ele politice, economice sau militare, pentru a urmări realizarea obiectivelor comune în beneficiul unui miliard de cetățeni ai noștri.

Bazându-se pe Declarația comună de la Varșovia din 2016 și pe Declarația comună de la Bruxelles din 2018, care au extins semnificativ amploarea și profunzimea parteneriatului dintre NATO ȘI UE stabilit în urmă cu mai bine de douăzeci de ani, s-au realizat progrese fără precedent, în toate domeniile de cooperare.

S-au atins rezultate tangibile în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice, cooperarea operațională, inclusiv probleme maritime, mobilitatea militară, capacitățile de apărare, industria și cercetarea de apărare, exerciții, combaterea terorismului și consolidarea capacităților partenerilor.

Pe măsură ce amenințările și provocările de securitate cu care se confruntă statele aliate evoluează ca amploare, parteneriatul va fi dus la următorul nivel pe baza cooperării UE cu NATO de lungă durată.

Va fi consolidată în continuare cooperarea în zonele existente și se va extinde și aprofunda cooperarea pentru a aborda în special concurența geostrategică în creștere, problemele de reziliență, protecția infrastructurilor critice, tehnologiile emergente și perturbatoare, spațiul, implicațiile schimbărilor climatice în materie de securitate, precum și manipularea și interferența informațiilor străine.

Prin semnarea unei asemenea declarații comune, va fi dus mai departe parteneriatul NATO - UE în strânsă consultare și cooperare cu toți aliații NATO și statele membre ale UE, în spiritul unei deschideri reciproce depline și în conformitate cu autonomia decizională a organizațiilor noastre respective și fără a aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și apărare a oricăruia dintre membrii noștri. În acest context, transparența este esențială. Este încurajată implicarea cât mai deplin posibil a Aliaților NATO, care nu sunt membri ai UE în inițiativele sale. Este încurajată implicarea cât mai deplin posibil a membrilor UE, care nu fac parte din Alianță în inițiativele sale.

Progresul dezirabil va fi evaluat în mod regulat. În esență, dorințele Kremlinului privind extinderea teritorială a Federației Ruse nu vor avea câștig de cauză. Și agresiunea militară a Rusiei în Ucraina se va încheia altfel decât sperau inițial autorii „operațiunii militare speciale“ - o comicărie geopolitică a lui Vladimir Putin, care a dus la sute de mii de morți din rândurile națiunilor rusă și ucraineană. Și pentru care va fi un preț de plătit, pe plan moral, juridic, economic, politic și militar.

Înțelept ar fi ca era concurenței strategice să nu se manifeste și în Asia, pe teritoriul Taiwanului, deoarece un  conflict militar început acolo ar avea consecințe regionale greu de anticipat, cu implicarea multor actori zonali. Pentru Rusia și China, problema supraviețuirii unor regimuri deja expirate generează opțiuni manu militari dezavuate clar de statele vecine amenințate cu agresiuni previzibile.

Pentru Statele Unite și aliații săi, apărarea valorilor libertății naționale și  a democrației dorite de națiuni întregi nu constituie un moft geopolitic, ci expresia unor convingeri care nu pot fi vandabile peste noapte.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a întâmpinat pe președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei la Summit-ul NATO înaintea reuniunii inaugurale a Consiliului NATO - Ucraina.

Secretarul general l-a lăudat pe Președinte, poporul ucrainean, forțele armate și conducerea politică pentru curajul și determinarea lor de la începutul războiului din Rusia. „NATO va continua să vă sprijine atâta timp cât va fi nevoie“, a spus el. Înființarea Consiliului NATO - Ucraina face parte dintr-un pachet de sprijin din trei părți, care aduce Ucraina mai aproape de NATO.

Consiliul va acționa ca un forum „unde Ucraina și Aliații NATO se vor întâlni în mod egal, vor organiza consultări de criză și vor lua decizii în comun“, a spus Stoltenberg.

Pachetul include, de asemenea, un program multianual de asistență, pentru a ajuta forțele armate ucrainene în tranziția de la echipamentele și standardele din epoca sovietică la cele NATO și să devină pe deplin interoperabile cu forțele aliate.

Aliații au reafirmat, de asemenea, că Ucraina va deveni membră a NATO și au fost de acord să elimine cerința unui Plan de acțiune pentru aderare.

„Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în doi pași la un proces într-un singur pas“, a spus secretarul general, adăugând: „vom lansa o invitație ca Ucraina să adere la NATO atunci când Aliații vor fi de acord că sunt îndeplinite condițiile“. Acesta este „un mesaj puternic și unit al Aliaților pe calea voastră către aderarea la NATO“, a adăugat el.

Stoltenberg a subliniat în continuare necesitatea existenței unor „aranjamente credibile“ pentru a asigura securitatea Ucrainei atunci când războiul se termină, salutând planul multor Aliați de a se angaja să ofere Ucrainei asigurări de securitate pe termen lung. „Acest lucru va ajuta la descurajarea oricărei agresiuni viitoare din partea Rusiei după încheierea acestui război“, a spus el, adăugând că aceasta completează sprijinul oferit de NATO.

„Deciziile luate aici la Vilnius marchează începutul unui nou capitol în relația dintre NATO și Ucraina. Astăzi, ne întâlnim ca egali. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca Aliați“, a conclu-zionat Stoltenberg

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te