Cunoscut pentru mărturisi bombă, fostul deputat PSD Cristian Rizea, care a fugit în Republica Moldova pentru a scăpa de o condamnare definitivă de patru ani și opt luni la închisoare în România, se implică și în scandalul momentului, arestarea fraților Tate.
Rizea a vorbit despre implicarea lui Gabi Bădălău, acesta fiind, potrivit spuselor lui Rizea, cel care i-a denunțat pe cei doi frați. Motivul ar fi un fel de târg, Gabi Bădălău negociind astfel salvarea tatălui său, Niculae Bădălău, aflat la acest moment în arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată și trafic de influență.
„Îmi cer scuze față de alte persoane, dacă sunt din Giurgiu, dar eu nu am văzut persoane care să te vândă mai repede ca unul din Giurgiu. Am cunoscuți câțiva, toți niște hahalere, niște d-aia care te vând imediat pe la spate. Să înțeleagă toată lumea, Gabi Bădălău i-a turnat pe Frații Tate, ca să îl salveze pe tatăl lui. Că asta este toată șmecheria. Face ta-su niște prăduieli la DNA de vă stă mintea în loc”, a declarat fostul deputat PSD fugar, relatează replicaonline.ro.
Bădălău Jr., Bianca Drăgușanu și Tristan Tate consumau droguri împreună
Totodată, Rizea l-a acuzat pe Gabi Bădălău că, împreună cu Bianca Drăgușanu și Tristan Tate, consumau droguri împreună.
”Gabi Bădălău și Bianca Drăgușanu se drogau cu Tristan Tate. Ei sunt primii care fac astfel de lucruri, legate de prostituție și altele.
Toți gaborii știau de lucrurile astea, n-au echipele pe care le protejează ei, cu pești, cu astea. Păi asta e acuzație să le dai la băieții ăștia? ( frații Tate n.r.). Frații Tate sunt niște băieți șmecheri, au făcut niște bani. Banii erau, de fapt, miza. 400 de milioane de dolari din Crypto. Aici a fost miza, șmecheria, și au pierdut tot.
Nu mașinile, nu vila, miza sunt banii din Crypto. Ok, ei exploatau fetele, dar nu tot tam-tam-ul ăsta care s-a creat în jurul lor”, a declarat Cristian Rizea.
Citește și: Frații Tate ademeneau tinerele fete, iar cele două românce supravegheau exploatarea lor
Fostul baron PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, în arest preventiv pentru mită
Niculae Bădălău se află în arest preventiv, după ce, pe 27 decembrie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia acestuia împotriva deciziei Tribunalului Giurgiu de a-l menţine în spatele gratiilor, informează Agerpres.
„În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b C.pr.pen. rap. la art. 205 C.pr.pen. respinge ca nefondate contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie şi contestatorul inculpat Nicolae Bădălău împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 20 decembrie 2022 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Giurgiu-Secţia Penală pronunţată în dosarul 1977/122/2022/a1.1.
În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat, ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi (marţi - n.r.), 27 decembrie 2022”, se arată în minuta deciziei.
Niculae Bădălău a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în formă continuată, şi a unui reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită. Surse judiciare au precizat că persoana trimisă în judecată alături de Bădălău este Elena Matache, reprezentanta firmei implicată în acest caz.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în zilele de 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău, în calitatea menţionată, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăţi administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă”, fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA.
„În schimbul acestui 'serviciu', inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), asupra căreia a lăsat să se înţeleagă că are influenţă, să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de primăria respectivă”, arată anchetatorii.
În perioada 2021-2022, spune DNA, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă...”, Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.
„În acelaşi context, la data de 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menţionat mai sus, dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, menţionează procurorii anticorupţie.
Potrivit aceloraşi surse judiciare, primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită este Dan Păsat, fost deputat PNL, care a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare pentru şantaj.
Dan Păsat are calitatea de martor-denunţător în dosar. El este cel care l-a denunţat pe Bădălău la DNA.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, căutat internațional pentru executarea unei pedepse de 4 ani și 8 luni pentru trafic de influență, spălare de bani. E în Moldova. Are și acolo probleme cu legea
Cristian Rizea este urmărit internațional pentru executarea unei pedepse de 4 ani și 8 luni în România pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, la care a fost condamnat în 7 decembrie 2017 de instanța supremă.
În urma localizării sale în Republica Moldova, a fost întocmită și transmisă autorităților moldave cererea de extrădare. Până în prezent nu a fost luată o decizie cu privire la cererea de extrădare, procedura este în curs.
În 31 martie 2021, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova pentru fals în declarații comis la obținerea cetățeniei acestei țări, prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017. Potrivit procurorilor, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, Rizea ar fi indicat date care nu corespund adevărului. Între timp, Rizea a rămas fără cetățenia Republicii Moldova.