Dosarul Mineriada -Teodor Mărieș: „Le fac plângere penală magistraților care au tergiversat dosarul“

DE Ramona Ursu | Actualizat: 31.05.2019 - 09:21
Teodor Mărieș, la una dintre comemorările victimelor Mineriadei din 13–15 iunie 1990

Teodor Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie“, a comentat, pentru Newsweek România, soarta dosarului deschis după evenimentele din 13-15 iunie 1990.

SHARE

În 2007, organizația pe care o conduce Mărieș a făcut plângere la CEDO pentru tergiversarea dosarului „Mineriadei“, demers care, șapte ani mai târziu, în 2014, a dus la obligarea statului român, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să redeschidă dosarul. Până la această decizie, Teodor Mărieș a intrat de trei ori în greva foamei, tot pentru a susține continuarea cercetărilor.

„Golanul“ Mărieș a fost arestat abuziv după evenimentele din 13-15 iunie 1990, fiind închis, pe rând, la Rahova și Jilava, fiind acuzat de Ion Iliescu, președintele de atunci, că  a coordonat două tentative de puci.

În temniță, a intrat în greva foamei, în semn de protest față de nedreptatea care i se făcea. În mod paradoxal, procurorii au considerat că Mărieș nu trebuie inclus pe lista victimelor din dosarul „Mineriadei“.

„Este un dosar incomplet“

Despre reîntoarcerea la parchet a dosarului, după aproape trei decenii de la evenimentele din Piața Universității, Mărieș nu se arată surprins de decizia instanței: „Acest dosar nici nu trebuia să plece de la Parchetul Militar la Curtea Supremă, în forma în care e acum.

Este un dosar incomplet, în care nu regăsim toate părțile vătămate, toate părțile responsabile de acele evenimente tragice. Consider că este rea-voință din partea procurorilor“.

Teodor Mărieș mai susține că nu consideră nedreaptă decizia lui Constantin Epure, judecătorul de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a întors dosarul la parchet, însă îl acuză pe acesta că a ținut prea mult „Mineriada“ în camera preliminară.

„Acest dosar era de întors, din motivele pe care le-am precizat, astfel că nu pot da vina pe judecător pentru acest lucru. În același timp, îi reproșez judecătorului Constantin Epure că a ținut dosarul în camera preliminară un an și jumătate, mult peste termenul permis de lege, care e de 30 de zile.

Atât a stat la el, pentru că, înainte să ajungă la judecătorul Epure, acest dosar a mai stat câteva luni și la o altă judecătoare, care s-a pensionat“. Totodată, Doru Mărieș a declarat că le face „plângere penală tuturor procurorilor și judecătorilor care au tergiversat dosarul“.

__________

Citește și

 

„Mineriada“, vulnerabilitățile unui dosar pasat între magistrați

Inculpaţii se văd „cu mâinile curate“

__________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.