Suspendarea judecătoarei Muntean, după un interviu în Newsweek România, sancționată de SUA

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 01.04.2021 - 22:54
Suspendarea judecătoarei Crina Muntean, după un interviu în Newsweek România, sancționată de SUA

Departamentul de Stat al SUA a făcut public raportul anul cu privire la încălcările drepturiilor omului în România. În document este menționată și suspendarea din activitate a unui judecător din Bihor, ca represalii după un interviu acordat Newsweek România.

SHARE

Raportul privind drepturile omului în România, publicat anual de către Departamentul de Stat al SUA, menționează suspendarea din activitate, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a judecătoarei Crina Muntean care, într-un interviu acordat Newsweek România a dezvăluit care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecției Judiciare, după ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocați, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituțiile publice.

„În iulie (2020 - n.r.), Secția pentru Judecători a CSM a votat supendarea pentru șase luni a judecătoarei din Bihor pentru că a acordat un interviu în care își exprima îngrijorările ei cu privire la «rețelele de interese» formate din reprezentanți din justiție și din mediul de afaceri - care și-au unit forțele pentru a elimina tocmai pe acest judecător «incomod»”, scrie raportul Departamentului de Stat al SUA, la capitolul „Negarea unui proces public corect”. 

Citește și: Judecătoarea Crina Muntean, suspendată din magistratură după un interviu oferit Newsweek România

Crina Muntean (47 de ani), judecătoare în cadrul Secției Penale a Tribunalului Bihor, secție pe care a condus-o în perioada 2009 – 2014, a dezvăluit, într-un interviu acordat în 2019 pentru Newsweek România, care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecției Judiciare, după ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocați, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituțiile publice.

Cu o experiență de 21 de ani în magistratură, Crina Muntean, care s-a alăturat, în ultimii doi ani și jumătate, demersurilor magistraților pentru apărarea justiției, a vorbit despre mecanismele de slăbire a statului de drept, despre problemele din sistem și despre câtă independență mai există în justiție.

Citește și: Judecătoarea Crina Muntean: „S-au reactivat reţele de interese în justiţia locală”

Inspecția Judiciară a declanșat, de asemenea, procedura de cercetare disciplinară a Crinei Muntean, după ce a analizat acuzațiile dintr-o sesizare primită pe numele judecătoarei și semnate de avocatul orădean Viorel Doseanu.

De altfel, apărătorul Doseanu este unul dintre personajele despre care Crina Muntean a vorbit în interviul oferit revistei Newsweek România, interviu publicat în două părți, în lunile iulie și august, și în care judecătoarea susținea, între altele, că „s-au reactivat rețele de interese în justiția locală“.

Urmare a declarațiilor făcute de judecătoarea din Oradea pentru publicația noastră, în 19 august 2019 a ajuns la Inspecția Judiciară plângerea formulată de Viorel Doseanu.

Citește și: OUG prin care zeci de bugetari vor primi 50% în plus la salariu, pentru că lucrează cu PNRR

În sesizare îi erau aduse mai multe acuzații Crinei Muntean, avocatul invocând nu mai puțin de cinci posibile abateri disciplinare care i-ar putea fi atribuite acesteiea, ca urmare a declarațiilor făcute pentru jurnaliștii Newsweek România.

După ce a analizat plângerea venită din partea avocatului orădean, Inspecția Judiciară a decis, în octombrie, că ar avea motive întemeiate să înceapă cercetarea disciplinară a Crinei Muntean pentru două abateri prevăzute de Legea 303/2004 (Art. 99, lit. 1 și j), privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Citește și „Poliție politică“ à la Inspecția Judiciară. Judecătoare cercetată pentru un interviu în Newsweek

 Secția Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii admis acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva Crinei Muntean. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te