OUG prin care zeci de bugetari vor primi 50% în plus la salariu, pentru că lucrează cu PNRR

DE Mircea Marian | Actualizat: 01.04.2021 - 23:05
Cristian Ghinea Foto: Inquam

Guvernul Cîțu a aprobat, ieri, o ordonanță de urgență prin care zeci de bugetari vor primi 50% în plus la salariu, pentru că lucrează cu PNRR.

SHARE

Din nota de fundamentare lipsește impactul bugetar.

De asemenea, nici ordonanța, nici nota de fundamentare nu precizează clar câți funcționari vor primi acest spor de 50%.

În prima formă a notei de fundamentare, acum peste două luni, se arăta că, la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene - condus de Cristian Ghinea (USR), cel care a inițiat această ordonanță - va exista o structură de 30 de persoane, care va primi acest spor de 50% pentru că lucrează cu proiectele PNRR.

În ianuarie, Newsweek România a scris că ministerul condus de Cristian Ghinea, al Investițiilor și Proiectelor Europene, a elaborat o ordonanță de urgență prin care va majora salariile a 40 de funcționari - 30 de la acest minister și 10 de la Secretariatul General al Guvernului - întrucât aceștia vor gestiona banii europeni care vin prin programul de reziliență.

Potrivit datelor din nota de fundamentare a ordonanței, funcționarii subordonați lui Ghinea vor primi în plus peste 5.000 de lei pe lună, în timp ce angajații SGG vor beneficia de 3.788 lei/ lună.

Acum, nota de fundamentare afirmă doar că: “Ținând cont că forma finală a Planului național de redresare și reziliență urmează a fi stabilită doar în urma negocierilor cu Comisia Europeană se împune și flexibilizarea structurii înființate la nivelul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru gestionarea elaborării, negocierilor și implementarea planului“. 

În plus, la nivelul tuturor ministerelor implicate în PNRR și a SGG se vor înființa noi structuri, toți angajații urmând să beneficieze de acest spor de 50%. 

O altă noutate din această ordonanță este că Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene va primi “un procent din bugetul PNRR, în limita negociată cu Comisia Europeană“. Nici orodonanța, nici nota de fundamentare, nu precizează cât de mare este acest procent. Din acești bani, se vor acoperi salarii sau “inclusiv acțiunile incluzive de sensibilizare, și comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii“ - practic, bani de publicitate, care vor fi gestionați de Cristian Ghinea. 

La finalul ședinței de guvern, în briefingul care a urmat, nici premierul Cîțu, nici demnitarii care l-au însoțit la întâlnirea cu presa, nu au vorbit despre această ordonanță. Aprobarea ei a fost anunțată într-un comunicat, care doar o menționa, împreun cu alte două OUG-uri, care nici nu figuraseră pe lista prezentată presei înainte de ședința e guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te