În septembrie anul trecut, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru reglementarea interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare, cea care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților. Demersul a fost făcut pentru a-l mai păstra în funcție pe actualul șef al instituției, Lucian Netejoru.
Citește și Șeful Inspecției Judiciare a plagiat teza sa de doctorat
Te-ai fi așteptat ca cei care îi cercetează pe magistrați să aibă o pregătire educațională și profesională excepțională. Dar nu e așa. Lucian Netejoru este absolventul unei facultăți private, de Drept, la Universitatea Ecologică din Bucureşti, în 1994. Mai mult, Netejoru are și un master tot la Universitatea Ecologică, obținut în anul 2008 în „Științe penale și criminalistică”.
Mai bine premiant la Ecologică
Universitatea Ecologică este una extrem de modestă, potrivit mai multor rapoarte. Astfel, prin „Ordinul 5262/2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităilor”, emis de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu s-a realizat o clasificare a universităților.
Universitatea Ecologică a fost încadrată în cea de-a treia categorie (ultima și cea mai slabă) de universități. Aceste unversități, din ultima categorie, majoritatea private, au fost numite generic „universități centrate pe educație”. În cea mai prestigioasă grupă s-au aflat Universitatea din București, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
Citește și Justiția în vremea infractorilor. Magistrați vânați, magistrați amenințați
Netejoru a ales să urmeze Facultatea Ecologică, aflată în categoria ultimă.
Magistrat de categoria D
De asemenea, există și „ierarhizarea programelor de studii organizate de universitățile acreditate din sistemul național de învățământ”, elaborate tot în 2011. Ptrivit acestei ierarhizări, studiile de drept de la Universitatea Ecologică (urmate de Netejoru) se află în categoria a IV-a (D) din cinci. Adică, extrem de modeste.
CV-ul lui Lucian Netejoru este extrem de subțire și din alte considerente. Acesta nu a fost prezent la niciun curs de specializare, nu a participat la niciun seminar în România sau în Occident și nu a fost parte la niciun schimb de experiență cu alți magistrați din UE.
În 2010, Netejoru și-a dat un doctorat la Academia de Poliţie din Bucureşti, în „Ordine publică şi siguranţă naţională”, Potrivit ziare.com, fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, are înregistrate 41 de sesizări directe si 6 sesizari din oficiu la Inspecția Judiciară. Pe numele procurorului general Augustin Lazăr au fost înregistrate 36 de sesizări directe și una din oficiu.
Funcţii de execuţie
Judecător cu grad de judecătorie, Judecătoria Giurgiu, 1 iunie 1996
Judecător cu grad de tribunal, Judecătoria Giurgiu, 1 mai 2004
Judecător cu grad de tribunal, Tribunalul Giurgiu, 1 august 2006
Inspector judiciar, Inspecţia Judiciară, 1 ianuarie 2014
Funcţii de conducere
Vicepreşedinte, Judecătoria Giurgiu, 1 iunie 2002
Preşedinte delegat, Judecătoria Giurgiu, 1 mai 2004
Preşedinte, Judecătoria Giurgiu, 1 iulie 2004
Preşedinte, Tribunalul Giurgiu, 1 august 2006
Preşedinte delegat, Tribunalul Giurgiu, 10 septembrie 2009
Preşedinte, Tribunalul Giurgiu, 1 ianuarie 2010
Vicepreşedinte, Tribunalul Giurgiu, 1 ianuarie 2013
Inspector-şef, Inspecţia Judiciară, 1 septembrie 2015