Netejoru, investigatorul lui Kovesi: student la „privat”, cu CV de jumătate de pagină

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.03.2019 - 12:49

Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, omul care cercetează disciplinar magistrații, are o pregătire precară.

SHARE

În septembrie anul trecut, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru reglementarea interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare, cea care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților. Demersul a fost făcut pentru a-l mai păstra în funcție pe actualul șef al instituției, Lucian Netejoru. 

Citește și Șeful Inspecției Judiciare a plagiat teza sa de doctorat

Te-ai fi așteptat ca cei care îi cercetează pe magistrați să aibă o pregătire educațională și profesională excepțională. Dar nu e așa. Lucian Netejoru este absolventul unei facultăți private, de Drept, la Universitatea Ecologică din Bucureşti, în 1994. Mai mult, Netejoru are și un master tot la Universitatea Ecologică, obținut în anul 2008 în „Științe penale și criminalistică”.  

Mai bine premiant la Ecologică

Universitatea Ecologică este una extrem de modestă, potrivit mai multor rapoarte. Astfel, prin „Ordinul 5262/2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităilor”, emis de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu s-a realizat o clasificare a universităților.

Universitatea Ecologică a fost încadrată în cea de-a treia categorie (ultima și cea mai slabă) de universități. Aceste unversități, din ultima categorie, majoritatea private, au fost numite generic „universități centrate pe educație”. În cea mai prestigioasă grupă s-au aflat Universitatea din București, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Citește și Justiția în vremea infractorilor. Magistrați vânați, magistrați amenințați

Netejoru a ales să urmeze Facultatea Ecologică, aflată în categoria ultimă.  

Magistrat de categoria D

De asemenea, există și „ierarhizarea programelor de studii organizate de universitățile acreditate din sistemul național de învățământ”, elaborate tot în 2011. Ptrivit acestei ierarhizări, studiile de drept de la Universitatea Ecologică (urmate de Netejoru) se află în categoria a IV-a (D) din cinci. Adică, extrem de modeste.

CV-ul lui Lucian Netejoru este extrem de subțire și din alte considerente. Acesta nu a fost prezent la niciun curs de specializare, nu a participat la niciun seminar în România sau în Occident și nu a fost parte la niciun schimb de experiență cu alți magistrați din UE.

În 2010, Netejoru și-a dat un doctorat la Academia de Poliţie din Bucureşti, în „Ordine publică şi siguranţă naţională”, Potrivit ziare.com, fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, are înregistrate 41 de sesizări directe si 6 sesizari din oficiu la Inspecția Judiciară.  Pe numele procurorului general Augustin Lazăr au fost înregistrate 36 de sesizări directe și una din oficiu.  

Funcţii de execuţie

Judecător cu grad de judecătorie, Judecătoria Giurgiu, 1 iunie 1996

Judecător cu grad de tribunal, Judecătoria Giurgiu, 1 mai 2004

Judecător cu grad de tribunal, Tribunalul Giurgiu, 1 august 2006

Inspector judiciar, Inspecţia Judiciară, 1 ianuarie 2014  

Funcţii de conducere

Vicepreşedinte, Judecătoria Giurgiu, 1 iunie 2002

Preşedinte delegat, Judecătoria Giurgiu, 1 mai 2004

Preşedinte, Judecătoria Giurgiu, 1 iulie 2004

Preşedinte, Tribunalul Giurgiu, 1 august 2006

Preşedinte delegat, Tribunalul Giurgiu, 10 septembrie 2009

Preşedinte, Tribunalul Giurgiu, 1 ianuarie 2010

Vicepreşedinte, Tribunalul Giurgiu, 1 ianuarie 2013

Inspector-şef, Inspecţia Judiciară, 1 septembrie 2015  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -