Kovesi, prima pe lista scurtă pentru Procuror Șef European

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.02.2019 - 22:37
Kovesi e în pole position pentru funcția de procuror șef european. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție.

SHARE

Laura Codruța Kovesi este urmată, în clasamentul de selecție, de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). Comitetul de selecție a trimis lista scurtă cu cele trei nume la Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Dintre aceștia, Parlamentul European va alege procurorul șef al Parchetului European.

Comitetul de selecție a luat decizia la ședința din 1 februarie. Votul din Parlamentul European și cel din Consiliul UE vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Rămâne de văzut care va fi poziția guvernului României la votul din Consiliul UE, precum și votul europarlamentarilor români PSD și ALDE. Potrivit unor surse politice, guvernul ia în calcul abținerea de la vot, notează G4Media.

Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi, care ar fi fost respinse.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord.

Citește și Kovesi candidează pentru postul de șef al Parchetului European

Altfel spus, procedura pentru desemnarea procurorului șef european este independentă de procedura națională, fiind una exclusiv europeană, ceea ce explică, într-o măsură, valul de atacuri din ultima perioadă declanșat la adresa Laurei Codruța Kovesi de media controlată de PSD.

Înființat în 2017, Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. Kovesi n-a putut fi contactată până la momentul publicării acestui articol.

Pe de altă parte, în ultimele zile s-au intensificat atacurile la adresa fostei șefe DNA și se încearcă blocarea candidaturii lui Kovesi la șefia Parchetului European.

Citește și Tudorel îi va pune bețe în roate lui Kovesi: „Membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.