Afaceristul, care și-a pus o bucătăreasă să vândă statului măști la suprapreț, este urmărit penal

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.04.2022 - 08:31
Omul de afaceri Cătălin Hideg/ FOTO: Tolo.ro

Direcția Națională Anticorupție a anunțat joi, 28 aprilie, că doi oameni de afaceri sunt urmăriţi penal într-un dosar privind modul în care a fost încheiat un contract-cadru de achiziţii publice de măşti de protecţie, în valoare de peste 50 de milioane lei.

SHARE

Procurorii din cadrul DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de doi oameni de afaceri şi a SC Sanimed Internaţional Impex SRL(controlată de omul de afaceri Cătălin Hudeg- n.red.), în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cumpărare de influenţă, spălarea banilor, a unor infracţiuni de fals şi înşelăciune (comise în diferite forme de participaţie), a transmis instituția într-un comunicat.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că în prezenta cauză penală se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, a fost încheiat un contract-cadru de achiziţii publice de măşti de protecţie, în valoare de peste 50 de milioane lei.

Bucătăreasa, paravan pentru Hideg

Newsweek România a scris afaceristul și masonul Cătălin Robertino Hideg a folosit ca paravan o bucătăreasă pentru a vinde statului 1,75 milioane de măști la prețuri exorbitante. De pe urma acestei afaceri, Hideg s-a pricopsit cu două contracte de peste 11,3 milioane euro.

Maria Cristian (57 ani) își duce traiul zilnic în satul Uzunu, care aparține administrativ de comuna Călugăreni, din județul Giurgiu. Femeia a lucrat ca bucătăreasa la hanul din Călugăreni.

Dar, după ce s-au închis toate cârciumile din cauza pandemiei de coronavirus, femeia și-a găsit de lucru la o firmă de lângă han. Acolo muncește cu ziua, le-au declarat sătenii jurnaliștilor de la recorder.ro. Femeia locuiește într-o casă sărăcăcioasă iar într-una din camere își are sediul social firma Romwine & Cofee SRL, înființată în anul 2019.

Oficial, ea este asociatul unic și administratorul firmei. În timp ce Maria Cristian muncea cu ziua în Călugăreni, firma ei a primit două contracte, de peste 11,3 milioane euro, în total, de la Oficiul Național de Achiziții Centralizate pentru a livra 1,75 milioane măști de tipul FFP2 și FFP3. Se întâmpla București, la câțiva zeci de kilometri de locul unde se spetea muncind bucătăreasa Maria Cristian.

„Firma Romwine & Cofee SRL este distribuitor al Sanimed International Impex SRL, făcând parte dintr-un grup de firme ce activează de douăzeci de ani pe piața medical din România. Am participat la licitația asta împreună cu compania Romwine. Am fost terți susținători", a spus Hideg. 

Citește și: Cum a folosit masonul Hideg o bucătăreasă ca să vândă statului măști la suprapreț de 11,3 mil. EUR

Ce mai acuză DNA

„În contextul menţionat, spun anchetatorii, cei doi afacerişti ar fi determinat funcţionari din cadrul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), pentru ca, prin încălcarea legislaţiei primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri şi instituţia publică menţionată, a acordului cadru care viza achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie.

„Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măştilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalităţi în valoare de 12.786.706 lei. Pentru a se asigura de obţinerea/ derularea în bune condiţii a contractelor de achiziţii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecţi ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii - intermediere, suma de 568.820 lei”, se precizează în comunicatul DNA.

Citește și: Forțele rusești de pe Insula Șerpilor, atacate de armata ucraineană în cursul nopții de marți

Cine este Cătălin Robertino Hideg

Cătălin Robertino Hideg este membru în Asociația Marele Priorat Autonom, Ospitalier, Spiritual și Militar al S.O.S. JJ- Cavaleri de Malta. Asociația este condusă de masonul Iulian Moisescu, unde este asistat de Gabriel Emil Vuca și Nicușor Adrian Bendeac. Din organizației s-au retras Teodor Vasile, Mihai Bugaru și Raluca Constantinescu. O organizație ilegitimă, din perspectiva Ordinului de Malta.

Numele lui Cătălin Robertino Hideg a fost înregistrat și la Academia Națională de Informații, unde a fost înscris pe lista de doctoranzi a generalului Constantin Onișor. Conform unei investigații publicată pe tolo.ro, pe 13 ianuarie 2017, generalul  de brigadă Constantin Onișor, fost șef al școlii doctorale a Academiei SRI, a intrat în sediul din Măgurele al firmei Sanimed Internațional Impex SRL.

Generalul Onișor a recunoscut că a fost acolo pentru a discuta cu Hideg despre doctorat.

„Ne-am uitat împreună pe documentele doctorale și apoi ne-am văzut în altă parte cu profesorul Troncotă (general (r) SRI - n.r.), care l-a preluat ca doctorand", le-a spus generalul jurnaliștilor coordonați de Cătălin Tolontan. 

În 2011, firma Sanimed International Impex a semnat un parteneriat cu grupul antreprenorial Labiofam, condus de Jose Antonio Fraga Castro, în scopul de a distribui pe piața locală un medicament naturist folosit în tratarea cancerului. Jose Antonio Fraga Castro este nepotul fostului lider cubanez Fidel Castro și șeful Labiofam, un institut de cercetare controlat de statul cubanez, în cadrul căruia lucrează peste 2.800 de specialiști și tehnicieni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te