Cum a folosit masonul Hideg o bucătăreasă ca să vândă statului măști la suprapreț de 11,3 mil. EUR

DE Petru Zoltan | Actualizat: 28.04.2022 - 17:04
Cătălin Hideg/FOTO: tolo.ro

Controversatul afacerist și mason Cătălin Robertino Hideg a folosit ca paravan o bucătăreasă pentru a vinde statului 1,75 milioane de măști la prețuri exorbitante. De pe urma acestei afaceri, Hideg s-a pricopsit cu două contracte de peste 11,3 milioane euro.

SHARE

Bucătăreasa, în schimb, a rămas fără loc stabil de muncă. Acum, femeia muncește cu ziua la o firmă din comuna Călugăreni, din județul Giurgiu. Iar afaceristul controversat așteaptă să încaseze milioane de euro făcuți pe spatele bucătăresei.

Citește și: Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare și pot fi lansate de pe submarin

Cine este Cătălin Robertino Hideg, cel care a vândut măști la suprapreț statului român? Nimeni altul decât patronul firmei Sanimed International, fost doctorand al generalului Constantin Onișor la Academia Națională de Informații și partener de afaceri cu nepotul dictatorului cubanez Fidel Castro.

Citește și: VIDEO Ce-a înțeles Tzancă Uraganul din războiul din Ucraina: Am bicepsul blindat, dau repetat

Bucătăreasa, paravan pentru Hideg

Maria Cristian (57 ani) își duce traiul zilnic în satul Uzunu, care aparține administrativ de comuna Călugăreni, din județul Giurgiu. Femeia a lucrat ca bucătăreasa la hanul din Călugăreni.

Dar, după ce s-au închis toate cârciumile din cauza pandemiei de coronavirus, femeia și-a găsit de lucru la o firmă de lângă han. Acolo muncește cu ziua, le-au declarat sătenii jurnaliștilor de la recorder.ro. Femeia locuiește într-o casă sărăcăcioasă iar într-una din camere își are sediul social firma Romwine & Cofee SRL, înființată în anul 2019.

Oficial, ea este asociatul unic și administratorul firmei. În timp ce Maria Cristian muncea cu ziua în Călugăreni, firma ei a primit două contracte, de peste 11,3 milioane euro, în total, de la Oficiul Național de Achiziții Centralizate pentru a livra 1,75 milioane măști de tipul FFP2 și FFP3. Se întâmpla București, la câțiva zeci de kilometri de locul unde se spetea muncind bucătăreasa Maria Cristian.

Newsweek România a scris pe larg despre această afacere cu măști.

Hideg: „Am fost la Guvernul României, la ministrul Sănătății"

Toată această poveste din comuna Călugăreni nu este întâmplătoare. Acolo are cinci puncte de lucru firma Sanimed International Impex, patronată și administrată de Cătălin Robertino Hideg.

Obiectul principal de activitate al acestei firme este fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice. În cadrul emisiunii "Dosar de politician" de la B1 TV, Cătălin Robertino Hideg a recunoscut că firma Romwine & Cofee a fost folosită ca paravan, dar nu a suflat o vorbă despre patroana din acte a firmei.

„Firma Romwine & Cofee SRL este distribuitor al Sanimed International Impex SRL, făcând parte dintr-un grup de firme ce activează de douăzeci de ani pe piața medical din România. Am participat la licitația asta împreună cu compania Romwine. Am fost terți susținători", a spus Hideg. Tot el recunoaște că s-a folosit de societatea Romwine pentru că firma Sanimed International Impex nu putea să prezinte certificatul fiscal, pentru că nu plătise TVA. Dar, spune el, statul îi era dator.

Legat de cele două contracte prin care a reușit să vândă 1,75 milioane de măști la suprapreț, Hildeg a menționat că înainte de atribuirea contractului a fost în Turcia împreună cu Atalay Tamer, șeful Camerei de Comerț Româno-Turce, pentru a se întâlni cu producătorii de măști.

„Am încheiat un contract pentru patru milioane de măști pentru România, la un preț foarte avantajos. Am fost la Guvernul României, la ministrul Sănătății împreună cu aceste persoane care sunt în Turcia, în fabrică. (...) Nu eu am stabilit prețurile de pornire a licitației. Să verifice serviciile, că tot stau în poarta mea la firmă", a spus Cătălin Robertino Hideg. Între timp, ministrul Sănătății Victor Costache și-a dat demisia din Guvernul Orban II.

Citește și Orban, despre contractul cu firma giurgiuveană pentru măşti de protecţie: Am cerut o anchetă

Masoneria, generalii și nepotul lui Fidel Castro

Cătălin Robertino Hideg este membru în Asociația Marele Priorat Autonom, Ospitalier, Spiritual și Militar al S.O.S. JJ- Cavaleri de Malta. Asociația este condusă de masonul Iulian Moisescu, unde este asistat de Gabriel Emil Vuca și Nicușor Adrian Bendeac. Din organizației s-au retras Teodor Vasile, Mihai Bugaru și Raluca Constantinescu. O organizație ilegitimă, din perspectiva Ordinului de Malta.

Numele lui Cătălin Robertino Hideg a fost înregistrat și la Academia Națională de Informații, unde a fost înscris pe lista de doctoranzi a generalului Constantin Onișor. Conform unei investigații publicată pe tolo.ro, pe 13 ianuarie 2017, generalul  de brigadă Constantin Onișor, fost șef al școlii doctorale a Academiei SRI, a intrat în sediul din Măgurele al firmei Sanimed Internațional Impex SRL.

Generalul Onișor a recunoscut că a fost acolo pentru a discuta cu Hideg despre doctorat.

„Ne-am uitat împreună pe documentele doctorale și apoi ne-am văzut în altă parte cu profesorul Troncotă (general (r) SRI - n.r.), care l-a preluat ca doctorand", le-a spus generalul jurnaliștilor coordonați de Cătălin Tolontan. 

În 2011, firma Sanimed International Impex a semnat un parteneriat cu grupul antreprenorial Labiofam, condus de Jose Antonio Fraga Castro, în scopul de a distribui pe piața locală un medicament naturist folosit în tratarea cancerului. Jose Antonio Fraga Castro este nepotul fostului lider cubanez Fidel Castro și șeful Labiofam, un institut de cercetare controlat de statul cubanez, în cadrul căruia lucrează peste 2.800 de specialiști și tehnicieni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te