DOCUMENT Ce vrea Dragnea de la Curtea Europeană de Justiție

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.03.2019 - 16:43
Dragnea a dat în judecată OLAF pentru dosarul Teldrum. Foto Inquam Photos

Liviu Dragnea a recurs la finalul anului 2018 la justiția europeană pentru a încerca să obțină anularea raportului OLAF care stă la baza inculpării sale în dosarul Tel Drum.

SHARE

Președintele PSD a reclamat Comisia Europeană la Tribunalul Uniunii Europene (CJUE) pentru că a refuzat să înceapă o investigație asupra OLAF privind dosarul Tel drum. Acum, pe site-ul CJUE a fost publicat documentul solicitările și argumentele sale, potrivit Digi24.

Documentul îl arată pe Liviu Dragnea ca reclamant, reprezentat de B. O’Connor, ca solicitor, și de S. Gubel, ca avocat, iar pârâtă este Comisia Europeană.

Potrivit documentului, Liviu Dragnea solicită „anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018” și „obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”.

Motivele și argumentele liderului PSD:

„1. Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) și (4) din Regulamentul OLAF (1), precum și a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție.

2. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și pe refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF.

3. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF.”

Mai exact, Liviu Dragnea a chemat în judecată Comisia Europeană la Tribunalul UE de la Luxemburg (CJUE) și o acuză că nu i-a acordat dreptul la apărare și nu a respectat prezumția de nevinovăție în cazul în care OLAF a investigat fraudele cu bani europeni de care s-ar face vinovată compania Tel Drum, despre care procurorii DNA spun că îi aparține liderului PSD.

Concret, acesta a atacat un răspuns negativ primit de la Comisia Europeană la o plângere pe care o făcuse în privința raportului OLAF. Raportul OLAF propriu-zis nu mai putea fi atacat, întrucât ieșise demult din termen. 

În acest dosar, Dragnea este suspectat de abuz de putere şi folosirea de documente ori declaraţii false într-un dosar care vizează, printre altele, utilizarea de fonduri europene, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). 

Aceste fonduri care erau destinate unor proiecte de infrastructură ar fi fost deturnate când el era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între 2000 şi 2012. Procedura se bazează în special pe o anchetă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care în septembrie 2016 a recomandat UE să „recupereze în totalitate 21 de milioane de euro” oferite pentru proiectele de infrastructură în cauză.

În opinia OLAF, cazul Tel Drum este unul emblematic pentru fraudarea banilor europeni, notează Digi24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.