A fost deschis dosar penal pentru distrugere în cazul scandalului din Valea Uzului

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.06.2019 - 17:14
Cimitirul din Valea Uzului

Jandarmeria Română a anunțat că a fost deschis un dosar penal și se fac cercetări pentru distrugere după incidentele care au avut loc joi în Valea Uzului, când membrii unei organizații românești au rupt poarta cimitirului disputat între autoritățile române și maghiare.

SHARE

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Române,citați de Mediafax, criminaliștii din cadrul Inspectoratului de Polițe Județean Bacău au cercetat zona după manifestația de la Cimitirul din Valea Uzului și s-a dispus deschiderea unui dosar penal.

„Având în vedere aspectele constatate la fata locului, respectiv distrugerea porții de acces în cimitir, s-a dispus constituirea unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 Cod Penal, precum și în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptelor și a identificării persoanelor implicate”, a transmis, vineri, Jandarmeria Română.

Potrivit sursei citate, jandarmii, împreună cu celelalte structuri ale MAI, au avut ca principale obiective prevenirea apariției unor acte de violență între participanții la cele două momente comemorative și evitarea unor acte de profanare a unor morminte din respectivul cimitir, comportamente care ar fi generat un „impact emoțional deosebit” pentru populația din zonă.

„Premergător și pe timpul desfășurării evenimentelor, Jandarmeria împreună cu celelalte structuri MAI au adoptat măsuri preventive pentru detensionarea situației și protecția tuturor participanților”, mai spun reprezentanții Jandarmeriei.

Potrivit acestora, în timpul misiunii, deși au fost înregistrate momente tensionate, nu au fost situații care să impună intervenția în forță sau alte măsuri speciale.

Peste 1000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, joi, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alții, iar pentru că erau foarte mulți, nu a trebuit să se țină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.