36.000 de lei pe lună, salariu pentru şeful Administraţiei Dunării, unde anchetează Codruţa Kovesi

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.03.2024 - 18:42
36.000 de lei pentru şeful Administraţiei Dunării, unde anchetează Codruţa Kovesi - Foto: Profimedia Images
36.000 de lei pentru şeful Administraţiei Dunării, unde anchetează Codruţa Kovesi - Foto: Viaţa Liberă

36.000 de lei pentru şeful Administraţiei Dunării, unde anchetează Codruţa Kovesi. Parchetul European face 12 percheziţii, la instituţii şi persoane suspectate de fraudă, la achiziţia a două remorchere.

SHARE

36.000 de lei pentru şeful Administraţiei Dunării, unde anchetează Codruţa Kovesi. Parchetul European face 12 percheziţii, la instituţii şi persoane suspectate de fraudă, la achiziţia a două remorchere, în valoare de 7 milioane de euro.

Sunt vizaţi funcţionari ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi şi ai Autorităţii Navale Române. Ambele institutţii sunt în subordinea Ministerului Transporturilor.

36.000 de lei pentru şeful Administraţiei Dunării, unde anchetează Codruţa Kovesi

”Astăzi, Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) conduce 12 percheziţii, în cadrul unei anchete, care vizează funcţionari ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi (AFDJ) şi ai Autorităţii Navale Române (ANR).

În cauză, este vorba despre o suspiciune de fraudă, legată de achiziţia a două remorchere - ambarcaţiuni puternice folosite pentru tractarea unor ambarcaţiuni şi nave mai mari - pentru Delta Dunării de Jos”, a transmis Parchetul European.

Instituţia precizează că trei percheziţii au avut loc în trei instituţii publice - una în judeţul Galaţi şi două în judeţul Constanţa.

Citeşte şi: Kovesi: Parchetul European îi va investiga pe cei care ocolesc sancţiunile împotriva Rusiei

Alte şapte percheziţii au avut loc la domiciliile funcţionarilor publici care lucrează pentru aceste instituţii, iar două au avut loc la firme private. Pe scurt, AFDJ Galaţi a cumpărat pe bani europeni nişte remorchere prea mari pentru Dunărea Fluvială, care mergeau numai pe Dunărea Maritimă şi, din acest motiv, acum stau nefolosite.

Director general provizoriu, Angela Stela Ivan, câştigă lunar 36.000 de lei. Şi-a achiziţionat în anul 1991 un apartament de 52 mp, împreună cu soţul ei. Are două maşini: un Cielo, luat în 1991, şi un Volkswagen, cumpărat în anul 2010.

Are un cont de 101.000 lei, la OTP Bank. De asemenea, are o investiţie, într-un fond de la NN (ING), de 61.000 de lei.

”Potrivit probelor strânse până în prezent în cadrul acestei anchete, funcţionari publici din cadrul AFDJ Galaţi, în calitate de reprezentanţi ai acesteia, au obţinut finanţare europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziţionarea a două remorchere multifuncţionale.

Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziţie publică, lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 de lei (aproximativ 7 milioane de euro)”, a mai transmis Parchetul European.

Procurorii presupun că funcţionarii publici au prezentat documente inexacte, pentru a finanţa proiectul.

Citeşte şi: La cât se ridică frauda cu fonduri europene descoperită de Codruţa Kovesi

”Deşi ambarcaţiunile erau destinate exclusiv navigaţiei fluviale, suspecţii au întocmit caietul de sarcini al licitaţiei pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive şi a cerinţelor de construcţie specifice navelor maritime.

Prin urmare, tipul de ambarcaţiuni care se încadrau în criteriile din caietul de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat participarea altor operatori economici la procedura de licitaţie şi, în cele din urmă, a favorizat un singur candidat”, conform News.ro.

Foto: Viaţa Liberă - imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit acestuia, ”în urma finalizării contractului cu societatea furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021, cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut iniţial în caietul de sarcini al licitaţiei şi în contractul de achiziţie”.

Prea mari pentru o Dunăre atât de mică

”Acest lucru le-a făcut să fie adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigaţia cu un pescaj mai mare - ceea ce a făcut ca cele două ambarcaţiuni să fie inutilizabile pentru navigaţia fluvială, deoarece nu puteau tranzita rezervoarele pline ale sectorului fluvial al Dunării.

Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane de euro”, a mai transmis Parchetul European.

Percheziţiile domiciliare în curs, destinate strângerii de probe, mobilizează zeci de poliţişti şi jandarmi din mai multe structuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te