Proiect chinezo-român: „Drumul ceramicii pictate” de la Cucuteni la Majiayao

DE Elena Andrei | 03.08.2021 - 21:18
„Drumul ceramicii pictate” de la Cucuteni la Majiayao/ Foto: chinesenotes

Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale din China a iniţiat o colaborare cu Academia Română de Ştiinţe pentru a desfăşura săpături arheologice într-un sit din provincia Gansu în căutare de fragmente de ceramică pictată asemănătoare cu stilul Cucuteni.

SHARE

Similitudinile în ceea ce priveşte stilul şi modelele folosite pentru a decora piese ceramice descoperite în România și în China i-a determinat pe unii arheologi să formuleze teoria unui „Drum al ceramicii pictate", care ar fi unit Europa cu Extremul Orient mai devreme decât celebrul Drum al Mătăsii.

Arheologii chinezi prezintă o parte din ceramica pictată descoperită în situri arheologice din provincia Gansu în cadrul unui festival organizat în oraşul Dingxi, din aceeaşi provincie, potrivit Agerpres.

Acest festival durează o lună şi s-a deschis la 20 iulie. În cadrul festivalului sunt organizate expoziţii şi simpozioane ştiinţifice, precum şi excursii pe teren, în situri arheologice.

Citește și

Ruinele mai puțin cunoscute ale lumii antice

Moscova și Beijingul mobilizează regimurile autoritare din Belarus, Myanmar, Iran împotriva Vestului

 

Festivalul poartă numele uneia dintre cele mai renumite descoperiri din provincia Gansu - cultura Majiayao (2900–2740 î.e.n)- care s-a dezvoltat în zona cursului superior al Râului Galben şi pe afluenţii săi, asemănătoare cu stilul Cucuteni (5.200 până în 3.200 î.e.n.).

„Cercetătorii au identificat similarităţi importante între ceramica pictată preistorică din zona Mării Negre şi cea de pe cursul superior al Râului Galben", susţine Li Xinwei, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale.

„Colaborarea noastră se va concentra pe potenţiala relaţie dintre piesele de ceramică pictată din zona Râului Galben şi din zona Mării Negre şi pe motivul pentru care aceste tipuri de ceramică pictată au evoluat ulterior în mod diferit", a mai adăugat Li.

„Ţările aflate de-a lungul Drumului Mătăsii au multe lucruri în comun în ceea ce priveşte cultura ceramicii pictate. Aceste lucruri comune au pus bazele culturale ale Drumului Mătăsii", a susţinut Li.

China pregăteşte o cooperare în acest domeniu şi cu Turkmenistanul, colaborare ce se va concentra asupra similarităţilor dintre cultura Namazga-Tepe şi cultura Yangshao.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.