FOTO Cum arată cele mai vechi pietre scrise din lume găsite în Carpați. De ce le ignoră cercetătorii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.01.2023 - 20:07
Piatra scrisă Cetățeni/Foto: facebook
Rune norvegiene/Foto: scan
Piatra scrisă de pe Culmea Broscar/Foto: facebook
Inscripție Fundu Peșterii/Foto: particular
Inscriptie Nucu/Foto: particular
Piatra scrisă Muntele Goia/Foto: facebook

Arheologii norvegieni cred că au găsit cea mai veche piatră runică din lume, inscripționată cu aproape 2.000 de ani în urmă, ceea ce o face cu sute de ani mai veche decât descoperirile anterioare. Anunțul ignoră scrierile pe pietre din Carpați, mai vechi.

SHARE

Piatra pătrată de gresie maro, de aproximativ 30 pe 30 de centimetri, a fost găsită în timpul săpăturilor unui cimitir antic la sfârșitul anului 2021, la Tyrifjorden, la nord-vest de Oslo, înainte de construcția unei linii de cale ferată.

Datarea cu carbon a oaselor și a lemnului găsite într-un mormânt lângă rună sugerează că aceasta a fost inscripționată cândva între anul 1 și 250 d.Hr., a declarat Muzeul de Istorie Culturală din Oslo.

Ridicate în mod normal la morminte, în special în timpul erei vikingilor, pietrele funerare sunt inscripționate cu litere runice, cel mai vechi alfabet cunoscut în Scandinavia.

Descoperirea, care ar putea data din timpul lui Iisus Hristos, este "un vis pentru runologi", care studiază alfabetele runice antice, inscripțiile și istoria lor, a declarat muzeul din Oslo.

"Credeam că primele din Norvegia și Suedia au apărut în anii 300 sau 400, dar se pare că unele pietre runice ar putea fi chiar mai vechi decât credeam", a declarat runologul Kristel Zilmer pentru agenția norvegiană de presă NTB.

"Este o descoperire unică", a mai spus ea.

Pietrele scrise din Carpați

Inscripțiile de  pe stânci în Munții Carpați datează de peste 7.500 de ani, apreciază arheologii, luând ca termen de comparație asemănarea semnelor arhaice de pe stânci cu cele ce apar în așezări străvechi pe obiecte de cult (cum ar fi, de exemplu, tăblițele de la Tărtăria, cultura Turdaș-Vinca (7.500 – 3500 i.C).

Comunicarea prin scris a continuat și pietre scrise apar peste tot în munții României, descoperite în locuri greu accesibile, inscripții ce au rămas nedescifrate. 

Poate cel mai cunoscut loc în care au fost descoperite astfel de simboluri săpate în stânca munților este regiunea Buzăului unde se găsesc și multe locuințe rupestre, în zona Nucu – Bozioru.

Grota Fundu Peșterii a fost folosită încă din anul 4.000 i.Hr., odată cu primele desene pe peretele sudic, unice în lume, care, prin arhaismul lor, pot fi socotite vechi de mii de ani.

Tot în Munții Buzăului, pe culmea Broscaru, din zona Colţi, se află un megalit pe care a fost imprimată o scriere foarte veche, încă nedescifrată.

Pe vârful Goia din Carpații Răsăriteni, alte simboluri misterioase apar săpate în stâncă acum foarte multă vreme.

Alte stânci purtând simboluri sacre abundă la cetățeni, pe traseul inițiatic către Schitul Negru Vodă,vechi de mii de ani.

Piatra scrisa de la Cotârgași-Suceava, în Carpaţii Orientali, are formă paralelipipedică, având lungimea de 3 metri, înălţimea de doi metri şi lăţimea de 1,5 metri.

După revoluţie, această piatră a fost aruncată în aer de către un căutător de comori. Piatra a fost spartă în mai multe bucăţi, cea mai mare are aproape jumătate de metru cub. 

Istoricii leagă aparitia acestor simboluri nedescifrate încă de cultul religios practicat de populația acelor vremi, fiind o scriere sacră.

Apoi, simbolurile s-au diversificat, pe masura ce au fost inglobate in culte mai noi, însă foarte multe dintre aceste semne s-au pastrat in ”arta răboajelor”, evidențiată de răboajele folosite de plutașii de pe Bistrița și de dimierii de pe Valea Jareșului și au format cel mai vechi alfabet, unul ce avea si vocale, din care s-au desprins ulterior multe alfabete mai moderne. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te