Cine a fost singurul domnitor român care s-a înecat cu tot cu calul? Avea doar 24 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.12.2023 - 18:28
Domnitorul care a avut parte de o moarte stupidă - Foto: colaj Newsweek - rol ilustrativ

Cine a fost singurul domnitor român care s-a înecat cu tot cu calul? Pierdut în aproape anonimatul zecilor de domni din Țările Române a căror amintire abia mai pâlpâie astăzi, există un asemenea conducător care a avut parte de o moarte deloc onorabilă, la doar 24 de ani.

SHARE

Cine a fost singurul domnitor român care s-a înecat cu tot cu calul? Probabil foarte puțini l-au reținut din istorie, deși putea face lucruri mărețe. Dar și-a încheiat socotelile cu viața într-un mod stupid, la doar 24 de ani, doborât de unul dintre viciile sale.

Citește și: Misterul „tălpii de OZN” dintr-un muzeu din România. Ar avea 80.000 ani vechime. Ce reprezintă ?

Cine a fost singurul domnitor român care s-a înecat cu tot cu calul? Avea doar 24 de ani

Numele de Vlad al VI-lea nu spune mai nimic, probabil, multora dintre români. La urma urmei, n-a fost vreun Vlad faimos, precum Țepeș ori măcar Vlad Dracul.

Cu toate acestea, nu era vreun oarecare, trăgându-se din aceeași familie a Drăculeștilor, o ramură mai mică a Basarabilor. Strămoșii veneau, astfel, direct de la Mircea cel Bătrân, ultimul reprezentant al Drăculeștilor fiind însuși Mihai Viteazul.

Citește și: Test de cultură generală. Cum a murit Ioan Vodă cel Cumplit? Trădat de cel mai bun prieten

A domnit în Țara Românească pentru doar 2 ani și un pic, între iunie 1530 și septembrie 1532. Avea cam 22 de ani, când a urcat pe tron, fiind născut probabil pe la 1508. 

A rămas în istorie pentru ridicarea mănăstirii Viforâta și tăierea unei mulțimi de boieri, cam aproape 150 la număr. Dar, din păcate pentru el, fapta cu care a fost ținut minte cel mai bine a fost tocmai felul în care a murit, de aici trăgându-i-se și porecla de Vlad Înecatul, ce s-a schimbat în renume.

Era fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduț) așa cum rezultă dintr-un document din 26 iunie 1588 în care Mihnea Turcitul punea în pomelnicul mănăstirii Dealu și pe „Vlăduț voievod, părintele lui Vlad voievod Înecatul“, conform a1.ro.

Domnia a obținut-o de la Înalta Poartă în urma încercării domnitorului Moise Vodă de a scutura jugul turcesc.

În vara lui 1530, Vlad adună tabăra boierilor nemulțumiți de politica autoritară a domnului și, cu armata pusă la dispoziție de sultan, vine în țară, iar Moise fuge peste munți.

Dar domnitorul pus pe fugă n-a renunțat ușor, așa că a revenit în fruntea unei oști, fiind sprijinit și de puternica familie a boierilor Craiovești. Lupta decisivă s-a dat pe 29 august 1530, la Viișoara, iar Vlad a biruit, în timp ce rivalul său și-a pierdut viața.

Domnia, cum spuneam, a fost plină de sângele vărsat al boierilor, dar și de alianțe interesante. Astfel, pe la 1531, pentru a-și consolida domnia, leagă căsătorie cu Ana, fiica domnitorului Moldovei, Petru Rareș, unul dintre fiii lui Ștefan cel Mare.

Citește și: Test de cultură generală. Cât de înalt era de fapt Ștefan cel Mare? Ajutat de Purice să urce în șa

În același timp, vrea să construiască o adevărată necropolă domnească pentru el și urmașii săi, chiar la mănăsirea Viforâta, lângă Târgoviște, a cărei ridicare o începuse.

Dar patima pentru vin îl doboară, fără a fi nevoie de alți vrăjmași. După ce bea cantități impresionante de „sirop din viță de vie”, îi vine gândul să plece călare tocmai până la Curtea domnească din București, pentru a mai omorî niște boieri. 

Cum încă era noapte, totul se termină prost și se îneacă în Dâmbovița, cu tot cu cal.

„Și cum ajunge el la Popești, den jos de București, se înecă, dimpreună cu al său cal, într-o apă (n.r. - Dâmbovița)”, se scrie în cronica ”Dacoromano-Saxonica”, ținută de Adolf Armbruster, la pagina 198, potrivit sursei citate.

Unii au spus că chiar și calul era cam amețit, după ce consumase o cantitate mare de mere, ce fermentadseră.

Cert este că, după tragica, dar ridicola întâmplare, mama domnitorului, Doamna Anca din Sărata, i-a luat trupul și l-a îngropat la Mănăstirea Dealu, alături de tatăl său, Vlăduț Vodă.

Între timp, însă, mormântul său a dispărut în circumstanțe încă necunoscute, astfel că nimeni nu mai știe unde-și doarme somnul de veci cel care a rămas în istoria noastră doar ca Vlad Înecatul, domnitorul Țării Românești care s-a înecat cu tot cu cal.

Citește și: Unde se află singura mumie egipteană din România? Cum a ajuns la noi?

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te