Unde se află singura mumie egipteană din România? Cum a ajuns la noi?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.12.2023 - 14:17
Unde se află singura mumie egipteană din România - Foto: Facebook/MNIT
mumie egipteana

Unde se află singura mumie egipteană din România? Pare o ciudățenie, dar un muzeu din țara noastră deține unicul astfel de corp îmbălsămat de egiptenii antici prin celebra lor tehnică.

SHARE

Unde se află singura mumie egipteană din România? În una dintre încăperile unui muzeu din țara noastră există trupul îmbălsămat după tehnica de pe vremea faronilor al unei femei care a trăit acum câteva milenii.

Unde se află singura mumie egipteană din România? Cum a ajuns la noi?

Mumiile egiptene au devenit faimoase în toată lumea mai ales după descoperirea celei a lui Tutankhamon, în 1922. Apoi, ele au fost popularizare prin numeroase cărți, filme artistice sau documentare.

Le asociem cu faraonii Egiptului și cu vremuri de acum mii de ani. Dar nu doar conducătorii marelui stat antic beneficiau de ritualul de îmbălsămare în momentul morții, ci și alte persoane de rang înalt, dar și multe dintre animale.

La Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) odihnește singura astfel de mumie egipteană din România. Datează de acum aproximativ 2300 de ani, din epoca ptolemeică și a fost botezată „Prințesa”, fiind vorba de o femeie de rang social înalt, potrivit Libertatea.

Trupul îmbălsămat al decedatei a fost depus de egiptenii antici într-un sarcofag de lemn pictat, descoperit la Gamhud, în Egiptul de Mijloc.

Citește și: VIDEO Arheologii anunţă că au descoperit probabil cea mai veche mumie găsită până acum, în Egipt

Mumia a fost donată muzeului de un om de afaceri maghiar, la începutul secolului al XX-lea.

Dar în colecția muzeului mai există și alte piese, precum mumii de păsări și reptile, amulete și podoabe, dar și copii din gips, la dimensiune redusă, ale statuilor unor faraoni. 

Ele au fost donate muzeului începând cu mijlocul secolului al XIX-lea,  perioadă în care a existat o adevărată frenezie europeană pentru aceste artefacte antice.

Mumiile erau considerate a deține secrete ale vieții veșnice, din trupurile astfel îmbălsămate producându-se inclusiv prafuri folosite ca medicamente, mai ales de către clasa nobiliară.

Mumia de la Cluj are o vechime de 2.300 de ani - Foto: Facebook/MNIT

Persoana din sarcofag a fost o femeie

Conform descrierii făcute de MNIT, dimensiunile sarcofagului sunt de 2 metri lungime și 58,5 cm lățime. Dar femeia care a fost mumificată avea o înălțime de aproximativ 1,70 m, spun experții.

„O piesă de excepţie a colecţiei egiptene o reprezintă mumia umană aflată într-un sarcofag de lemn, intrată în patrimoniul instituției prin donaţia omului de afaceri Fülöp Back, care a sponsorizat misiunea arheologică maghiaro-austriacă din perioada 1907-1909 de la Gamhud. 

Sarcofagul din lemn de sicomor, pictat cu roșu și albastru pe fond alb, se datează în a doua parte a perioadei ptolemeice, secolele II-I a. Chr.

Scenele de pe capacul sarcofagului fac referire la credințele legate de lumea de dincolo. Colierul numit uzeh din zona toracică, decorat cu figuri vegetale și geometrice, are rol apotropaic, dar semnifică și statutul social de rang înalt al celui decedat.

Scena centrală redă imaginea unei zeiţe cu aripile întinse, în semn de protejare a defunctului. Scena din registrul inferior ilustrează mumia aşezată pe un pat mortuar sub care sunt reprezentate cele patru vase canope în care au fost depuse organele interne ale defunctului în timpul îmbălsămării.

Capacele vaselor îi reprezintă pe fiii lui Horus, fiecare fiind răspunzător pentru protejarea câte unui organ. Cei doi şacali redaţi faţă în faţă îl înfăţişează pe zeul Anubis, cel care a efectuat îmbălsămarea şi l-a condus pe defunct pe lumea cealaltă”, explică MNIT.

Citește și: FOTO Artefact exotic la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia: Mumie veche de peste 2600 ani

Acum câțiva ani, cele 49 de artefacte din colecția egipteană a muzeului au fost supuse procedurilor de conservare şi restaurare.

Mumia umană, împreună cu organe umane mumificate şi animale mumificate, a fost supusă şi unor investigaţii de imagistică medicală. După aceste analize, „Prințesa” poate fi admirată, din nou, în încăperea specială din MNIT, începând din toamna 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te