Misterul „tălpii de OZN” dintr-un muzeu din România. Obiectul, ale cărui origine şi funcţionalitate rămân necunoscute şi după 50 de ani, a fost descoperit în 1973 într-o carieră de nisip de lângă Aiud, pe malul râului Mureşului, la o adâncime de 10 metri.
Misterul „tălpii de OZN” dintr-un muzeu din România. Ar avea o vechime de zeci de mii de ani
La acea vreme, muncitorii care au descoperit-o au mai găsit două oase fosilizate care ar fi aparţinut unui rinocer lânos, mamifer ce a trăit cu 10.000 până la 80.000 de ani în urmă.
Obiectul metalic cântăreşte 2,3 kg și dimensiuni de 20,5x12,5x6,8 centimetri. De asemenea, are o formă trapezoidaiă cu două braţe posterioare şi două perforaţii circulare care comunică între ele.
Inițial, s-a crezut că obiectul metalic este o armă primitivă pe care oamenii o foloseau pentru a ucide animalele, însă compoziția lui a demontat această teorie și a dat naștere unor speculații de domeniul SF.
Citește și: VIDEO Filmul unui OZN peste Orientul Mijlociu, în Congresul SUA. Pentagonul: „Imposibil de explicat
Astfel, de 50 de ani, oamenii de știință încearcă să descopere originea acestui obiect ciudat, despre care foarte mulți cred că este un element component al unui OZN, mai precis o „talpă” de fixare pentru aterizarea unui asemenea obiect.
În urma a două buletine de analiză din 1975, rezultă că obiectul a fost turnat dintr-un aliaj având în compoziţie 74,17 % aluminiu, 4,62 % cupru, 1,81 % zinc, 0,33 % staniu, 0,20 % zirconiu, 0,11 % plumb, 0,11 % cadmiu, dar acesta ar conţine şi concentraţii mai mici de nichel, cobalt, bismut, argint, precum şi urme de galiu şi siliciu, scrie Ziua de Cluj.
Straniul obiect a fost predat, la acea vreme, specialiştilor de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Nicolae Vlassa şi Gheorghe Lazarovici, care au trimis mostre pentru analiză atât la Institutul Politehnic din Cluj, cât şi la Centrul de Cercetări pentru Metale Radioactive de la Măgurele (ICPMMN).
Citește și: VIDEO Extratereștrii din Triunghiul Bermudelor. Biden are 90 de zile să decidă publicarea dovezilor
„Obiectul, lung de circa 20 de centimetri, lat de circa 12,5 cm și gros de 7 cm, prezenta două goluri cilindrice, de diametre diferite, practicate astfel încât golul cu secțiunea mai redusă penetra către baza celuilalt, perpendicular.
Golul cu diametrul mai mare prezenta în plus o ovalizare a părții sale inferioare, efect ce părea a fi produs de un ax cu capul rotunjit, cu care s-ar fi asamblat. Pe suprafața sa inferioară cât și lateral, obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate, dintre care unele au fost puternice.
Toate detaliile remarcate sugerau faptul că piesa a făcut parte cândva dintr-un ansamblu funcțional și că a fost pierdută dintr-un motiv oarecare, în albia de atunci a râului”, a scris inginerul Florin Gheorghiță, în cartea „Enigme in Galaxie“, apărută în anul 1983, scrie asfanufo.ro.
„Talpa de OZN” a fost expusă în 2019, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, alături de o bucată de meteorit - Foto: Facebook/Muzerul Etnografic al Transilvaniei
Este creat dintr-un aliaj complex, în care predomină aluminiul
Autorul cărții a arătat că metalul din care fusese realizat obiectul a ridicat mari semne de întrebare, dat fiind că era format dintr-un aliaj complex de 12 elemente diverse, între care cel principal era aluminiul, prezent în proporție de 80%.
„Deci, piesa respectivă este un aliaj din aluminiu! Un aspect cu totul neobișnuit era existența unui strat anormal de oxid de aluminiu pe întreaga suprafață a obiectului. Este știut faptul că acest metal se oxidează foarte greu în profunzime, în mod uzual acoperindu-se cu un strat superficial de oxid protector care limitează pătrunderea fenomenului de oxidare în masa metalului.
Explicația cea mai plauzibilă pare a fi și din acest punct de vedere, vechimea foarte mare a obiectului… Dar aluminiul a fost descoperit în laborator în anul 1825 de către Oersted, și producerea sa pe cale industrială a început abia în 1883… Într-un secol era practic imposibil sa se producă un strat de oxid atât de gros”, mai afirma Florin Gheorghiță în cartea sa.
Citește și: FOTO Misterul OZN-ului prăbușit cu piloți la bord în Italia, cu 14 ani înainte de „cazul Roswell”
O mostră din obiect a fost analizată în Elveția, unde s-au confirmat rezultatele buletinului de la Măgurele. Analizele efectuate au indicat faptul că obiectul ar avea între 400 de ani și 80.000 de ani.
„Talpa de OZN” de la Aiud este și astăzi în custodia Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, dar a fost expus, în 2019, cu prilejul „Nopții Muzeelor”, și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din același oraș.