Test de cultură generală. Cât de înalt era de fapt Ștefan cel Mare? Ajutat de Purice să urce în șa

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.10.2023 - 13:17
Test de cultură generală Foto: Newsweek România

Testul de cultură generală de azi este inspirat din istorie. Mai bine spus din viața voievodului Ștefan cel Mare. Există tot felul de mituri despre înfățișarea lui inclusiv unul despre întălțime.

SHARE

Când vorbim despre cultură generală ne gândim, în general, la evenimente sau întâmplări istorice. Și testul de azi este tot despre istorie. 

Înălțimea lui Ștefan cel Mare i-a fascinat pe mulți. Răspunsul se găsește în descrierile făcute de cronicari. Cei care au iubit literatura și istoria știu răspunsul. 

Test de cultură generală. Cât de înalt era de fapt Ștefan cel Mare? Ajutat de Purice să urce în șa

Așadar, testul de cultură generală de azi sună așa:

Ce înălțime avea Ștefan del Mare, domnitorul Moldovei?

a) 1.90 m

b)1.80 m

c)1.50 m

d) 1.48 m

Răspuns corect: c) 1.50 m, conform descrierii cronicarului Ion Neculce.

Cum era Ștefan cel Mare

.Ștefan cel Mare a fost domn al Moldovei între 1457 și 1504. A avut o domnie de aproape 50 de ani, care a fost depășită în toată istoria României, doar de Carol I. Era fiu lui Bogdan al II-lea Vodă și se impune la domnia Moldovei după ce îl înfrânge pe ucigașul tatălui său, Petru Aron.

Cât de înalt a fost Ştefan cel Mare? Deşi numele ne-ar putea induce ideea că domnitorul moldovean ar fi fost o persoană foarte înaltă acest fapt este fals. Se pare că Ştefan cel Mare ar fi avut o înălţime în jurul a 1,5 metri. Această ipoteză este confirmată de cronicarul Ion Neculce care povesteşte în ”O samă de cuvinte” scena din lupta de la Şcheia, din 1486, în care voievodul cade de pe cal şi are nevoie de ajutor pentru a ajunge înapoi pe şa.

Citește și: Test de cultură generală: Ce rude erau Ștefan cel Mare și Vlad Țepes? Dușmani de moarte și aliați

”Şi nu pute în grabă încăleca Ştefan – vodă, fiind om micu. Şi au dzis Purice aprodul: Doamne, eu mă voi face moviliţă şi vino de te sui pe mine şi încalecă. Şi s-au suit pe dânsul Ştefan – vodă şi au încălecat pre cal. Şi atunce au dzis Ştefan – vodă: Sărace Purece, de-oi scăpa eu şi tu, atunci ţi-i schimba numeli din Purice Movilă”, a consemnat cronicarul Ion Neculce, conform Adevarul.

Iată cum descrie Grigore Ureche: "Fost-au acest Ștefan, om nu mare la statu, mânios, și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fara giudeț. Amintrelea era om întreg la fire, neleneșu și lucrul său știa a-l acoperi și unde nu găndeai, acolo îl aflai.

La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie, însuși se vârâia ca văzându-l ai săi să nu îndărăpteze și pentru aceia raru războiu de nu-l biruia și unde-l biruiau alții nu pierdea nădejdea că știindu-se cădzut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui și fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase de lucruri vitejăști cum se tâmplă: den pom bun roade bune or să iasă."

Succesul lui Ștefan cel Mare este dat de organizarea țării și de politica pe care a abordat-o.

Una dintre primele măsuri pe care a luat-o este aceea de a consolida apărarea țării și de aceea creat o armată care se baza pe clasa socială dominantă a vremii. Astfel, erau chemați la luptă toți bărbații apți de luptă, în special țăranii-aproximativ 30.000 de ostași. Ia ființă o armată de 40-60.000 de oșteni, „numită oaste de țară”, care va lupta pentru eliberarea Moldovei de sub tutela marilor puteri vecine.

Citește și: Test de cultură generală: Cum se numea mama lui Ștefan cel Mare? I-a fost închinată o poezie

Ștefan cel Mare avea ca obiectiv în politica externă emanciparea Moldovei și de aceea va intra în conflict cu Matei Corvin, regele Ungariei, cu domnul Țării Românești care era supus al Porții, Radu cel Frumos, dar mai ales cu Imperiul Otoman condus de sultanul Mohamed al II-lea.

O altă decizie înțeleaptă a domnitorului moldovean a fost consolidarea militară a cetăților  aflate la graniță. A creat un sistem de fortificații care cuprindea cetăți ca:Cetatea Soroca, Cetatea Tighina şi Cetatea Albă la rîul Nistru,  Cetatea Neamţului la nord, iar pe rîul Siret Cetatea Romanului.

Tot în cadrul politicii de consolidare intră și decizia de a cumpăra sate întregi pentru a reconstitui domeniul domnesc. Singurii care au beneficiat de concesii de pământ au fost biserica și mica boierime, ambele care l-au susținut de-a lungul guvernării pe domnitor.

Citește și: Test de cultură generală: ”Cât a durat Războiul de 100 de ani?” Ai răspunsul rapid?

Dacă a fost Ștefan cel Mare un domn mare doar istoria poate demonstra. Dincolo de povești, balade și zvonuri, rămân actele sale de a situa Moldova în spațiul est-european și de a rupe lanțurile influenței vecinilor țării, dar și ctitoriile sale numeroase de pe tot cuprinsul Moldovei, scrie Historia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te