Achiziția a fost contestată de două firme, dar Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestațiile.
Numele afaceristului Michael Topolinski a apărut în mai multe articole legate de afacerile cu măști medicinale chinezești vândute în timpul pandemiei de coronavirus. În replică, afaceristul a anunțat că și-a angajat o casă de avocatură pentru a da în judecată Rise Project, Gândul și Antena 3, de la care solicită daune de minim cinci milioane lei.
CNSC a respins contestația
Pe 25 iunie, Ministerul Sănătății a anunțat că, în urma unor „negocieri directe” cu 30 de firme, a decis să achiziționeze 115 milioane contra sumei de 73,6 milioane lei de firma Naguma Medical Supply SRL, care și-a asumat că le va livra în termen de șapte zile de la semnarea contractului. Culmea, compania Ministerului Sănătății, Unifarm SA, nu s-a calificat în etapa finală a procedurii de negociere directă.
Citește și: Țeapa Aversa: Topolinski nu a plătit nimic statului
Rezultatul achiziției organizate de Ministerul Sănătății a fost contestat de companiile Best Achiziții și Unifarm SA. De exemplu, Best Achiziții a solicitat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor să constate că firma Naguma Medical Supply nu a îndeplinit toate cerințele prevăzute în Caietul de sarcini. „La o simplă citire a ofertei depuse de Naguma Medical Supply, se poate observa că aceasta nu a făcut dovada capacității de producție și achiziție a cantității maxime ofertate conform ofertei (115.000.000 buc. măști), nu a dovedit capacitatea de livrare în termenul ofertat de 7 zile și nu a dovedit cu documente suport prețul unitar neobișnuit de scăzut per mască (0,64 lei + TVA)”, s-a menționat în contestație.
CNSC, însă, a decis să respingă contestațiile celor două firme.
Compania de PR angajată de Michael Topolinskyi a transmis un comunicat de presă în care se menționează că acel contract câștigat de „Naguma se referă exclusiv la măști medicinale tip II și exclude în mod expres măștile medicinale de tip II R. (...) Naguma are noi contracte cu producători din China în baza cărora va importa imediat toate cele 115 milioane de măști și le va livra Ministerului conform cerințelor, regulilor și documentelor procedurii”.
Daune de 5 milioane de lei
Michael Topolinski spune că în urma câștigării licitației de către Naguma a atras un val de „acuzații nefondate și știri false negative privind familia Topolinski, toate aceste minciuni fiind menite să creeze companiei o imagine negativă în piață”. Mai mult, el adaugă că, prin faptele sale, „contribuie la eforturile României în lupta împotriva Coronavirus”. În realitate, Topolinski va urma să încaseze 73,6 milioane lei, adică în jur de 15,3 milioane euro, pe întreaga cantitate de măști vândută Ministerului Sănătății.
Nemulțumit că presa românească a scris despre afacerile sale, Topolinski a anunțat că „firma de avocatură Oncescu & Asociații a fost mandatată să formuleze acțiuni în justiție pentru recuperarea prejudiciilor aduse prin articole de presă și emisiuni TV defăimătoare, respectiv Gândul, Antena3, Rise Project. Daunele solicitate se ridică la 5 milioane lei și această sumă ar putea crește”.