Celebra fabrică de pompe a fost vândută prin licitație, în anul 2013, cu doar 17,3 milioane euro, însă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului nu a încasat nici un ban. În acest context, șefii AAAS analizează vânzarea dezastruoasă a fabricii.
Numele lui Michael Topolinski apare în mai multe afaceri controversate, de la imobiliare la vânzarea măștilor medicinale. El a cumpărat terenul fostei fabrici Vulcan pe care l-a vândut către NEPI. La finele anului trecut a vândut jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi companiei suedeze Skanska pentru peste 23 milioane de euro, preț la care a devenit cea mai mare tranzacție cu teren a anului.
Poliția Capitalei i-a confiscat aproximativ 400.000 de măști și l-a amendat cu 20.000 lei. Despre această afacere, Newsweek România a scris AICI. Apoi a câștigat un contract de 73,6 de milioane lei de la Ministerul Sănătății pentru a livra 115 milioane măști persoanelor nevoiașe. Licitația a fost contestată.
Aversa, scoasă la mezat de omul lui Vosganian
Fabrica de pompe centrifugale Aversa a fost băgată în faliment și vândută cu cântec în septembrie 2013 de către firma de lichidarea RVA Insolvency, controlată de Arin Stănescu (decedat în 2015 - n.r.), fost consilier al ministrului Economiei Varujan Vosganian.
Inițial, Ministerul Economiei, care avea în subordine Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a stabilit prețul de vânzare al fabricii Aversa la 35 milioane de euro. Dar, pentru că nu s-a prezentat nimeni la prima strigare, prețul a fost redus la jumătate. Adică la 17,3 milioane euro. Acesta a fost prețul pentru care s-a vândut fabrica Aversa către compania Aversa Manufacturing SRL, actuala Skylight Residence, ambele controlate prin intermediul unui off shore cipriot de afaceristul canadian Michael Topolinski.
Topolinsky a luat hale, patente, terenuri
Conform actualului președinte al AAAS, Gheorghe Adrian Miuțescu, în anul 2013 a fost vândut întreg patrimoniu al fabricii Aversa, format din bunuri mobile și drepturile de proprietate intelectuală asupra brevetelor de invenție și mărci înregistrare. Nimeni nu știe ce valoare de piață au avut acestea, cert este că pompele de la Aversa au fost vândute în întreaga lume. Din SUA până în Dubai.
În plus, au mai fost vândute toate halele industriale, dar și terenul de zece hectare situat în zona Piața Obor, aflată la o distanță de zece minute de kilometrul zero al Bucureștiului. Legat de vânzarea terenului, AAAS a semnat doar un antecontract de vânzare-cumpărare până la finalizarea litigiilor de revendicare de care Michael Topolinski nu este străin.
Statul nu a încasat nici un leu
Președintele AAAS, Gheorghe Adrian Miuțescu, a declarat pentru Newsweek România că firma lui Topolinsky a plătit până în prezent pentru fabrica Aversa doar 2.595.000 euro + TVA aferent, „sumă ce include prețul de vânzare a bunurilor mobile și a drepturilor de proprietate intelectuală, reprezentând 15% din valoarea totală a tranzacției de 17.300.000 euro + TVA aferent. Distribuirea acestei sume de către lichidatorul judiciar nu a fost realizată, acesta făcând obiectul unui litigiu între AAAS și acesta, nesoluționat definitiv și irevocabil până în prezent”. Banii se află încă în conturile companiei falimentare și nu au fost distribuite către creditori până în acest moment.
Miza: blocuri turn de 27 de etaje la Obor
Chiar dacă asupra terenului există litigii de revendicare, afaceristul Michael Topolinski a încercat să obțină un Plan de Urbanism Zonal (PUZ) pentru un proiect imobiliar mixt care urma să fie dezvoltat pe locul fostei fabrici Aversa. Proiectul omului de afaceri prevedea construirea unor spații de birouri, magazine și blocuri turn de 15, 18, 20, 22 și 27 de etaje. Consiliul General a respins proiectul de modificare a indicatorilor urbanistici propuși de Topolinsky.
La solicitarea Newsweek România, președintele Gheorghe Adrian Miuțescu a transmis că „AAAS a luat la cunoștință de acest demers (depunerea documentației pentru un nou PUZ) și a informat organele abilitate, respectiv lichidatorul judiciar și Primaria Municipiului București, cu privire la faptul că există posibilitatea ca demersul să fie ilegal. Ulterior efectuării acestei informări, lichidatorul judiciar (Evoinsol - n.r.), în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții AAAS, a precizat că a acordat un mandat în acest sens societății Skylight Residence, precizând însă că acest mandat nu include schimbarea destinației bunurilor imobile pe amplasamentul societății Aversa SA."
Firma lui Topolinsky, în insolvență
Lichidatorul judiciar Evoinsol și firma Peino Management au solicitat insolvența firmei Skylight Residence la Tribunalul București. Judecătorii au admis cererea creditorului „Peino Management Limited, împotriva debitorului Skylight Residence S.R.L.. În temeiul art. 72 alin. 6 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, deschide procedura generală a insolvenţei împotriva debitorului Skylight Residence S.R.L”.
Președintele Gheorghe Adrian Miuțescu a declarat că, în situația în care Tribunalul București va decide insolvența firmei Skylight Residence, vânzarea fabricii Aversa „va fi analizată de AAAS și reprezentanții societății debitoare (lichidatorul judiciar), doar după emiterea unei hotărâri judecătorești definitive”.
Aversa: pompe și armament
Bazele fabricii Aversa au fost puse în anul 1882 de un mic afacerist german care se stabilise în România. La începutul celui de al Doilea Război Mondial, fabrica a fost transformată într-una de armament. Se produceau piese pentru mitraliere, branduri, corpuri de bombe, dar și bucătării mici de campanie.
Adunarea Generală a Acționarilor a decis în anul 1945 să înceapă producțioa de pompe de stins incendii. În perioada regimului comunist fabrica Aversa avea să fie unul dintre cei mai mari producători de pompe centrifugale din Europa de Sud-Est. Pompele produse la Aversa au ajuns în întreaga lume. Ultimele pompe au ajuns la începutul anilor 2000 în Dubai, unul dintre cele mai moderne orașe din Emiratele Arabe Unite. În anul 2005, fabrica mai număra în jur de 1.400 de angajați și avea o cifră de afaceri de 13 milioane euro.
23 milioane de euro de la Skanska
Afaceristul Michael Topolinski a reușit anul trecut să vândă 2,6 hectare, adică jumătate din terenul fostei fabrici de stat Dacia Textile, cu suma de 23 milioane euro. Terenul a fost cumpărat de filiala locală a corporației suedeze Skanska AB, companie listată pe bursă.
Terenul fostei fabrici Textile Dacia a fost cumpărat inițial de omul de afaceri prin firma Vic City, cu aproximativ 40 milioane de euro. Omul de afaceri intenționa să construiască în loc un mall cu bani de la Alpha Bank. În acest sens s-a asociat, pe rând, cu doi foști directori ai TriGranit și cu NEPI, însă demararea construcției a trenat până la declanșarea falimentului, cu Alpha Bank drept creditor majoritar. În februarie 2019, Alpha Bank și-a cedat creanța firmei Balbec Capital. După ce firma lui Topolinsky a intrat în faliment, întreaga suprafață a fost scoasă la vânzare cu 24 milioane euro, apoi cu 18 milioane euro. Ulterior, Topolinski și-a răscumpărat terenul.