Naval Group a câștigat contractul pentru corvete militare, confirmând dezvăluirile Newsweek România

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.07.2019 - 16:04
Recepție a unui vas militar al Naval Group/FOTO: naval-group.com

Romtehnica SA, compania care a organizat licitația pentru corvetele militare destinate Forțelor Navale, a comunicat azi asocierii Naval Group - Șantierul Naval Constanța că a câștigat licitația pentru furnizarea de corvete, potrivit unui document consultat de G4 Media.

SHARE

Newsweek România a scris în exclusivitate încă din noiembrie 2018 că Naval Group a avut oferta financiară cea mai bună: "Săptămâna trecută, însă, comisia de licitație a Ministerului Apărării a produs un cutremur prin deschiderea plicurilor cu ofertele financiare ale celor trei companii.

Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Așadar, câștigătoarea licitației este, practic, compania navală franceză.

Pe cale de consecință, Damen, favorita lui Liviu Dragnea, iese pe locul al doilea și pierde potul."

Saga atribuirii acestui contract, așa cum a fost investigată de către Newsweek România, poate fi consultată aici.

Citește și: Fincantieri doar a mimat amabilitatea. CNSC i-a sancționat pentru tardivitate

Surse din Ministerul Apărării au declarat pentru Newsweek România că, într-adevăr, contractul a fost atribuit companiei franceze Naval Group. Anunțul oficial va fi făcut miercuri de către ministrul Gabriel Leș într-o conferință de presă.

Proprietarul Șantierului Naval Constanța a lansat un avertisment dur acum câteva luni: Gheorghe Bosânceanu susținea că este câștigătorul procedurii de selecție ca parte a consorțiului în care este asociat cu Naval Group din Franța, în condițiile celei mai bune oferte financiare.

"După recunoașterea oficială de către ministru a clasamentului, lucrurile sunt ireversibile. Nu te poți juca cu niște jucători de asemenea anvergură pe piața internațională, gen Naval Group și ceilalți doi care au fost în competiție. Eu cred că, la modul cel mai urgent, acest lucru trebuie anunțat oficial și lucrurile să intre pe un făgaș. Nu mai vreau să vorbesc de situația geopolitico-strategică a României, ci pur și simplu este vorba de <a-l umili> pe unul din cei mai mari producători de nave militare din lume", a spus Daraban, citat de B1 TV.

Citește și: Leș admite: Newsweek România a avut dreptate în scandalul corvetelor

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.