Decizia CNSC de suspendare, însă, era foarte bizară. După cum Newsweek România a arătat, totul a plecat de la o plângere ciudată a Fincantieri.
Citește și: Fincantieri pune bețe în roate licitației pentru corvete
Astfel, pe 10 aprilie 2018, la sediul Romtehnica, s-a întocmit procesul-verbal al ședinței de confirmare a componenței comisiei de licitație. La ședință luaseră parte inclusiv reprezentanți ai competitorilor. Din partea Fincantieri, grupul italian, au participat Micangeli Tommaso, Favino Pasquale Roberto și Florentin Timoianu. Conform procesului-verbal, "Președintele comisiei de evaluare declară deschisă ședința, dă citire componenței comisiei și invită membrii acesteia să reconfirme declarațiile de confidențialitate, imparțialitate și disponibilitate care se anexează prezentului proces-verbal de deschidere."
Procesul-verbal a fost semnat de toți cei trei reprezentanți ai Fincantieri pomeniți anterior. Astfel, compania italiană, prin trio-ul respectiv, a confirmat că este de acord cu componența comisiei de licitație.
La mai bine de un an de la acel moment, însă, Fincantieri s-a răzgândit și susține că, de fapt, componența comisiei a fost stabilită fără a se respecta prevederile Hotărârii de Guvern 48/2018, care normează desfășurarea procedurii de selecție a constructorului de corvete.
Iar joi, 27 iunie, italienii au anunțat, pe surse, că și-ar fi retras plângerea.
Citește și: Fincantieri și-a retras contestația depusă la CNSC
De fapt, CNSC a decis că plângerea lor nu putea fi luată în calcul, fiind tardivă, după cum arată și pagina de final a deciziei Consiliului.