Leș admite: Newsweek, corect în scandalul corvetelor. Ministrul se apără cu un iluzoriu dosar penal

DE Alexandru Pop | 29.03.2019 - 14:30
Ministrul Leș (stânga), cu mâinile pe achizițiile de armament/FOTO: Facebook.com

În premieră, ministrul Apărării, Gabriel Leș, recunoaște că informațiile publicate în ultimele luni de Newsweek România despre licitația pentru corvete sunt reale și că procedura nu trebuie reluată, ci atribuită concurentului de pe primul loc.

SHARE

Publicația Defense România susține că l-a intervievat pe ministrul Apărării și că acesta a admis că cei trei competitori la licitația pentru corvete s-au plasat în ordinea făcută publică în exclusivitate de Newsweek România: "Întrebat dacă se reia procedura de evaluare a celor trei oferte depuse, în cazul în care, prin absurd, procurorii termină ancheta până-n iunie, Gabriel Leș a răspuns: <Nu, ar trebui anunțat câștigătorul. Din păcate, a apărut și-n presă, se știe tot, ordinea, poziționarea celor trei competitori. În funcție de decizia care se va lua la Departamentul pentru Armament, să vină cu o propunere de decizie cât mai repede>."

"Presa" la care se referă ministrul Leș este Newsweek România. Care, pe 17 noiembrie 2018, a publicat, în exclusivitate, ordinea ofertelor financiare depuse.

Citește și: Rezultatul licitației de 1,6 miliarde de euro pentru corvete

Ministrul Apărării a mai spus pentru Defense România că "A fost o procedură care s-a derulat anul trecut, o procedură competitivă, la care s-au înscris patru competitori, au rămas trei în cursă. S-a finalizat în luna noiembrie, dar cu câteva aspecte pe care aș vrea să le precizez, de exemplu o sesizare a secretatului de stat de la Departamentul pentru Armamente, pentru anumite chestiuni cu iz penal, spune el, cu o contestare în contencios administrativ a HG care reglementa întreaga procedură, care s-a finalizat zilele trecute, motiv pentru care nu am reuşit să luăm o decizie până acum pe aceste corvete, pentru că-ți puneai întrebarea logic: dacă apare ceva penal și, doi, dacă o instanță de judecată vine și-ți anulează Hotărârea de Guvern care reglementează tocmai procedura în sine. Era un atac al unuia dintre competitori tocmai pe HG care reglementa procedura de achiziții."

Ce a omis Leș să spună este că, de fapt, acea "contestare în contencios administrativ a HG care reglementa întreaga procedură" nu mai este de actualitate.

Citește și: Guvernul e la mutare - renunță sau nu să blocheze licitația pentru corvete?

De asemenea, ministrul Apărării nu a lămurit nici chestiunea dosarului penal: la ce parchet a fost depusă plângerea, pentru ce presupuse fapte, dacă există o comunicare oficială din partea prezumtivului parchet etc.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -