EXCLUSIV Nicolae Nasta, șeful afacerilor cu armament ale statului, i-a dat 245.000 € unui evazionist

DE Petru Zoltan | 23.06.2020 - 10:23
Nicolae Nasta/FOTO: facebook.com

Milionarul Nicolae Nasta, fostul secretar general al partidului ALDE, a fost plantat la șefia companiei Romtehnica, instituție prin care Armata face toate importurile și exporturile de armament. Politicianul și-a luat licența în Drept la 42 de ani, dar ține secretă universitatea.

SHARE

În declarație de avere a lui Nicolae Nasta este menționat un împrumut de 245.000 de euro acordat fostului său asociat Valentin Vasilescu, cetățean cercetat de DIICOT pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Pe lista datornicilor lui Nasta se află și Marian Petrache, fostul lider PNL de la Ilfov, care trebuie să-i restituie 75.000 euro.

O avere impresionantă are și Laura Nicoleta Nasta, soția politicianului, care în prezent deține funcția de director adjunct la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, unde se ocupă de administrarea veniturilor statului. În declarațiile de avere ale acesteia nu au fost menționate împrumuturile acordate în nume personal de soțul ei, ba chiar apar informații contradictorii cu privire la suprața unui teren din Ilfov pe care cei doi soți îl dețin împreună.

Nasta: „Nu stau să trăiesc din chirii!”

Nicolae Nasta, fostul patron al magazinelor de arme Top Gun, a renunțat la afaceri pentru a lucra la stat, după ce a acumulat o avere demnă de un nabab. Împreună cu soția sa, Laura Nicoleta Nasta, deține trei vile și 16 terenuri, bijuterii și opere de artă estimate la 230.000 euro, alți 375.000 euro dați împrumut, plus vreo 200.000 lei în conturile personale. De la firma Neidco 84 SRL, cei doi soți au încasat dividende de aproximativ 500.000 lei. Patru din cele 16 terenuri sunt deținute în coproprietate cu mai multe persoane, printre care se află și deputatul liberal Mihai Culeafă, un al mogul imobiliar din Ilfov și nașul de cununie al lui Marian Petrache.

De ce a renunțat Nicolae Nasta la afaceri pentru a lucra ca director general la Romtehnica, compania de stat a Ministerului Apărării Naționale? Aflăm direct de la el.

Pentru că de ce să stau acasă? Am o vârstă, am 56 de ani. Să trăiesc din chirii și din vânzarea...?! Nu am mai făcut afaceri de când am intrat în politică. În momentul în care am intrat în politică am cedat licența Top Gun iar spațiile pe care le dețineam în proprietate le-am închiriat. Sunt părinte a patru copii. Nu stau să trăiesc din chirii!”, a spus Nasta pentru Newsweek România.

Cum dispare o parte dintr-un teren?

Din analiza declarațiilor de avere ale soților Nasta rezultă că aceștia nu s-au înțeles cu privire la suprafața totală a unui teren agricol situat în județul Ilfov. Nicolae Nasta menționează în declarația de avere că deține împreună cu soția sa și cu Petre Dragoș Drugă un teren agricol de 30.100 mp. Jumătate din teren îi aparține lui Drugă, restul a fost împărțit în mod egal între cei doi. Din declarația de avere a Laurei Nicoleta Nasta rezultă că terenul ar fi situat în intravilanul Comunei Popești Leordeni și ar avea doar 18.921 mp.

Împrumuturi: 345.000 euro și 200.000 lei

Șeful Romtehnica a acordat împrumuturi în nume personal unui număr de patru persoane fizice în valoare totală de 345.000 euro și 200.000 lei. Anei Maria Constantin i-a dat 200.000 lei, lui Constantin Hagivreta i-a dat 15.000 euro, Marian Petrache de la Ilfov a primit 75.000 euro iar Valentin Vasilescu 245.000 euro.

Ultimul a fost reținut de procurorii DIICOT în octombrie 2015, alături de un alt om de afaceri, Gabriel Gligănescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Conform comunicatului DIICOT din 21 octombrie 2015, un număr de 15 firme „au avut un comportament fiscal inadecvat (unele dintre ele nu au funcționat niciodată, altele au avut o activitate licită până la un moment dat, după care scopul lor a fost deturnat și au fost abandonate imediat ce au fost folosite în circuitul evazionist)”. Printre acestea se află și societatea Milva Prod SRL în care Nicolae Nasta a deținut 50% din părțile sociale până în 2015.

La solicitarea Newsweek România, Nicolae Nasta a declarat că a copilărit împreună cu Valentin Vasilescu. „Am fost asociați într-o firmă. Suntem crescuți împreună. Părinții noștri au fost cei mai buni prieteni. Acum 10-11 ani am fost asociați într-o firmă, am investit împreună, după care eu am decis să mă retrag urmând ca diferența de bani să mi-o dea în timp. A avut ceva probleme, nu a reușit să îmi dea banii. El a avut niște firme de pază, dar firma în care am fost noi nu a avut probleme”, a spus Nasta.

Legat de împrumut dat lui Marian Petrache, Marius Nasta spus că banii i-a dat înainte de campania electorală din anul 2012 în urma căreia a ajuns senator.

Șefa din ANAF: aproximativ 1.000.000 lei din terenuri

Soția lui Nicole Nasta, Laura Nicoleta Nasta, a depus ultima declarație de avere în mai 2020, unde a menționat că deține funcția de director general adjunct la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Din declarația de avere a acesteia aflăm că deține, separat de soțul ei, un număr de șase terenuri dobândite în perioada 2007-2008, în județele Ilfov, Ialomița și Dâmbovița. De exemplu, în comuna ilfoveană Petrăchioaia deține 47.400 mp, 244.700 mp în comuna ialomițeană Maia, plus aproximativ 24.700 mp în localitatea dâmbovițeană Contești.

Din octombrie 2019 până în martie 2020, Laura Nasta a întrăinat mai multe proprietăți. De exemplu, a cesionat o casă de locuit lui Ionuț Alexandru Dascălu de pe urma căreia a obținut 95.000 lei. A mai vândut un teren agricol cu suma de 263.020 lei, din care a încasat 150.000 lei. Un alt teren agricol a fost vândut la începutul anului pentru suma de 62.650 lei. Pe lângă acestea a mai vândut un teren intravilan cu 110.000 euro, din care a încasat 13.643 euro. Astfel, cele patru imobile au fost vândute de Laura Nicoleta Nasta cu aproximativ un milion lei, din care a încasat aproximativ 375.000 lei. Laura Nicoleta Nasta are menționat un singur cont bancar în care se află suma de 150.000 lei.

Nicolae Nasta a explicat pentru Newsweek România că declarațiile lui de avere sunt diferite de cele ale soției pentru că amândoi au avut bunuri dobândite înaintea căsătoriei. „Ne-am căsătorit în 2011. Ea a divorțat și a rămas cu niște bunuri, la fel și eu. Bunurile dobândite înaintea căsătoriei nu le trec pentru că nu îmi aparțin mie. Sunt ale ei”, a declarat Nicolae Nasta.

Patronul Top Gun, diplomă de licență la 42 de ani

Afaceristul și politicianul Nicolae Nasta spune că a fugit din țară în anul 1987, la vârsta de 24 de ani, tocmai în Suedia. A revenit pe meleagurile românești în anul 1993, iar un an mai târziu a înființat firma NG International Impex SRL, care a funcționat sub sigla Top Gun. Prin această firmă vindea pe piața românească pistoale de autoapărare cu gaz iritant lacrimogen, rachete de semnalizare și arme de tir sportiv cu aer comprimat.

În paralel cu afacerile, Nasta s-a hotărât să își completeze și studiile. Conform CV-ului său public, a obținut o licență în Drept în anul 2005, la vârsta de 42 de ani, dar nu a menționat la ce facultate a susținut examenul de licență. Doi ani mai târziu, în 2007, și-a luat și o diplomă de master în Securitate Comunitară și Terorism, dar nici de această dată nu a vrut să menționeze unitatea de învățământ absolvită.

Întrebat în ce an a început facultatea, Nasta a declarat că atunci când i-a permis timpul: „Când mi-am pus business-ul în ordine și am considerat că am timp să învăț. Important nu e când o faci, ci să înveți ceva”.

Traseist politic

Pasul spre politică l-a făcut în anul 2012. În acel an, a fost ales senator pe listele PNL Ilfov, apoi a migrat la ALDE, în subordinea lui Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Chițoiu, unde a deținut funcțiile de secretar general și președinte pe Ilfov. Apoi a candidat pentru un fotoliu de senator de Covasna, dar nu a fost ales.

La începutul anului 2017, coaliția PSD – ALDE a preluat guvernarea României. În urma negocierilor politice dintre cele două partide, Nasta a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Coaliția de guvernare s-a destrămat în vara anului trecut, după ce Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că partidul său iese din alianță. Ocazie cu care a solicitat ca toți membri ALDE să își dea demisia din Guvern. Nicolae Nasta nu a fost de acord cu șeful său direct și a fost exclus din partid. A fost salvat de premierul de atunci, Viorica Dăncilă, și de baronul PSD de Neamț Ionel Arsene, care l-au propulast în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Armamente. O dată cu venirea PNL la guvernare, Nasta a fost lăsat la vatră, dar ulterior a fost a fost recuperat de ministrul Nicolae Ciucă, care l-a susținut pentru funcția de director general al Romtehnica, compania de stat prin care Ministerul Apărării face toate importurile și exporturile de armament.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te