2022 va fi anul în care tot mai mulți oameni vor intra în metavers. Plata prin criptomonede

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 12.01.2022 - 17:38
Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al platformei de investiții eToro

Bitcoin se menține pe primul loc între criptomonedele lumii, în ciuda unei scăderi consistente care a avut loc la începutul lunii ianuarie, când a coborât de la 60.000 la 41.000 de dolari. Dar anterior, a crescut 223% de la an la an.

SHARE

2021 a fost un an important pentru criptomonede, între care s-au remarcat bitcoin și ethereum, ce au atins maxime istorice în mai multe rânduri. De la adoptarea sa ca mijloc de plată legal de către El Salvador, până la sosirea ETF-urilor și adoptarea instituțională, bitcoin este acum ferm ancorat în universul investițiilor, a explicat Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Expertul a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate Newsweek România, despre evoluția criptomonedelor, despre ratele de câștig la investițiile în astfel de active, dar și despre ce trebuie să facă un investitor pentru a-și diminua riscurile. 

 

Newsweek România: 2021 a fost anul în care criptomonedele au devenit relevante, atât prin ratele de creștere, cât și prin faptul că, în contextul pandemiei, au trezit interesul investitorilor. Din ce în ce mai mulți investitori sunt interesați de bitcoin, ethereum sau alt cripto. Care sunt previziunile pentru 2022?

Simon Peters: În ceea ce privește fluctuațiile de preț, este dificil de spus în acest moment dacă mergem in sus sau în jos în acest an. Firește, direcția în care merg prețurile depinde în cele din urmă de cerere/ofertă și de dinamica de vânzare și cumpărare de pe piață.

În acest moment, Bitcoin pare să fie din ce în ce mai mult influențat de știrile macroeconomice. Atitudinea dură manifestată recent de Rezerva Federală reduce apetitul investitorilor pentru "activele de risc", iar acest lucru se reflectă în prețul Bitcoin - în prezent, în scădere cu 10% pentru anul în curs (la momentul redactării acestui articol).

Cu toate acestea, dacă investitorii încep să se bazeze pe ideea că bitcoin este o protecție împotriva inflației - și având în vedere că în prezent ne aflăm într-o perioadă de inflație ridicată - atunci este posibil să vedem infuzii în bitcoin dinspre alte piețe.

În plus, dacă vor fi știri pozitive în jurul bitcoin, atunci acestea ar putea atrage cumpărători/speculatori și ar putea duce la creșterea prețului.

Când vine vorba de preț, este unul dintre acele cazuri în care trebuie să așteptăm să vedem ce se întâmplă.

Din punctul de vedere al industriei, în 2022, mai ales în contextul în care tot mai mulți oameni lucrează acum de acasă din cauza covid, unul dintre domeniile în care cred că vom vedea utilizare, adoptare, dezvoltare și creștere este în domeniul metaversului - permițând oamenilor să se conecteze digital într-un mod mai ușor - și, ca atare, token-urile legate de aplicațiile metaversului ar putea avea performanțe de top.

În legătură cu cele de mai sus, de asemenea, NFT-urile sunt un alt domeniu în care simt că vom asista la o creștere și la un volum de tranzacționare sporit în 2022. Monedele digitale sau tokenurile native ale blockchains care găzduiesc NFT-uri ar putea avea, de asemenea, performanțe bune în acest an.

În cele din urmă, am putea vedea mai multe țări care iau în considerare posibilitatea de a face din bitcoin mijloc legal de plată și, de asemenea, în privința monedelor digitale emise de bancile centrale am putea asista la o dezvoltare suplimentară din partea economiilor majore pe parcursul acestui an.

 

Criptomonedele oferă cele mai mari randamente ajustate la risc. Dar volatilitatea lor este mare. În ultimul deceniu, bitcoin, de exemplu, a avut 15 corecții de 50%, mai mult decât orice activ clasic. Rentabilitatea bate volatilitatea?

Se poate spune despre criptoactive că au cele mai bune randamente ajustate în funcție de risc dintre toate clasele de active și, deși au existat unele corecții sau scăderi foarte semnificative, în general, capitalizarea pieței și, la rândul lor, prețurile individuale ale fiecărui criptoactiv au crescut de-a lungul anilor. Acest lucru ar putea continua și în anii următori, pe măsură ce clasa de active se maturizează.

Aș spune că, fiind o clasă de active nouă și foarte volatilă, ar fi mai avantajos să intrați pe această piață cu o viziune sau un orizont de timp pe termen mai lung, astfel încât, în cazul unor scăderi, să vă acordați timp pentru ca prețul să se redreseze și, eventual, să crească de la prețul de intrare. Desigur, ca în cazul oricărei investiții, riscați doar ceea ce vă puteți permite să pierdeți și nu uitați să păstrați un portofoliu diversificat.

 

Există mii de criptomonede pe piață chiar acum. Sunt câteva „stele”, precum bitcoin sau ethereum, dar multe altele sunt mai puțin cunoscute. Cum alegem pe cele mai bune în care să investim? Și, bineînțeles, cum ne protejăm împotriva fraudelor? Și prin fraude, mă refer la criptomonede create pe principiul „ia banii și fugi”.

În primul rând, pentru o persoană care este nouă în domeniul criptoactivelor, ar fi mai sigur să investească în cripto prin intermediul unei burse centralizate sau al unui broker de renume, cum ar fi eToro.

Nu vreau să spun că toate criptoactivele listate pe bursele descentralizate sunt proaste sau sunt escrocherii, dar, în general, bursele centralizate cunoscute au un proces de verificare solid care se derulează înainte de a lista orice criptoactiv pe bursa sau pe platforma lor. Așadar, ca investitor, puteți să vă simțiți oarecum liniștit.

Dacă doresc să investească sau să cumpere un anumit criptoactiv pe o bursă descentralizată, înainte de a face acest lucru, investitorii ar trebui să se documenteze cu atenție în prealabil, în special în ceea ce privește persoana/grupul/echipa de dezvoltare din spatele proiectului și care sunt acreditările acestora, analizând whitepaper-ul. De asemenea, în cazul în care dezvoltatorii dețin majoritatea token-urilor aflate în circulație, acest lucru ar putea fi, de asemenea, un "red flag" și un semnal al unei potențiale escrocherii.

 

Cum se determină valoarea unei criptomonede? Suntem obișnuiți cu banii, banii sunt acoperiți în produse. Dar în cazul banilor virtuali, să le zicem așa, nu avem produse care să le acopere valoarea.

În cele din urmă, prețul de piață al unui criptoactiv se bazează pe dezechilibrele dintre cerere și ofertă pentru acel criptoactiv. De exemplu, dacă cererea pentru un anumit criptoactiv crește, prețurile tind să crească sau dacă există o ofertă excesivă, atunci prețurile tind să scadă.

Pot exista numeroși factori care pot provoca modificări ale dinamicii cererii și ofertei/vinderii și cumpărării pentru un criptoactiv, cum ar fi: modificări ale reglementărilor, preocupări legate de mediu sau modificări ale protocolului de bază al criptoactivului sau al blockchain-ului. De exemplu, EIP 1559 pe Ethereum sau actualizarea recentă a taproot cu Bitcoin și implicarea generală a comunității. Cu cât sunt mai mulți utilizatori, mai multe adrese active și mai multă valoare care circulă prin rețea, cu atât crește, în general, valoarea rețelei și, prin urmare, prețul criptoactivului asociat.

 

Credeți că pandemia a influențat valoarea criptomonedelor? Investitorii s-au uitat mai atent la bitcoin și alte criptoactive în aceste vremuri de criză?

Aș spune cu siguranță că pandemia a impulsionat argumentele pentru utilizarea monedelor digitale emise de băncile centrale - CBDC (Central Bank Digital Currencies), precum și a criptomonedelor. De exemplu, am văzut, în perioada de vârf a pandemiei, cât de dificilă a fost și cât a durat trimiterea cecurilor de stimulare economică către cetățeni, în timp ce, cu o monedă digitală, acestea ar putea fi trimise într-un mod mai eficient. De asemenea,  având în vedere modul în care circulă banii lichizi din mână în mână, în viitor oamenii s-ar putea simți mai puțin confortabil să îi folosească din cauza fricii de transmitere a virusului.

Povestea din jurul criptoactivelor (în special bitcoin) este puțin diferită. Având în vedere pachetele de stimul monetar care au fost adoptate în mijlocul pandemiei, fără îndoială că o parte din această lichiditate a ajuns pe piețele cripto, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Dar cred că, încă de la început, odată ce au început stimulentele, dat fiind volumul de relaxare cantitativă care a avut loc, s-a putut observa chiar și atunci că exista posibilitatea unei inflații viitoare ridicate, a unei deprecieri și a unei reduceri a puterii de cumpărare.

Având în vedere că oferta de bitcoin era fixă și era considerată o potențială "acoperire împotriva inflației", investitorii au speculat de la bun început că tot mai mulți investitori vor urma acest scenariu, în special investitori instituționali și corporațiile care au început să investească, ceea ce a dus în cele din urmă la creșterea prețurilor la cele mai ridicate niveluri din toate timpurile.

 

Care este cea mai bună combinație pentru un portofoliu sigur?

Diversificarea a fost folosită de mult timp de către investitori pentru a limita expunerea și a gestiona riscul, pentru a nu pune toate ouăle într-un singur coș, ca să spunem așa, iar criptoactivele nu sunt o excepție.

Tabelele de capitalizare a pieței cripto - cum ar fi cele afișate pe coinmarketcap.com, ca exemplu, pot oferi un ghid util pentru a decide ponderea fiecărui criptoactiv în cadrul propriului portofoliu.

În mod obișnuit, criptoactivele cu capitalizare de piață mai mare, cum ar fi bitcoin, ethereum etc., deși este posibil să nu ofere cele mai mari randamente procentuale, sunt în general cele mai sigure, au cea mai mare parte a dezvoltării în derulare și există de cel mai mult timp.

Așadar, poate fi benefic să aveți o pondere mai mare alocată mai întâi acestor criptoactive "consacrate" și să vă completați portofoliul cu unele criptoactive ce au o capitalizare mai mică, presupun un risc mai mare, dar și un potențial ridicat de randament al investiției.

De asemenea, vă puteți diversifica între diferite cazuri de utilizare ale criptoactivelor. De exemplu, ați putea investi în unele criptoactive care sunt criptomonede, token-uri de guvernanță, in interoperabilitate blockchain sau chiar in NFT-uri, odată ce vă veți simți mai confortabil cu tehnologia, folosind portofele cripto, DEX-uri etc.

 

Din ce în ce mai multe țări reglementează criptomonedele. Noile reglementări vor ajuta piețele să crească sau, dimpotrivă, le vor face mai puțin atractive, având în vedere că lipsa reglementărilor a fost un punct inițial de atracție pentru investitori?

eToro sprijină pe deplin măsurile de reglementare menite să protejeze și să educe investitorii și utilizatorii finali. Sperăm că indiferent de guideline-urile puse în aplicare, acestea vor echilibra nevoia de a proteja investitorii individuali cu dorința de a sprijini participarea acestora pe piețele cripto. Sperăm că o reglementare sporită va contribui la facilitarea unei utilizări mai mari a unei tehnologii care nu numai că poate aduce beneficii reale sectorului serviciilor financiare, dar poate facilita și o mai mare incluziune financiară la nivel global.

 

Românii sunt unii dintre cei mai mari investitori în criptomonede. Majoritatea sunt tineri. Cum explicați această atracție pentru acest tip de activ?

Criptoactivele oferă, fără îndoială, cele mai bune randamente ajustate în funcție de risc dintre toate clasele de active. De exemplu, S&P 500 pe parcursul anului calendaristic 2021 a avut un randament de aproximativ 25%, în timp ce capitalizarea totală a pieței cripto a crescut cu peste 200%, așa că, în calitate de investitor, s-ar putea spune că ați dori să vă investiți capitalul în cea mai performantă clasă de active.

De asemenea, în cazul investitorilor tineri, timpul este de partea lor și, de obicei, investitorii tineri vor avea orizonturi de timp lungi pentru a păstra aceste investiții, astfel încât, dacă există corecții/retrageri/retrageri sau scăderi pe piață, aceștia își acordă o perioadă de timp suficient de lungă pentru ca prețul să se recupereze și, eventual, să crească.

În cele din urmă, fiind investitori mai tineri, aceștia sunt poate mai puțin sceptici în ceea ce privește criptoactivele și, probabil, înțeleg mai bine sau se simt mai confortabil cu blockchain sau cu tehnologia registrelor distribuite în ansamblu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te