Viktor Orban acuză Comisia Europeană de blocarea fondurilor post-COVID din cauza legii anti-LBGT

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.09.2021 - 22:08
Viktor Orban acuză Comisia Europeană de blocarea fondurilor postcovid din cauza legii anti-LBGT. / Foto: politico.eu

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană (CE) de faptul că blochează fonduri din planul de relansare postcovid, din cauza unor dezacorduri cu privire la drepturile lesbienelor, gay-lor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

SHARE

”Fondurile sunt împrumuturi pe care Bruxellesul nu vrea să ni le acorde din cauza dezbaterii cu privire la politica noastră faţă de LGBT+”, a denunţat liderul suveranist într-un interviu la radio.

Parlamentul ungar a adoptat în iunie amendamente legislative care interzic ”promovarea şi reprezentarea homosexualităţii” în rândul minorilor.

Citește și: Președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre apartenența la UE: O „realizare civilizatoare”

Acest text, prezentat de către Orban drept un instrument de protecţia copiilor, a provocat tensiuni puternice cu Bruxellesul, iar preşedinta CE Ursula von der Leyen l-a denunţat drept ”o ruşine”, relatează news.ro.

UE: Refuzul validării planului de relansare nu are legătură cu LGBT

UE subliniază, la rândul său, că refuzul validării planului de relansare nu are legătură cu această lege şi arată cu degetul alte elemente, de exemplu o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei sistemului judiciar ungar.

Planul ungar de investiţii şi reforme, prezentat Bruxellesului la 12 mai - care permite Budapestei să ceară subvenţii europene în valoare de 7,2 miliarde de euro, urma să facă obiectul unei decizii a CE la 12 iulie, după o examinare de două luni, prevăzută de procedură.

Citește și: VIDEO Rod Stewart lansează noul său album de studio, „The Tears of Hercules”, la 76 de ani

Însă această perioadă de examinare a fost prelungită până la sfârşitul lui septembrie.

Guvernul ungar a împrumutat, săptămâna aceasta, 4,5 miliarde de euro pe pieţe financiare - o sumă fără precedent într-o singură zi.

Din cauza unor ”provocări permanente” ridicate de UE, Viktor Orban a dat asigurări că Ungaria are o bază financiară solidă şi ”îşi va apăra suveranitatea”.

În pofida acestor certuri, el a îndepărtat din nou ideea unei ieşiri a Ungariei din UE.

”Vom fi printre ultimii, în cazul în care Uniunea ar înceta să mai existe”, a declarat Orban, subliniind ”importanţa pentru Ungaria a accesului la piaţa comună”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.