Firma ce făcea curat în porturi și unități militare ruse spiona secretele lui Putin pentru Prigojin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.06.2023 - 19:32
Firma ce făcea curat în porturi și unități militare ruse spiona secretele lui Putin pentru Prigojin - Foto: Profimedia
Eduard Apsit, prietenul lui Prigojin (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: NothingPersonal/TV3

„Șeful gunoaielor”, prietenul lui Prigojin, a strâns informații strategice din Ucraina și Rusia prin companiile ce fac curățenie la unitățile și instituțiile strategice.

SHARE

„Șeful gunoaielor”, prietenul lui Prigojin, a strâns informații strategice din Ucraina și Rusia și Belarus. 

Companiile de curățenie aparținând lui Eduard Apsit (foto), un om de afaceri rus legat de Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private (PMC) Wagner, face curățenie de mulți ani în unitățile și infrastructura strategică din Ucraina, dar și în  cele din Rusia și Belarus, potrivit anchetei unei agenții ucrainene independente Slidstvo.Info.

„Șeful gunoaielor”, prietenul lui Prigojin a strâns informații strategice din Ucraina și Rusia

Companiile lui Aspit au curățat facilități strategice ucrainene precum Ukrzaliznytsia [căile ferate ucrainene], Ukrposhta [serviciul poștal ucrainean], Ukrenergo [compania ucraineană de alimentare cu energie], aeroportul Boryspil și portul acum ocupat de ruși Berdiansk de mulți ani.

„De exemplu, în ziua unui atac rusesc asupra infrastructurii critice ucrainene, Ukrenergo desfășoară o licitație pentru curățarea, în principal a substațiilor electrice din diferite regiuni din Ucraina.  Chysty Svit Technologies [Clean World, care face parte din grupul de companii Chysto Clean], câștigă”, se arată în anchetă.

Această companie aparține grupului de afaceri al lui Eduard Apsit, un antreprenor rus de origine bielorusă. 

A creat un întreg imperiu de curățenie al companiilor din Rusia, Belarus și Ucraina.

În Ucraina, companiile grupului Chysto au avut acces la infrastructura strategică precum Ukrposhta, UkrTransNafta [compania ucraineană de transport petrolier], Aeroportul Borispil, Ukrzalijția etc.

În prezent, lucrează la substațiile UkrEnergo și în birourile PrivatBank, în zonele liniei de contact.

Au făcut „curat” și la Kremlin și voiau să câștige licitații în orașele militare rusești

O companie a grupului Chysto a lucrat în Crimeea ocupată și a curățat unitățile militare ale Flotei Mării Negre a Ministerului Apărării al Rusiei. 

În Rusia, companiile de curățenie legate de familiile Apsit au făcut curățenie în Kremlin.

Apsit are pașapoarte rusesc și bielorus.

Proiectul de raportare a criminalității organizate și a corupției (OCCRP), în colaborare cu Slidstvo.Info, a detectat o legătură între companiile de curățare din grupul de afaceri Apsit și Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner.

Jurnaliştii au stabilit că acele companii de curăţenie legate de Apsit au cooperat cu companiile lui Prigojin şi au făcut curăţenie în cele mai importante instituții de stat din Ucraina.

Mai mult, în 2017, Serviciul Federal Antimonopol al Rusiei a descoperit o conspirație a cartelului la licitațiile pentru întreținerea orașelor militare. 

„Cele două grupuri de companii se aflau într-o conspirație: unul era legat de Prigojin și celălalt de persoanele legate de companiile grupului Apsit”, se arată în anchetă. 

Apsit neagă că l-a cunoscut pe Prigojin, că are relații de afaceri cu el sau că a avut o conspirație a unui cartel cu șeful Wagner, dar refuză să dezvăluie alte informații referitoare la afacerea sa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te