VIDEO Povestea unei ucrainence, care s-a dus din Polonia în Rusia, să-și recupereze nepotul răpit

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.11.2023 - 11:08
Povestea unei ucrainencei care s-a dus din Polonia în Rusia să-și recupereze nepotul răpit - Foto: youtube

Povestea unei ucrainence, care s-a dus din Polonia în Rusia, să-și recupereze nepotul răpit. Polina Kindra a petrecut aproape trei luni pe teritoriul ucrainean sub ocupația rusă, încercând să-și recupereze nepotul.

SHARE

Mikita Bilanciuk, în vârstă de nouă ani, a fost luat de forțele ruse de ocupație din regiunea Herson.

Copilul are probleme de sănătate și urma un tratament de recuperare în regiunea Herson din Ucraina, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă, în februarie 2022.

Povestea unei ucrainence, care s-a dus din Polonia în Rusia, să-și recupereze nepotul răpit

O investigație a Hromadske, publicație ucraineană, a detaliat modul în care oficialii ruși recurg la colaboratorii ucraineni pentru a transfera cu forța, în Rusia, copiii din teritoriile ocupate.

Mikita Bilanciuk a fost răpit de ruși în octombrie 2022 dintr-un centru de trament pentru copii și adulți tineri cu dizabilități din Oleșki, regiunea Herson, când forțele ruse au ocupat orașul în februarie 2022.

Potrivit anchetei Hromadske, directorul centrului a refuzat să colaboreze, așa că ocupanții ruși l-au înlocuit cu cineva pe care îl puteau controla.

Acest „împuternicit” ar fi semnat documente ce autorizau transferul rezidenților centrului.

Bilanciuk a stat pentru scurt timp în Crimeea ocupată, înainte de a ajunge la un internat din regiunea sa natală, Herson, la 60 de kilometri de casă, potrivit anchetei citată de rferl.org .

Pentru a-l recupera pe Mikita, bunica sa, Polina Kindra, care locuiește în Polonia, a plecat într-o călătorie periculoasă prin Belarus și Rusia și a trebuit să rămână în Crimeea ocupată timp de două luni.

Citește și: Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Hromadske și Save Ukraine, o organizație de caritate care ajută la întoarcerea copiilor ucraineni răpiți, au ajutat-o pe Kindra să organizeze călătoria.

Potrivit bunicii, angajații unității din regiunea Herson, unde a fost reținut Mikita, au fost maltratați de autoritățile și colaboratorii rusi, iar doi dintre ei au murit.

Citește și: Rusia a deportat 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina. Moscova îi consideră refugiați

Kindra a reușit să-și recupereze nepotul după un an de captivitate.

Autoritățile ucrainene au identificat aproape 20.000 de copii deportați ilegal în Rusia de la invazia pe scară largă, deși se crede că numărul real este mult mai mare.

Unitatea de Investigare a Crimelor de Război a documentat anterior răpirea și deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni, crimă care stă la baza acuzării de către Curtea Penală Internațională a președintelui rus Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te