Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.03.2023 - 22:23
Curtea Penală internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin - Foto: Wikimedia/Russian Presidential Executive Office/CC BY 4.0

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare, împotriva președintelui rus Vladimir Vladimirovici Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile contra lui Putin.

SHARE

CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane, de pe teritoriul Ucrainei, în Federația Rusă.

Mandat de arestare emis contra lui Putin

La începutul acestei săptămâni, Reuters a informat că se așteaptă ca Curtea Penală Internaţională să emită mandate, primul din ancheta sa privind conflictul din Ucraina.

Separat, instanța a emis mandate pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, cu aceleași acuzații.

Citeşte şi: 39 de oligarhi și oficiali ai lui Putin, morți suspecte. Chiar și ciuruiți, e „sinucidere”

„Există motive rezonabile să credem că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație, din zonele ocupate ale Ucrainei, în Federația Rusă, în prejudiciul copiilor ucraineni”, a anunţat CPI, într-un comunicat-declarație de astăzi, conform Radio Free Europe.

Citeşte şi: VIDEO Alexei Navalnî, fericit în temnița lui Putin după ce filmul despre viața sa a câștigat Oscarul

Acuzațiile, care se referă la o presupusă practică, despre care CNN și alte publicaţii au informat, sunt primele care au fost depuse oficial împotriva oficialilor de la Moscova, de când a început atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, anul trecut.

Consilierul prezidențial al Ucrainei pentru drepturile copilului, Daria Herasimciuk, a raportat luna trecută că aproape 14.000 de copii ucraineni au fost răpiți.

Creșterea copiilor de război într-o altă țară sau cultură poate fi un semn de genocid, o încercare de a șterge însăși identitatea unei națiuni considerată inamică. 

Putin poate fi arestat dacă participă la reuniuni în alte țări

Procurorii spun că responsabilitatea pentru deportarea copiilor poate fi legată direct de Putin, care a susținut în mod explicit adopțiile.

„Nu este ceva care se întâmplă pe moment pe câmpul de luptă”, a spus Stephen Rapp, fost ambasador al SUA pentru problemele crimelor de război, care consiliază Ucraina cu privire la urmărirea penală.

„Capacitatea de a atribui responsabilitatea la cel mai înalt nivel este mult mai mare aici. Chiar și în cazul în care părinții sunt morți, copiii lor trebuie să fie adăpostiți sau adoptați în Ucraina, mai degrabă decât deportați în Rusia”, a precizat Rapp.

Președintele instanței, Piotr Hofmanski, a declarat că, deși judecătorii CPI au emis mandatul, va reveni comunității internaționale responsabilitatea să-l pună în aplicare.

„Instanța nu are forță de poliție proprie pentru executarea mandatelor”, a precizat Hofmanski.

Acum, dacă Putin părăsește Rusia, ar putea fi arestat și predat ICC.

Liderii lumii democratice se vor gândi de două ori înainte de a-l invita pe Putin la vreo reuniune la nivel înalt.

Totodată, mandatul reprezintă un semnal clar pentru lume că liderul  rus este urmărit penal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te