VIDEO Tragedia deputatului ucrainean, plecat pe front după ce iubita sa a fost ucisă de armata rusă

DE Remus Cernea | Actualizat: 04.12.2022 - 12:13

În ziua în care i-am luat un interviu lui James Vasquez, probabil cel mai faimos veteran american care luptă în Ucraina, l-am întâlnit în Kiev și pe deputatul Sviatoslav Yurash care are o poveste de viață impresionantă, spune corespondentul Newsweek în Ucraina.

SHARE

Ne-am plimbat pentru câteva minute printre tancurile rusești distruse ori capturate de către armata ucraineană de la începutul invadării pe scară largă a Ucrainei, în 24 februarie a.c, care au fost expuse în centrul Kievului în zilele ce au precedat Ziua Independenței (24 august). Acolo am făcut interviurile, fiind cel mai potrivit loc, în contextul dat.

Citește și: Răspunsul Ucrainei la mobilizarea lui Putin: 50% din bugetul țării pentru apărare

Drama personală teribilă prin care a trecut tânărul deputat ucrainean este că în ziua de 14 martie, iubita acestuia, Oleksandra "Sasha" Kuvshynova (foto), în vârstă de 24 de ani cu care avea o relație îndelungată și care însemna pentru el mai mult decât cuvintele pot cuprinde, după cum mi-a spus, a fost ucisă de bombardamentele rusești din zona Kievului în timp ce își făcea meseria de jurnalist. A doua zi după moartea acesteia, Sviatoslav Yurash s-a înrolat voluntar în armata Ucrainei!

Citește și: Bogdan Aurescu: Referendumurile ilegale din Ucraina, o încălcare gravă a dreptului internațional

De la începutul invaziei până în 16 septembrie 2022, 39 de jurnaliști ucraineni și străini au fost uciși de către ruși. Drama incomensurabilă din Ucraina generează povești cutremurătoare care vor trebui cunoscute și înglobate în memoria colectivă pentru a pune, într-o zi, capăt tuturor războaielor. Asemenea situații nu trebuie să se mai repete niciodată!

Printre nenumăratele lecții pe care ni le oferă ucrainenii este și aceea că termenii utilizați în discuțiile cu ei au sensuri conturate clar. Fără ambiguități și fără deturnări vinovate ale sensurilor. Cuvântul ‘libertate’ are în Ucraina cu adevărat greutate, nu reprezintă ceva abstract ori un concept dus în derizoriu. La fel ideea de a-ți servi țara în calitate de cetățean și de politician. Nu contează care sunt riscurile, ucrainenii chiar și le asumă, precum acei parlamentari care s-au înrolat voluntari în armată și își riscă viața pe front deși nimeni nu le-a cerut acest lucru.

Iată scurta discuție înregistrată cu deputatul ucrainean:

Numele meu este Sviatoslav Yurash, sunt cel mai tânăr deputat din istoria Ucrainei iar acum sunt soldat în batalionul numărul 33.

Newsweek: De ce v-ați înrolat în armată?

Sviatoslav Yurash: A fost o alegere la începutul conflictului. Dacă să plec din Kiev sau să rămân. Iar dacă am rămas a trebuit să văd cum pot ajuta la apărarea țării. Așa că din prima zi m-am implicat în aprovizionarea cu ceea ce era necesar: arme, muniție, diferite alte lucruri necesare bătăliei pentru Kiev. Iar după ce am suferit pierderi personale, m-am înrolat cât de repede am putut. În 15 martie m-am înrolat în armata Ucrainei, chiar dacă sunt membru al parlamentului.

Newsweek: La ce vă referiți când spuneți că ați suferit pierderi personale?

Sviatoslav Yurash: Persoane la care țin foarte mult și foarte apropiate mie au fost ucise de ruși în luptele din zona Kievului.

Newsweek: Care au fost cele mai impresionante experiențe ca soldat?

Sviatoslav Yurash: Sunt foarte multe astfel de experiențe. Înainte de înrolarea din martie și înainte de plecarea mea pe frontul de est pentru luptele din această vară, m-am ocupat de organizarea logistică în zona Harkov și în alte locații. Iar situațiile pe care le-am văzut acolo, de eroism, de realizări impresionante, de tragedii umane sunt nenumărate.  Pentru mine, atunci când ești acolo, în tranșee, iar unitatea mea a fost implicată în bătălia pentru orașul Bakhmut, ai parte de marea bucurie a camaraderiei. Nu contează cât de greu este, ce probleme înfrunți, oamenii din jurul tău care, în esență sunt indivizi care se reinventează pe ei înșiși pentru a face față provocărilor imense de pe front. Cea mai mare țară din lume încearcă să te înghită cu totul iar experiența camaraderiei soldaților ucraineni în această situație este ceva extraordinar, greu de pus în cuvinte. Este, până la urmă ceva ce experimentează fiecare persoană care luptă pentru Ucraina, care luptă pentru un viitor.

Newsweek: Ați văzut oameni murind lângă dumneavoastră?

Sviatoslav Yurash: Da, acest lucru se întâmplă când ești în război. Iar bătălia pentru orașul Bakhmut ne-a pus în fața unor realități foarte grele despre cum arată războiul. Stăteam sub un baraj de artilerie în fiecare dimineață, în fiecare zi, în fiecare noapte. În fiecare zi îți numeri binecuvântările că ai supraviețuit acelor situații.

Newsweek: Aveți un mesaj privind Ziua Independenței Ucrainei?

Sviatoslav Yurash: Realitatea este că Putin spera că va cuceri Kievul în 2-3 zile. Acum stăm însă lângă mașinăriile de război pe care le-a adus pentru a ne cuceri. Dar am demonstrat că nu vom ceda. Am menținut rezistența iar bătălia a continuat. Și vom continua să facem asta până ce rușii ne vor lăsa în pace. Avem voința de a ne face străbunicii mândri pentru că și ei s-au luptat cu un tip de infern cum și noi acum înfruntăm unul.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina      

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te