VIDEO România are 50 lansatoare HIMARS. Cum acționează în Ucraina unde au devenit „spaima lui Putin”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.09.2022 - 16:04
„Orgile HIMARS” au avut un efect devastator. Au distrus peste 400 de ținte rusești în Ucraina - FOTO: Twitter/LvivJournal

Sistemele americane de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS, care au înspăimântat armata rusă în războiul din Ucraina, sunt prezente și în România. Astfel, țara noastră dispune în prezent de 54 instalaţii de lansare a rachetelor HIMARS.

SHARE

Newsweek România a arătat, în exclusivitate, faptul că România efectuează exerciții militare cu sistemele HIMARS. 

Citește și: VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma cea mai eficientă în Ucraina

HIMARS, cele mai eficiente împotriva rușilor

Sistemele HIMARS au devenit coșmarului lui Putin și al armatei ruse. Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat joi, 8 septembrie, că Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA

”Observăm câștiguri reale și măsurabile din partea Ucrainei în ceea ce privește utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS și au avut un efect devastator”, a declarat el reporterilor la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o reuniune a miniștrilor aliați ai SUA unde au discutat despre sprijinul oferit Ucrainei pe termen lung.

”În ciuda faptului că sunt depășiți în armament și în personal, ucrainenii au demonstrat o competență tactică și o voință superioare de a lupta pentru propria lor țară, pentru libertatea lor”, a mai șeful armatei SUA

Generalul american a mai precizat că, până acum, ”obiectivele strategice rusești au fost înfrânte” în Ucraina. El a vorbit și despre eșecurile ofensivei începute în aprilie.

Newsweek România vă prezintă cum aționează sistemele HIMARS în Ucraina în mai multe viodeclipuri luate de pe front.

”Obiectivele lor operaționale în acea ofensivă nu au avut succes. Nu au atins tot Donbasul și au trecut doar râul Dnipro în sud, în apropiere de Herson”, a explicat Millery.

Mai multe sisteme HIMARS au fost trimise în Donețk pentru a împinge liniile rusești înafara teritoriului.

Precizând că este prea devreme pentru a evalua pe deplin contraofensiva recent lansată de Ucraina în apropiere de Herson, ”armata ”își folosește în mod eficient focurile de armă pentru a modela manevra la sol în timp ce își continuă ofensiva”.

Progresul forțelor ucrainene lângă Herson a fost ”constant” și ”deliberat”, a adăugat șeful Statului Major al SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.