VIDEO Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, a amenințat opoziția cu o baie de sânge

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.07.2024 - 12:49
Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, s-a declarat din nou învingător în alegeri  - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, s-a declarat din nou învingător în alegeri - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, s-a declarat din nou învingător în alegeri - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, s-a declarat din nou învingător în alegeri - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, s-a declarat din nou învingător în alegeri . Venezuela este în pragul războiului civil după ce atât prietenul lui Vladimir Putin, Nicolas Maduro, cât și opoziția și-au declarat victoria.

SHARE

Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, s-a declarat din nou învingător în alegeri.

Autocratul Maduro a amenințat cu o „baie de sânge” dacă va pierde confruntarea.

Nicolas Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Venezuela pentru a treia oară de către autoritățile pe care le controlează.

Haos în Venezuela. Maduro, prietenul lui Putin, s-a declarat din nou învingător în alegeri 

Rezultatele „oficiale” au arătat că Maduro, în vârstă de 61 de ani, a obținut 51,2% din voturi, în timp ce candidatul de opoziție Edmundo Gonzalez, 74 de ani, a primit 44,2% din voturi.

Rezultatul, care i-a acordat lui Nicolás Maduro încă șase ani de președinție, a fost contestat de opoziție, care a revendicat victori cu 70% din voturi după propria numărătoare.

Maduro i-a amenințat pe cei care contestă rezultatele, spunând susținătorilor săi din Caracas că opozanții „sunt fețe urâte”., iar cei „minunați și nobili” sunt oamenii care îl susțin.

De asemenea, Maduro a acuzat, fără dovezi, „inamici străini” că au încercat să pirateze sistemul de vot al țării sud-americane.

La rândul său, Gonzalez a susținut că opoziția a fost împiedicată să examineze rezultatele.

„Toate regulile și normele au fost încălcate când ni s-a refuzat să vedem majoritatea buletinelor de vot”, a spus Gonzales, potrivit The Sun.

„Schimbarea noastră pentru o lume pașnică este încă în vigoare și suntem convinși că majoritatea venezuelenilor aspiră la o astfel de schimbare. Lupta noastră continuă și nu ne vom odihni până când voința poporului venezuelean nu va fi respectată”.

Principalul lider al opoziției, Maria Corina Machado, a primit interdicție de a candida în ianuarie, deși a câștigat primarele anul trecut.

Ea a susținut o victorie „covârșitoare”.

„Nu numai că l-am învins pe Maduro politic, moral și spiritual, l-am învins cu voturi în toată Venezuela”, a declarat aceasta cerând armatei să respecte voința poporului.

Populația s-a mobilizat și s-a prezentat la vot în număr record pentru a scăpa de Maduro. Însă videoclipurile postate pe rețelele de socializare duminică au arătat cozi masive cu alegătorii care au fost blocați să intre în secțiile de votare.

Prezența curajoasă la vot a venit după ce Maduro a amenințat weekendul trecut că alegerea opoziției va duce într-o „baie de sânge” și „război civil”.

Un videoclip cu strigătele de bucurie ale venezuelenilor a devenit viral pe rețelele de socializare când s-a anunțat la una dintre secții că nimeni nu l-a votat pe Maduro acolo.

S-au produs multe nereguli din partea militanților lui Maduro, generând ciocniri cu autoritățile. Într-un caz, au bătut și răpit doi observatori ai opoziției dintr-o secție de votare. În semn de protest, localnicii au blocat drumul.

În alt caz, oamenii au dărâmat gardul din jurul uneia dintre secțiile de votare, pe care autoritățile au refuzat să-l deschidă timp de 7 ore când și-au dat seama că toată lumea a venit să voteze împotriva lui Maduro.

Țările învecinate au pus la îndoială victoria lui Maduro. Argentina, Columbia, Chile, Guatemala nu vor recunoaște rezultatele neverificabile anunțate de Maduro.

Situația este oarecum complicată de faptul că observatorii din rândul foștilor sau actuali politicieni latino-americani nu au avut voie in țară in ajunul alegerilor.

China, Cuba, Honduras și Bolivia l-au felicitat pentru „realegere”. De asemenea și Vladimir Putin, care i-a transmis un mesaj confuz. După ce și-a felicitat prietenul, i-a spus: „Amintiți-vă că sunteți întotdeauna un oaspete binevenit pe pământul rusesc”, ceea ce a sunat ca o ofertă de azil.

Putin, prietenul dictatorilor din țările bogate în petrol și gaze

Maduro este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, despre care experții militari spun că președintele rus îi va oferi tot sprijinul pentru a-l menține la putere.

Având rezerve de petrol de peste 300 de miliarde de barili, Venezuela are cele mai multe rezerve de petrol din lume. Arabia Saudită are a doua cea mai mare rezervă de petrol la nivel global.

Cu toate acestea, Venezuela se confruntă cu dificultăți economice, iar Putin este foarte interesat de rezervele țării.

Citește și: Jocul dublu al lui Maduro, aliatul lui Putin. Poate distruge economiile Rusiei și Chinei

Problema cheie în urma votului constă în posibilele sancțiuni ale SUA, care ar putea fi extinse în urma nerecunoașterii alegerilor. 

Putin are puțini aliați după ce a pornit să invadeze Ucraina, dar toți sunt în țări bogate în petrol și gaze.

Citește și: VIDEO Un alt aliat al lui Putin înarmează Venezuela pentru o invazie în America de Sud

El îl susține pe generalul rebel Khalifa Haftar în Libia, țară cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa și printre cele mai mari zece rezerve de petrol la nivel global, lăsând la o parte că pot fi găsite rezerve noi

Totodată, Putin are armata în Siria, unde îl susține pe președintele Bashar al-Assad la putere, care i-a dat monopol pe rezerve de petrol și gaze.

Siria este singura țară importantă producătoare de țiței din regiunea mediteraneană de est, care include Iordania, Libanul, Israelul și teritoriile palestiniene.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te