VIDEO Un alt aliat al lui Putin înarmează Venezuela pentru o invazie în America de Sud

DE Adina Mutăr | 11.12.2023 - 20:02
Un alt aliat al lui Putin înarmează Venezuela pentru o invazie în America de Sud - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Un alt aliat al lui Putin înarmează Venezuela pentru o invazie în America de Sud. Kremlinul și-a pus aliații să deschidă fronturi pentru a angaja forțe occidentale în alte regiuni și pentru a diminua sprijinul militar pentru Ucraina.

SHARE

Un alt aliat al lui Putin înarmează Venezuela pentru o invazie în America de Sud, după ce președintele Nicolas Maduro a anexat prin decret regiunea Essequibo din Guyana, bogată în petrol și minerale.

Marina Bolivariană din Venezuela înființează rapid o nouă bază navală în apropierea regiunii „anexate” Essequibo, după ce a primit, recent, ambarcațiuni de atac iraniene de clasă Peykaap III înarmate cu rachete antinavă Kowsar și Nasr.

Un alt aliat al lui Putin înarmează Venezuela pentru o invazie în America de Sud

Amiralul Neil Villamizar Sánchez, comandantul șef al Marinei Bolivariane din Venezuela a anunțat că noua bază navală face parte dintr-o „strategie mai largă”, care va consolida logistica maritimă, în special în Delta Orinoco.

Noua facilitate militară va fi desfășurată în cadrul unității Gărzii de Coastă din Punta Barima și „va crește acoperirea Marinei Bolivariane de-a lungul coastei Atlanticului.

Desfășurarea forțelor navale venezuelene are loc la doar 70 de kilometri de coasta Essequibo, o regiune care a fost recent anexată de guvernul venezuelean, dar se află sub controlul Guyanei, potrivit mil.in.ua.

Această manevră face parte din pregătirile Forțelor Armate Naționale Bolivariane din Venezuela pentru a invada Guyana și a ocupa teritoriile acesteia.

Potrivit presei locale, granița din apropierea locației viitoarei baze este în mare parte nelocuită. Baza va fi una dintre cele mai apropiate de graniță.

Un atac surpriză cu forțe speciale, cel mai probabil scenariu

Comandamentul Forțelor Armate Naționale Bolivariane din Venezuela atribuie o parte semnificativă a sarcinilor sale componentei maritime din cauza imposibilității de a efectua operațiuni de amploare în zone de frontieră inaccesibile, majoritatea fiind acoperite de păduri tropicale în care sunt active numeroase grupuri ilegale înarmate.

Potrivit filmărilor publicate, noua bază va găzdui ambarcațiuni de luptă și este dotată cu heliporturi.

Recent, Marina Bolivariană a Venezuelei a primit bărci iraniene de clasă Peykaap III înarmate cu rachete antinavă Kowsar și Nasr din Iran.

Citește și: Venezuela pleacă la război. Maduro, aliatul lui Putin, a semnat decrete de invadare a Guyanei

Zolfaghar, cunoscutută și sub numele de Peykaap III, este o clasă de nave rapide de patrulare operată de Marina Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran (IRGC), având o  viteză maximă estimată la 96 km/h. Deci, în cazul unui atac asupra Guyanei, forțele speciale ale Venezuelei ar ajunge în mai puțin de o oră.​

Citește și: VIDEO SUA, exerciții militare în Guyana, împotriva Venezuelei. Ședință ONU cu ușile închise

Marina Bolivariană a Venezuelei are o flotă învechită, dar mare, de nave de război,  escadrilă de corvete formată din opt nave Avante 1500 și Avante 2200 și o escadrilă de nave mari de asalt amfibie din clasa Capana. În plus, Marina are nave de patrulare din clasa Constitución, înarmate cu tunuri automate de 37 mm.

Dar Marina „clasică” e puțin probabil să fie angajată într-un atac de preluare a regiunii Essequibo, ambarcațiunile iraniene și un atac surpriză fiind cel mai probabil scenariu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te