VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek România: Hodorkovski îi poate lua locul lui Putin

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.06.2021 - 16:43

Garry Kasparov a declarat într-un interviu pentru Newsweek LIVE că singurul om care poate asigura o tranziție democratică în Rusia după căderea lui Vladimir Putin este Mihail Hodorkovski, om de afaceri pe care dictatorul de la Moscova l-a trimis în închisoare 10 ani.

SHARE

Marele șahist Garry Kasparov nu are speranțe că dictatorul rus Vladimir Putin va cădea prea curând, pentru că încă este puternic. 

Opozant al liderului de la Moscova, Kasparov a explicat într-un interviu pentru Newsweek LIVE că singura cale prin care poate fi doborât un regim autoritar este o înfrângere politică, din exterior. 

Nici măcar întoarcerea în țară a lui Alexei Navalnîi nu a avut un impact semnificativ asupra lui Putin, crede marele șahist, devenit și el opozant al Kremlinului, acum în exil. 

„Îl susțin acum complet [pe Navalnîi], este deținutul politic numărul 1, omul care s-a dovedit puternic și eroic. Cred că decizia lui de a se întoarce în Rusia nu a fost cea mai bună. Dar actul său de eroism...”, a declarat Garry Kasparov la Newsweek LIVE.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek: Putin are o listă lungă de crime. Nu pățește nimic

Acesta crede că Navalnîi s-a întors în Rusia pentru că a crezut că poate schimba direcția în Rusia, dar a greșit. 

„Mulți au crezut că Rusia e pregătită pentru o revoluție. Dacă a fost o mișcare de sacrificiu sau, mai probabil, credința lui că dacă e în Rusia ar putea împinge lucrurile mai departe, nu știu. Dar e în închisoare. Nu cred că va vedea lumina zilei din afara închisoarei cât timp Putin rămâne la putere.

Nu cred că Putin îl va elibera.

Dacă Putin dispare și vom avea o țară nouă, iar această țară va avea alegeri, sunt convins că Rusia va avea de unde alege. Problema este ca Rusia să aibă alegeri. Din momentul în care Putin dispare, începe o perioadă foarte importantă”, a menționat șahistul. 

Citește și: VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek România: Putin trebuie să plătească, nu să se pozeze cu Biden

Când totuși Putin va pleca de la putere, natural sau de nevoie, e foarte important cine va asigura tranziția spre noua putere. 

„Știm din istoria Rusiei, a României și a oricărei alte dictaturi care cade, dacă nu ai această poziție care să asigure această mișcare, alegerile nu vor avea loc. Sau vei avea un alt Putin. O reîncarnare a lui Putin.

Deci, personal, cred că omul care poate face mai mult pentru a mișca Rusia în această direcție este Mihail Hodorkovski, a avut o experiență bună, a construit cea mai de succes companie rusească. Unii spun că erau anii 1990, că nu a fost corect. Dar, în 2003, a încercat să se unească cu giganți petrolieri occidentali. De asta, s-a întors Putin împotriva lui”, a precizat Garry Kasparov.

Mihail Hodorkovski a fost închis 10 ani, iar acum este la rândul său în exil. 

„Cred că e cineva care știe cum să construiască, cum să le administreze, ca un manager de criză”, a arătat Garry Kasparov la Newsweek LIVE.

Interviul integral va fi difuzat vineri, 18 iunie, în ediția print a Newsweek România

Găsești revista la difuzorii de presă sau prin abonament (poate fi cumpărat on line, la newsweek.ro/abonamente).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te