VIDEO EXCLUSIV Martor la atrocitățile rușilor: Ucis în propria casă, la trei km de linia frontului

DE Remus Cernea | Actualizat: 08.10.2022 - 21:21

Corespondentul Newsweek România în Ucraina transmite: Am ajuns în localitatea Zolochiv din regiunea Kharkov (o alta, mai mare, cu același nume, este în regiunea Liov) de la doar câțiva kilometri distanță de linia frontului și de granița cu Rusia.

SHARE

Pe drumul dinspre Harkov, parcurs cu mașina timp de cca 40 de minute, am trecut prin numeroase puncte de control fortificate ale armatei, fiindu-ne verificată identitatea și acreditarea de presă. Am văzut multe clădiri civile distruse de bombardamente.

Localitatea este lovită des, până acum 60 de localnici fiind uciși de tirurile rusești și mulți alții răniți de la începutul invadării pe scară largă a Ucrainei de către regimul lui Putin în 24 februarie anul acesta. Salvarea, poliția și pompierii fuseseră alertați că un bărbat a fost ucis în locuința lui de un obuz rusesc.

Din ce ni s-a comunicat, explozia l-a spulberat pe om. Rămășițele trupului sfârtecat au fost luate de ambulanță. Soția era prăbușită de durere, iar câinele lui era ținut și mângâiat de către un alt membru al familiei.

Casa, cum se vede din fotografie, aproape complet distrusă.

Citește și: VIDEO Un australian a vândut tot și s-a mutat în metroul din Harkov. „Voi rămâne să ajut până mor”

Cât timp am fost acolo am auzit de două ori șuierul unor tiruri de artilerie în apropiere. Rușii trag sistematic, dar haotic, către locuințele oamenilor.

De aceea, uciderea acestui om este o crimă de război. Țintele civile au fost supuse atacurilor de artilerie ale rușilor care au drept scop terorizarea și demoralizarea populației ucrainene.

În ciuda pierderilor uriașe de vieți omenești, în Ucraina pretutindeni am întâlnit însă un spirit puternic în oameni. Sunt hotărâți să reziste și dispuși să își asume riscul suprem.

Nu se lasă intimidați și înfruntă cu dârzenie moartea trimisă de ruși aproape zilnic.

Citește și: EXCLUSIV Recrutor pentru Legiunea Internațională: Vă încurajez să veniți și să luptați în Ucraina

Articolul 22 al Convenției de la Haga stipulează încă din 1907 că prin crime de război se înțelege și „distrugerea nejustificată a infrastructurii civile” și „distrugerea locuințelor și așezărilor fără necesitate de implicare armată”.

Iar Cea de-a Patra Convenție de la Geneva din 1949 privind protejarea populației civile într-un război menționează printre încălcările dreptului internațional și: „atacurile planificate asupra civililor care nu sunt direct implicați în acțiuni militare; atacuri planificate asupra obiectelor civile care nu sunt ținte militare; atacuri când se știe că acestea vor provoca moartea sau rănirea civililor; atacul asupra țintelor neprotejate și ne-militare ale unui oraș, al unui sat, al unei locuințe sau al unei clădiri sau al bombardării prin orice mijloace.”

Astfel că momentul la care am asistat în Zolochiv este un act ce trebuie privit drept o crimă de război și sper că un Tribunal Internațional îi va aduce în fața justiției pe cei vinovați de astfel de atrocități.

Un scop esențial al unui jurnalist este și acela de a depune mărturie, prin materialele realizate, față de ororile lumii noastre.

Informarea și reflecția asupra unor astfel de fapte sunt de natură să ne ajute să înțelegem mai bine lecțiile istoriei în speranța că ele vor fi asimilate în sistemul nostru de valori și că nu le vom repeta iar și iar.

Unele societăți par să fi învățat din greșelile trecutului, altele însă, precum Rusia lui Putin, se dovedesc în continuare corigente la istorie și la etică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te