Cetățenii au primit o notificare pe telefonul mobil cu privire la riscul de bombardament asupra capitalei.
În interviul acordat pentru Newsweek România de Ryan Routh, americanul care recrutează voluntari pentru Legiunea Internațională, aduce din nou în discuție valorile implicate în susținerea Ucrainei.
Newsweek: Vă rog să îmi spuneți cine sunteți și de ce sunteți aici?
Ryan: Am 56 de ani și sunt din statul North Carolina, dar acum locuiesc în Hawaii. În ce privește întrebarea de ce sunt aici, dacă multe alte conflicte sunt cumva într-o zonă gri, pentru mine acest conflict este categoric de tipul alb / negru. Este în mod clar despre lupta dintre bine și rău.
Suntem în situația în care ucrainienii și restul lumii manifestă grijă, bunătate, generozitate, lipsă de egoism, dorință de a avea grijă unii de alții și trebuie să susținem toate aceste valori.
Acesta este cel mai important lucru din lume: să arătăm că ființele umane dovedesc bunătate și că avem grijă unii față de ceilalți și că umanitatea este unită și că mergem înainte împreună.
Simțim durerea unor țări care eșuează sau în care sunt conflicte, și ne bucurăm la succesele altor țări care reușesc mai bine și care lucrează împreună.
Din cine știe ce motiv, Rusia nu înțelege acest concept de a fi împreună și că ar trebui să ne înțelegem și să lucrăm împreună.
Și să fim ființe umane normale care lucrează alături unele de altele în anul 2022. Avem însă un lider al unei țări mari care nu înțelege acest concept de a fi lipsit de egoism, generos și bun, trăsături care reprezintă fundamentele valorilor morale necesare ființelor umane. Mă uimește că Putin nu înțelege aceste lucruri.
Newsweek: Și ce faceți aici, în Ucraina?
Ryan: Scopul meu inițial a fost să vin să lupt. Cu toții, de pe întreaga planetă, ar trebui să fim motivați, pentru a susține Ucraina și armata sa, indiferent de gen, vârstă, ori alte caracteristici.
Cu toții ar trebui să fim aici și să susținem armata ucraineană. Dar am 56 de ani și sunt lipsit de experiență militară, astfel că nu sunt un candidat ideal pentru a lupta efectiv.
Așa că planul B a fost să vin în Kiev și să promovez ideea ca mulți alții să vină să se înroleze în Legiunea Internațională. Avem nevoie de mii de oameni aici care să lupte alături de ucraineni.
Sunt aproximativ 190 de țări pe planeta noastră, iar dacă guvernele nu trimit aici în mod oficial soldați, atunci noi, civilii, ar trebui să ridicăm această torță și să facem posibil acest lucru.
Avem oameni minunați care au venit să lupte aici, dar este fracțiune mică din numărul celor care ar trebui să fie în Ucraina.
Dacă avem, să spunem, 5-10.000 de voluntari care au venit să lupte, asta reprezintă o fracțiune infimă din, să spunem, 5 miliarde de oameni de pe glob.
Avem aici nevoie de toți cei care vor să lupte. De aceea sunt în Kiev și fiecare proiect pe care îl promovez este de a aduce oameni aici pentru a-i susține pe ucraineni.
Suntem într-o conjunctură critică a războiului în care stăm pe muchia unui zid și vom vedea cine va câștiga, binele sau răul.
Acum suntem în situația în care mulți încă se plâng sau discută dacă acest război este important sau nu. Suntem într-un moment în care întrebarea este: susținem umanitatea, drepturile omului și toate acele lucruri care sunt bune pentru lumea noastră sau ignorăm acest război?
Dacă fiecare se complace în a nu se implica în această luptă, ghiciți atunci cine va câștiga. Poate dura 10 ani, dar există riscul să pierdem această bătălie dacă oamenii nu se opresc din lucrurile obișnuite pe care le fac, dacă nu se ridică de pe canapea și nu se implică în susținerea Ucrainei pentru a apăra drepturile omului pentru toți. Acesta este cel mai important eveniment care se întâmplă în lume astăzi.
Astfel că stând liniștiți și lăsând viața să decurgă normal ori plângându-te că prețul combustibilului a crescut sau cu privire la luxul vieții pe care o duci, în oricare țară trăiești, este inacceptabil.
Ca ființe umane trebuie să ne susținem unii pe ceilalți. Nu ne putem întoarce spatele și să ne așteptăm ca problemele să dispară de la sine.
Întreaga mea viață am avut de-a face cu Rusia. Am avut o perioadă când lucrurile păreau ok, dar acum lucrurile alunecă iar spre terorism iar lumea trebuie să răspundă.
Nu înțeleg de ce liderii lumii nu trimit trupe în Ucraina. Avem nevoie să alegem noi lideri care au tăria de a spune „hei, nu putem tolera un astfel de comportament, este inacceptabil oriunde, în orice loc”.
Newsweek: Ce v-a impresionat mai mult de când sunteți aici?
Ryan: Călătoria mea în Irpin a fost impresionantă, am văzut clădiri arse și distruse. De asemenea, foarte emoționant pentru mine a fost să vorbesc cu oamenii care au venit aici să ajute.
Când vorbești cu tineri de 20 și ceva de ani care au vândut totul pentru a veni aici să lupte, vezi ce însemnă eroismul. Au venit aici să își riște viața pentru umanitate, pentru ucraineni.
Tineri care și-au vândut tot ceea ce aveau pentru a veni și a-i susține pe ucraineni, în timp ce mulți alții stau acasă și nu fac nimic.
Este uimitor cum avem această separare între oameni care sunt altruiști, curajoși și minunați și dispuși să își vândă tot ceea ce au pentru a veni aici și a salva vieți, a proteja copii și a-i ajuta pe ucraineni.
Iar alții doar stau acasă fără a face nimic. Este un rechizitoriu la adresa întregii umanități: unde ne aflăm? Suntem de partea binelui sau pur și simplu nu ne pasă?
Citește și: VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam
Cumva lumii nu îi pasă? Acesta este sentimentul pe care îl am în fiecare zi. Fiecare dintre noi este responsabil pentru rezultatul acestui război.
Acțiunile noastre și ceea ce facem. Când sun acasă, în Statele Unite, și spun „hei, am nevoie de 5 dolari de la tine ca să strâng o sumă mai mare necesară pentru a cumpăra o vestă anti-glonț pentru ucraineni”, dar nu primesc nici un răspuns nu mai sunt sigur că lumea este atât de minunată precum credeam cândva că ar fi.
Mă gândeam că fiecare va răspunde în mod foarte generos. Nu trebuie să vii aici, dar dacă te rog să donezi 5 dolari pentru a achiziționa o vestă anti-glonț pentru a salva o viață a unui ucrainean și nu o faci, asta mă face să îmi crească dezamăgirea în umanitate.
Și încep să mă întreb dacă vom ajunge la rezultatul bun al acestei ecuații.
Newsweek: Lucrați cu Legiunea Internațională și încercați să convingeți oamenii să ajute, să doneze și să se alăture. Ultima mea întrebare este: ce le-ați spune oamenilor pentru a-i convinge să se alăture Legiunii Internaționale sau pentru a dona sau pentru a fi implicați în ajutorarea umanitară a Ucrainei?
Ryan: În ce privește implicarea militară, da, dacă aveți experiență militară sau chiar dacă nu aveți, vă încurajez să veniți și să luptați. Avem unități peste tot.
Am avut probleme legate de leadership la început, dar avem atât de multe unități la dispoziție: georgienii, cei din Crimeea, ucrainenii, apărarea teritorială, legiunea internațională, avem multe grupuri paramilitare...
Am adăugat într-o unitate chiar un japonez de 74 de ani. Avem femei înrolate, așa că indiferent de gen sau de vârstă, indiferent de nivelul de pregătire sau chiar dacă nu aveți pregătire, vă puteți alătura.
Dacă vreți să luptați, veniți aici și vă adaug unor unități. Iar în afară de asta, ar trebui să avem aici mii de oameni care să vină și să stea alături de ucraineni.
Citește și: EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă
Ar trebui să avem milioane de oameni din întreaga lume care să vină în Piața Independenței din Kiev. Nu înțeleg de ce nu avem acești oameni aici.
Eu sunt aici zilnic, cu toate steagurile țărilor care sprijină Ucraina, lângă memorialul celor care au murit. Am avut oameni care au venit, dar doar câțiva. Sunt uimit că stau aici fără aceste mii de oameni care să se alăture.
Avem nevoie de voluntari de oriunde, din orice țară din Asia, din Africa, din Australia, Canada, America de Sud, Europa, de oriunde.
Avem nevoie de oricine aici. Chiar dacă nu ai o pregătire specială, doar vino aici. Avem nevoie nu doar de luptători, ci și de susținători care să vină aici și să spună că „îi susțin pe ucraineni, apăr drepturile omului, promovez bunătatea, generozitatea, altruismul”.
Trebuie să arătăm lumii că ne pasă. Este esențial. Chiar dacă nu ești implicat prea mult, doar fiind aici și sprijinind arătăm că ne pasă de semenii noștri. Este cel mai important lucru pe care îl putem face.
Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina.