Ungaria, dată afară dintr-o organizație înființată la București. Orban plătește prietenia cu Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.06.2024 - 15:33
Ungaria, dată afară dintr-un organizație înființată la București. Orban plătește prietenia cu Putin - Foto: Profimedia Images

Ungaria, dată afară dintr-o organizație înființată la București. Orban plătește prietenia cu Putin. Ungaria poate fi exclusă din grupul de lucru București 9 al NATO.

SHARE

Ungaria, dată afară dintr-o organizație înființată la București. Orban plătește prietenia cu Putin. Ungaria poate fi exclusă din grupul de lucru București 9 al NATO, deoarece guvernul ungar a respins sprijinul organizației pentru Ucraina.

Diplomații din 9, al aliaților est-europeni NATO și UE, vor discuta despre posibilitatea excluderii Ungariei.

Ungaria, dată afară dintr-o organizație înființată la București. Orban plătește prietenia cu Putin

Grupul B9 a fost creat în 2015 și reunește statele membre est-europene ale NATO, țări care au fost membre în trecut ale Pactului de la Varșovia.

Ungaria a respins aproape toate rezoluţiile grupului B9, legate de Ucraina, în ultimele nouă luni, fie că este vorba despre sprijin financiar pentru ţara aflată sub atacul Rusiei, ori pentru facilitarea aderării Ucrainei la NATO.

Un oficial a declarat pentru Financial Times, sub rezerva anonimatului, că sunt așteptate negocieri foarte serioase și este posibil ca aceasta să fie ultima întâlnire a organizației, în forma sa inițială.

Citeşte şi: Cum va fi sancţionat dur Viktor Orban, de liderii UE. Miliarde $, decontul pentru prietenia cu Putin

Un alt oficial a vorbit despre recentele negocieri dure, de la întâlnirile organizației, și că Ungaria trebuie să fie cu siguranță mai cooperantă, altfel B9 nu va mai fi funcțională în viitor.

Între timp, agenția de presă Reuters a scris că preşedintele maghiar Tamas Sulyok nu va participa la şedinţa preşedinţilor statelor B9, de marţi, aflată sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Reprezentarea țării poate fi preluată de ambasadorul Ungariei în Lituania și, prin urmare, nu este așteptată nici o declarație comună, la finalul evenimentului.

Citeşte şi: Când poartă demnitarii români vestă antiglonț? Viktor Orban o poartă des. Robert Fico nu avea

La summiturile anuale B9 sunt reprezentați și președinții Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României și Slovaciei. Țările sunt membre atât din NATO, cât și din UE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat la summitul de la Riga, va vizita în curând Budapesta, pentru a discuta despre „retragerea Ungariei din misiunea NATO în Ucraina”, a declarat Viktor Orbán, într-un interviu acordat ieri, televiziunii de stat maghiare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te