Ungaria blochează intrarea în Schengen, pe alte coordonate. Care este noua motivaţie

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.12.2023 - 17:20
Ungaria blochează intrarea în Schengen - Foto: Flickr/EU2017EE Estonian Presidency

Ungaria blochează intrarea în Schengen pe alte coordonate. Care este noua motivaţie. Prin veto, Budapesta blochează aderarea, dacă Sofia nu abrogă noua taxă.

SHARE

Ungaria blochează intrarea în Schengen pe alte coordonate. Care este noua motivaţie. Prin veto, Budapesta blochează aderarea, dacă Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc

Aşa a transmis Ministerul de Externe de la Budapesta, într-un comunicat ce-l menţionează pe ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ungaria blochează intrarea în Schengen, pe alte coordonate

Szijjarto precizează că a transmis clar guvernului de la Sofia că Budapesta va bloca prin veto aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, dacă respectiva taxă, percepută asupra principalei surse de aprovizionare cu gaz a Ungariei, rămâne în vigoare.

"Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intării lor în Schengen", a avertizat şeful diplomaţiei ungare.

Noul guvern bulgar condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov a impus în luna octombrie o taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc.

Citeşte şi: Austria, ultima redută pentru România în calea Schengen. Olanda renunță la veto împotriva Bulgariei

Acopul este de a diminua veniturile Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, deşi nu a existat la nivelul UE vreo decizie pentru impunerea unei asemenea taxe. Ungaria consideră această nouă taxă ilegală şi nejustificată şi a cerut Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie împotriva Bulgariei, ceea ce nu s-a întâmplat.

Serbia şi Macedonia de Nord au protestat la rândul lor faţă de impunerea acestei taxe de către Bulgaria. Un blocaj pentru aderarea Bulgariei înseamnă blocaj şi pentru Bucureşti. Cele două state trebuie să intre în Spaţiul Schengen împreună.

Citeşte şi: Ungaria și Austria, aliați împotriva României la Schengen. Vor să impună agenda proprie la UE

Ungaria, ţară lipsită de ieşire la mare şi deci cu posibilităţi limitate de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL), este în continuare dependentă de gazul importat din Rusia, conform Agerpres. 

Gazul rusesc care tranzitează Bulgaria către Ungaria şi Serbia vine dinspre Turcia, prin conducta TurkStream.

Premierul bulgar, care a motivat taxa impusă tranzitului rusesc prin creşterea veniturilor la bugetul de stat şi a susţinut că această taxă ar echilibra piaţa, a declarat săptămâna aceasta că Ungaria i-a trimis prin canale diplomatice semnale că ar putea bloca aderarea Bulgariei la Schengen şi a promis că o va abroga.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te