Austria, ultima redută pentru România în calea Schengen. Olanda renunță la veto împotriva Bulgariei

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.12.2023 - 09:39
Austria, ultima redută a României în calea Schengen. - Foto: Profimedia Images

Guvernul olandez ridică "veto-ul" asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen, rămânând de depășit doar opoziția Austriei față de extinderea spațiului de liberă circulație.

SHARE

Viena a permis intrarea Bulgariei și României, dar numai cu frontierele aeriene. Cele două țări din Balcani cer însă un calendar clar pentru momentul în care vor fi admise și pe cale terestră, ceea ce ar pune capăt cozilor la frontiere și dificultăților pentru mediul de afaceri. 

Negocierile sunt în curs de desfășurare, iar surse românești au declarat că Austria este deocamdată reticentă în a permite aderarea deplină anul viitor.

Olanda ridică veto-ul, dar dorește monitorizare

Olanda a fost de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, a anunțat ministerul olandez al justiției, punând capăt opoziției de lungă durată a țării față de acest demers.

Guvernul olandez consideră că "Bulgaria îndeplinește condițiile stabilite pentru aderarea la Schengen și, prin urmare, putem fi de acord cu o soluție care să ducă la aderarea deplină a acesteia", însă ultimul cuvânt îl are parlamentul de la Haga.

Cabinetul olandez notează că monitorizarea post-aderare este de dorit atât pentru gestionarea frontierelor, cât și pentru statul de drept.

Austria, ultima redută pentru România în calea Schengen. Olanda renunță la veto împotriva Bulgariei

Anterior, vineri, premierul Nikolai Denkov a declarat că se așteaptă vești pozitive din partea Olandei cu privire la aderarea Bulgariei și României la Schengen, scrie mediapol.bg

Citește și: Ungaria și Austria, aliați împotriva României la Schengen. Vor să impună agenda proprie la UE

Newsweek a scris, citând presa bulgară că România și Bulgaria nu vor fi separate la aderarea în Schengen. Ungaria a amenințat Bulgaria cu un veto în chestiunea gazului rusesc.

Citește și: România și Bulgaria nu vor adera separat la Schengen. De ce a amenințat Ungaria cu un veto ?

Ce a zis Ciolacu

”Pentru anul acesta sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi naval şi de asemenea să finalizăm cât mai mult din infrastructură.”, a spus premieurl.

Până anul viitor, domnul ministru şi-a asumat că vom finaliza 250 de km de autostradă şi drum expres şi să ne pregătim şi pentru anul viitor, când de asemeni sper să terminăm negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, de această dată terestru”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și: Ciolacu, convins de aderarea României la Schengen: „Negocierile vor fi finalizate în 2 zile”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te