Turcia va colabora cu Azerbaidjan pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.06.2021 - 20:52
Turcia va lucra cu Azerbaigean pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră/Foto: Daily Sabah

Turcia Petroleum Corporation (TPAO) și Compania de Stat a Petrolului din Republica Azerbaidjan (SOCAR) ar putea lucra împreună în dezvoltarea câmpului gazeifer gigantic descoperit de Turcia în Marea Neagră, a declarat Vagif Aliev, vicepreședinte al SOCAR Turcia.

SHARE

SOCAR, cu multă experiență în dezvoltarea câmpurilor de gaze naturale și petrol, investește și colaborează cu Turkish Petroleum Corporation din 1994.

Aliev consideră că SOCAR este bine plasată pentru a coopera în dezvoltarea câmpului de gaze din Marea Neagră, considerat a fi de importanță strategică pentru țară.

„Profesional, este în domeniul nostru de interes”, a spus Aliev.

Comentariile lui Aliev vin după vizita președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în Azerbaidjan, marți, care a discutat cu omologul său azer Ilham Aliev despre o cooperare între SOCAR și TPAO.

Președintele SOCAR a mai propus ca proiectul de cooperare cu TPAO să se extindă la investiții în țări terțe bogate în energie.

Citește și

Ministrul Energiei a discutat cu Exxon despre colaborarea cu Romgaz pentru stocarea de carbon

Turcia discută cu firme americane despre planurile sale pentru extragerea gazelor din Marea Neagră

 

SOCAR este cel mai mare investitor străin din Turcia, cu investiții de aproximativ 16,5 miliarde de dolari realizate prin filiala sa SOCAR Turcia.

Cea mai mare descoperire de gaze din Turcia, de 405 miliarde de metri cubi (bcm), a fost descoperită de nava de foraj Fatih în câmpul Sakarya din Marea Neagră anul trecut.

Luna aceasta, Turcia a anunțat o a doua descoperire, de 135 bcm, cumulând până la 540 bcm potențialul gâmpului gazeifer.

Ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez, a declarat că producția maximă anuală din câmp ar putea varia între 15 și 20 bcm, ceea ce corespunde cu aproximativ 30% din consumul anual de gaze din țară, care a atins 48,2 bcm în 2020.

Noua descoperire de gaze ar putea atenua o mare parte din dependența sa de importul de gaze, din care 48 bcm provine în principal din Rusia, Azerbaidjan și Iran prin conducte, împreună cu gaz natural lichefiat din mai multe țări, inclusiv Nigeria, Algeria și SUA.

Prima producție din câmpul Sakarya va fi până în 2023.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.