Turcia amenință: Dacă Grecia se înarmează pentru gazele din Mediterana, va pierde

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.09.2020 - 23:32

Turcia este în favoarea negocierilor pentru o cotă echitabilă a resurselor în estul Mediteranei, a declarat marți ministrul de Externe al țării, Mevlut Cavusoglu, subliniind că dacă Atena optează pentru a se înarma, va pierde.

SHARE

Într-o conferință de presă împreună cu omologul său algerian, Sabri Boukadoum, în vizită în capitala Ankara pentru coordonarea politicilor în privința Libiei, Mevlut Cavusoglu a precizat că dacă armamentul de pe insula Meis depășește limitele stabilite prin acorduri, Grecia va fi cea care va pierde.

Recent au apărut rapoarte care susțin că Grecia își construiește o forță militară pe insula Meis (Kastellorizo), în largul coastei de sud-vest a Turciei.

În iulie, după ce Atena s-a opus forajului Ankarei într-o zonă situată la sud de insula Meis, Germania a contribuit la calmarea tensiunilor dintre Turcia și Grecia.

Dar mișcarea controversată a Greciei de a semna un acord de delimitare maritimă cu Egiptul, despre care Turcia spune că îi încalcă platforma continentală și drepturile maritime, a reactivat tensiunile între cele două țări NATO.

Grecia negociază cu Franţa şi cu alte ţări în vederea achiziţionării unor echipamente militare cu care să-şi consolideze armata, într-un context de tensiuni tot mai puternice cu mize energetice în estul Mării Mediterane.

Ministrul grec al Finanţelor a anunţat luni că țara sa este pregătită să investească în achiziţia de armament şi alte mijloace care să contribuie, în opinia sa, la creşterea „forţei de disuasiune”, după ani de restricţii în domeniul Apărării.

„Ne aflăm în discuţii cu Franţa şi nu doar cu Franţa pentru a creşte potenţialul Apărării ţării noastre”, a declarat marţi un oficial din cadrul Guvernului. „Discutăm despre cumpărarea unor avioane”, a spus acesta, precizând că nu s-a luat vreo decizie finală.

Presa greacă a dezvăluit că Atena a acceptat să achiziţioneze 18 avioane de vânătoare de tip Rafale, fabricate de grupul francez Dassault.


NATO invocă „solidaritatea aliaților” pentru a rezolva problema gazelor din estul Mediteranei.

„Sunt în continuă legătură cu Grecia și Turcia. Mesajul meu este că situația trebuie rezolvată într-un spirit de solidaritate aliată și în conformitate cu dreptul internațional ”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu Angela Merkel la Berlin, săptămâna trecută.

Merkel, la rândul său, a declarat că Germania nu încurajează pozițiile dintre cei doi aliați NATO în Mediterana de Est și va discuta despre modalitățile și oportunitățile de a detensiona criza.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.