Transporturile feroviare și rutiere, mai rapide prin granițele UE după aderarea României la Schengen

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.12.2024 - 12:31
Transporturile feroviare și rutiere, mai rapide prin granițele UE după aderarea României la Schengen - Foto: Profimedia images
Transporturile feroviare și rutiere, mai rapide prin granițele UE după aderarea României la Schengen - Foto: Profimedia images

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că, în urma aderării complete a României la Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, timpii de staționare la frontiere vor fi reduși semnificativ pentru transporturile feroviare și rutiere.

SHARE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că, pentru transportul feroviar, intrarea în Schengen va duce la eliminarea controalelor la frontieră. Aceasta va reduce timpul de staționare cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele de control de la Curtici, Valea lui Mihai, Salonta, Episcopia Bihor și Carei.

Transporturile feroviare și rutiere, mai rapide prin granițele UE după aderarea României la Schengen

În ceea ce privește transportul rutier de marfă, aderarea României la Schengen va elimina controlul sistematic la frontierele cu Ungaria și Bulgaria.

Astfel, transportatorii rutieri vor putea traversa mult mai rapid granițele cu statele membre UE, la punctele vamale de la Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călărași, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 și 2, Vârșand, Borș 1 și 2 și Petea.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu frontierele terestre a fost aprobată oficial în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană, care a avut loc joi dimineață, la Bruxelles.

Citește și: BREAKING România intră oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a decis prin vot

Începând cu 1 ianuarie 2025, aceste două țări vor deveni membre complete ale Spațiului Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că, deși România va adera oficial la Schengen la începutul anului 2025, controalele între România și Bulgaria și între România și Ungaria vor continua pentru încă șase luni.

Citește și: România în Schengen. Cum se vor aplica controalele în următoarele 6 luni. Predoiu explică mecanismul

 „Vor fi controale aleatorii. Exact ca între Austria și Ungaria”, a declarat Predoiu, explicând mecanismul care va fi aplicat în această perioadă de tranziție.

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la Reuniunea Consiliului JAI din 12 decembrie 2024

„Stimate comisar, dragi prieteni,

În primul rând, câteva cuvinte despre aspectele tehnice. Este un moment istoric, unul emoționant, dar nu vreau să uit de atribuțiile mele, de atribuțiile noastre. Aș dori să vă asigur că România este pe deplin pregătită pentru Schengen, că România va continua să-și protejeze granițele.

Am îndeplinit nu doar criteriile tehnice pentru aderare, dar am îmbunătățit semnificativ, în ultimii ani, capacitățile noastre de a proteja granițele, de a combate migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră.

Am investit în tehnologie și logistică, am dezvoltat programe bilaterale și multilaterale de cooperare cu vecinii noștri, toți vecinii noștri: Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, dar și cu Austria.

Vom continua să lucrăm în acest sens. Vom continua să investim. Vom continua să îmbunătățim capacitățile Poliției de Frontieră, ale polițiștilor noștri.

Suntem profund responsabili față de faptul că modul în care ne facem treaba la granițe protejează nu doar cetățenii noștri, ci și cetățenii europeni, și ne bazăm pe voi pentru același lucru.

Vom continua să aplicăm noul pact privind azilul și migrația; avem deja în derulare un program pentru implementare. Vom continua să aplicăm acordurile de la Dublin și, împreună, le vom îmbunătăți. Vom face în continuare tot ce este necesar pentru a menține România o țară sigură și pentru a face din Europa un loc mai sigur pentru a trăi și a munci.

Vom fi un partener puternic și loial. Sunt sigur că, în anii care urmează, aceste cuvinte vor fi confirmate de colegii mei de la Poliția de Frontieră și Poliția Română, pe baza cooperării noastre.

Acum, stimați colegi, dragi prieteni, spun adesea în acest Consiliu că suntem aici ca politicieni. Suntem aici pentru a lua decizii politice, uneori decizii istorice, iar astăzi luăm o decizie istorică.

Europa este viabilă. Europa are un viitor. Solidaritatea europeană există.

Și aș dori să vă mulțumesc tuturor, nu doar pentru această decizie, ci și pentru sprijinul continuu pe care l-am primit din partea voastră pe parcursul acestui drum.

Sunt mulți colegi aici, în jurul mesei, care știu asta, mă uit la ei. Ne-au sprijinit nu doar moral, ci și cu sfaturi, cu cooperare. Nu voi avea timp suficient să-i numesc pe toți, dar aș dori să mulțumesc președinției, ministrului Pinter, comisarului, președintelui comisar, și mai ales lui Gerhard Karner, cu care am avut o cooperare excelentă de când ne-am întâlnit prima dată, anul trecut, la Viena, pe 23 august 2023, colegului meu din Bulgaria, Atanas Ilkov, predecesorului său, Vit (Vít Rakušan, ministrul Afacerilor Interne – Republica Cehă) – te văd aici –, și tuturor dintre voi, vă mulțumesc foarte mult pentru acest sprijin. Îmi cer scuze, Nancy și alți membri, îmi cer scuze celor pe care nu am timp să-i numesc, dar voi încheia acum.

Am spus odată că trebuie să avem curajul de a face ceea ce este corect, citând, este adevărat, un președinte american. Dar cred că astăzi am dovedit cu toții că avem curajul de a face ceea ce este corect.

Vă mulțumesc foarte mult în numele poporului român. Vă mulțumesc foarte mult!”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te