BREAKING România intră oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a decis prin vot

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.12.2024 - 14:17
BREAKING România întră oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a decis prin vot - Foto: Profimedia images
BREAKING România întră oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a decis prin vot - Foto: Profimedia images

România intră oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a aprobat astăzi, la Bruxelles, aderarea completă a României la spațiul Schengen, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025.

SHARE

Este un moment istoric pentru România, care a așteptat mulți ani să obțină un vot favorabil în ceea ce privește accesul la spațiul european de liberă circulație. În ciuda întârzierilor și blocajelor, Consiliul JAI a votat în favoarea includerii țării noastre în Schengen.

BREAKING România intră oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a decis prin vot

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că, deși România va adera oficial la Schengen la începutul anului 2025, controalele între România și Bulgaria și între România și Ungaria vor continua pentru încă șase luni.

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.   

„România este în Schengen cu drepturi depline. În această dimineță la Bruxelles a fost luată decizia, cu aplicare din ianuarie 2025. O decizie așteptată prea mult timp. (...) Ne putem bucura în sfârșit de un drept binemeritat, de un drept legitim pentru România”, a spus președintele Klaus Iohannis, arătând că decizia „consolidează poziția strategică a României ca poartă între vestul și estul Europei”, a declarat Klaus Iohannis.

"Este un moment istoric de a primi în final Bulgaria şi România ca membre depline ale Schengen. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între aceste state membre a fost o prioritate de top pentru preşedinţia ungară (a Consiliului UE) şi astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetăţenii bulgari şi români, dar şi pentru UE ca întreg", a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter după decizia de joi.

"Complet în Schengen - acolo unde vă este locul", scrie Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene pe X.

"Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită", transmite Roberta Metsola, sefa Parlamentului European.

 „Vor fi controale aleatorii. Exact ca între Austria și Ungaria”, a declarat Predoiu, explicând mecanismul care va fi aplicat în această perioadă de tranziție.

"Am muncit din greu să ajungem aici. Am muncit în teren, la frontiere, în cancelariile diplomatice, am muncit cu gândul permanent la cetăţenii români care merită intrarea în spaţiul Schengen", a declarat ministrul pentru jurnaliştii români", a mai spus Predoiu.

"DEAL! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!", transmite Președinția maghiară a Consiliului UE 2024 pe X.

Ce înseamnă acest pas pentru români?

Din vară, românii care vor călători cu mașina către Bulgaria sau Grecia vor putea face acest lucru fără a mai întâmpina granițe. În plus, miniștrii de interne din Uniunea Europeană urmează să stabilească joi, 12 decembrie 2024, data oficială la care vor fi ridicate controalele la granițele terestre între România și Bulgaria.

După mai bine de un deceniu de negocieri și blocaje, Austria și Olanda au renunțat la obiecțiile lor, iar acest pas reprezintă o realizare importantă pentru România. Până la 31 martie 2024, controalele la granițele aeriene și maritime ale României și Bulgariei vor fi complet eliminate.

De asemenea, pentru transportatori este o veste uriașă, întrucât șoferii de camioane care transportă mărfuri spre și dinspre România o vor face cu costuri mult mai mici, ceea ce înseamnă și scăderi de prețuri pentru produse la raft.

România va fi reprezentată în continuare la reuniunile Consiliului JAI de ministrul Cătălin Predoiu, care a precizat că a discutat recent cu omologul său ungar, Sandor Pinter, despre acest proces esențial pentru viitorul european al țării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te