Putin, avertizat de americani că Prigojin urmărește să ia puterea cu armata sa de mercenari Wagner

DE Elena Andrei | Actualizat: 24.12.2022 - 09:24
SUA îl avertizează pe Putin - Foto: Profimedia

Grupul Wagner din Rusia devine din ce în ce mai mult un „centru de putere rival” pentru armata și agențiile ruse, pe măsură ce îi crește dominația asupra Kremlinului, a declarat Casa Albă.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat și că influența proprietarului companiei militare private, Evgheni Prigojin, s-a „extins” la Kremlin, pe măsură ce independența mercenarilor Wagner față de Ministerul rus al Apărării a crescut în timpul războiului împotriva Ucrainei.

Dominația sporită a lui Prigojin în Kremlin vine în timp ce el continuă să fie „critic deschis” la adresa Ministerului rus al Apărării și a înalților demnitari, oficialii militari ruși devenind uneori „subordonați ai comandamentului Wagner” în Ucraina, a spus Kirby.

„Este destul de evident pentru noi că Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere ruse”, a declarat Kirby reporterilor într-o conferință telefonică.

Luna trecută, Coreea de Nord a finalizat ceea ce Kirby a numit o „livrare inițială de arme” direct către Wagner Group, constând din rachete de infanterie și muniție artilerie.

Administrația Biden a evaluat că acestea nu vor înclina balanța militară de putere în Ucraina, dar este „îngrijorată” de astfel de transporturi de arme.

„La fel ca Guvernul rus, Grupul Wagner a fost forțat să se bazeze pe state paria pentru a-și permite campania acolo, în Ucraina”, a spus Kirby.

„Îndemnăm Coreea de Nord să înceteze imediat aceste livrări către Wagner. În plus, vom continua să ajutăm Ucraina să se apere atât împotriva forțelor ruse, cât și a celor de la Wagner”.

Citește și

VIDEO Armata Română cumpără temutele drone israeliene Watchkeeper X cu 410 milioane de dolari

Mercenarii ruși Wagner, în uniforme ucrainene, pregătesc o provocare la granița Belarus cu Ucraina

Evaluarea publică a SUA vine la o zi după ce a anunțat un pachet de ajutor militar în valoare de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, care includea o baterie Patriot care a fost solicitată de mult de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Zelensky și-a părăsit țara miercuri pentru prima dată de când războiul cu Rusia a început să se consulte cu președintele Joe Biden și cu parlamentarii americani la Washington.

Vorbind alături de Biden la Casa Albă, președintele ucrainean a spus că sistemul Patriot va îmbunătăți „semnificativ” apărarea antiaeriană a Ucrainei, deoarece țara se confruntă cu atacuri necruțătoare ale Rusiei asupra infrastructurii sale critice, inclusiv cu rachete de croazieră și atacuri cu drone.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te