SUA au arătat aliaților europeni planurile Rusiei pentru o invazie rapidă a Ucrainei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.11.2021 - 22:43
SUA au arătat aliaților planurile Rusiei pentru o invazie rapidă a Ucrainei/foto: 112International

SUA au împărtășit informații, inclusiv hărți, cu aliații europeni, care arată o concentrare de trupe și artilerie ale Rusiei, pregătite pentru o invazie rapidă, la scară largă, în Ucraina, din mai multe direcții.

SHARE

Aceste informații au fost transmise unor membri NATO în ultima săptămână pentru a susține posibilele intenții ale lui Putin de a da ordinul invaziei și pentru a se intensifica efortul diplomatic de a-l descuraja de la orice incursiune, potrivit Bloomberg.

Diplomația europeană a fost informată că evaluarea americană indică o posibilă invazie a Rusiei la începutul anului viitor.

Informația prezintă un scenariu în care trupele ar trece în Ucraina din Crimeea, granița cu Rusia și prin Belarus, cu 100 de batalioane tactice - un potențial de 100.000 de soldați - desfășurate pentru ceea ce experții descriu ca fiind „o operațiune pe teren accidentat și în condiții de îngheț”, acoperind un teritoriu vast și pregătit pentru o ocupare prelungită. Jumătate din grupurile tactice sunt deja pe poziție.

Orice invazie va fi susținută de sprijin aerian.

Moscova a convocat zeci de mii de rezerviști la o scară fără precedent în vremurile post-sovietice. Ei au explicat că rolul rezerviștilor în orice conflict ar fi acela de a asigura teritoriul într-o fază ulterioară, după ce batalioanele tactice au deschis calea.

Citește și:

NYT: Serviciile americane și britanice, tot mai convinse că Putin mai vrea o parte din Ucraina

Vladimir Putin acuză Occidentul că „agravează” tensiunile în Ucraina și în Marea Neagră

 

Rusia nu a anunțat public nicio chemare majoră a rezerviștilor.

SUA ar fi împărtășit și informații despre o creștere exponențială a dezinformarii care vizează Kievul și că Moscova a recrutat agenți pentru a încerca să semăne destabilizarea în interiorul Ucrainei.

Rubla a scăzut luni cu aproximativ 1% față de dolar, la cel mai scăzut nivel din august din cauza temerilor că tensiunile ar putea declanșa noi sancțiuni.

Putin neagă orice intenție de invazie

Putin a negat săptămâna trecută orice intenție de a invada Ucraina, dar a salutat „alarma” ca dovadă că acțiunile sale au atras atenția SUA și a aliaților săi, pe care i-a acuzat că nu a luat în serios „liniile roșii” ale Rusiei asupra Ucrainei.

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a criticat ca fiind false rapoartele Departamentului de Stat al SUA despre concentrarea trupelor ruse la granița cu Ucraina.

„Departamentul de Stat al SUA folosește canale diplomatice pentru a disemina printre aliații și partenerii săi informații absolut false despre concentrarea forțelor în Rusia pentru invazia militară a Ucrainei”, a transmis centrul de presă al SVR.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins o discuțiepe această temă, spunând că „această isterie se construiește artificial”.

„Cei care ne acuză de un fel de activitate militară neobișnuită pe propriul nostru teritoriu își trimit ei înșiși forțele armate de peste ocean”, a spus el la televiziunea de stat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te