NYT: Serviciile americane și britanice, tot mai convinse că Putin mai vrea o parte din Ucraina

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.11.2021 - 10:14
NYT: Serviciile americane și britanice, tot mai convinse că Putin mai vrea o parte din Ucraina. / Foto: businessinsider.com

Serviciile de informații americane și britanice sunt tot mai convinse că președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să preia controlul unei porțiuni și mai mari din teritoriul Ucrainei, titrează cotidianul The New York Times (NYT).

SHARE

Statele Unite și-au avertizat aliații în legătură cu o posibilă incursiune rusă pe teritoriul ucrainean, iar oficialii serviciilor de informații americane și britanice sunt tot mai încredințați că liderul de la Kremlin vrea să preia controlul asupra unei porțiuni și mai mari din teritoriul Ucrainei, după ce în martie 2014 Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea, scrie The New York Times, informează digi24.ro.

Citește și: Rezoluție a Congresului SUA pentru a nu mai recunoaște președinția lui Putin după 2024

Oficialii americani din domeniul informațiilor i-au avertizat pe aliați că nu au la dispoziție prea mult timp pentru a împiedica Rusia să întreprindă acțiuni militare în Ucraina. Ei le cer țărilor europene să colaboreze cu Statele Unite pentru a adopta un pachet de măsuri economice și militare care să descurajeze Moscova, au declarat pentru NYT oficiali americani și europeni.

Rusia nu a decis încă ce intenționează să facă cu trupele pe care le-a desfășurat în apropierea granițelor Ucrainei, au declarat oficialii americani, dar această masare de trupe este luată în serios de Statele Unite, care nu cred că este o cacealma.

Citește și: Cel mai rapid avion 100% electric, „Spirit of Innovation”, creat de Rolls-Royce: 623 km/h

Scopul unei posibile noi intervenții a Rusiei în Ucraina

Serviciile secrete americane și britanice sunt din ce în ce mai convinse că Vladimir Putin are în vedere o acțiune militară pentru a prelua controlul asupra unei porțiuni mai mari din Ucraina sau pentru a destabiliza țara suficient de mult astfel încât să poată instala un guvern pro-Moscova.

Oficiali americani din serviciile de informații le-au spus aliaților că Putin este frustrat de procesul de pace inițiat de Franța și Germania în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a instrumentat rebeliunea separatistă din estul Ucrainei.

Citește și: Resuscitarea legendelor, strategia companiilor auto pentru a te convinge să cumperi o electrică

Unii foști oficiali spun că Putin ar putea urmări acum să asigure o punte de legătură terestră între estul Ucrainei și Crimeea.

Analiștii americani mai cred că liderul de la Kremlin vede următoarele luni ca fiind momentul cel mai bun pentru a acționa.

Oficialii americani și aliați au tras un semnal de alarmă și în aprilie, când Moscova și-a consolidat forțele în apropierea graniței cu Ucraina. Dar acumularea actuală de forțe, ce pare să implice mai multe trupe și armament sofisticat, a generat tot mai multe îngrijorări, mai ales că Rusia a bruiat dronele de supraveghere ucrainene. Ostilitatea a crescut și de când Ucraina a folosit una dintre dronele sale de fabricație turcească pentru a ataca un fief separatist, ceea ce a determinat Rusia să trimită avioane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te